Для приготування закуски «Грибочки» знадобиться майонез — можна взяти магазинний або приготувати, взявши 2-3 ложки, а решту соусу можна використовувати для інших страв.
Приступати до формування «грибочків» краще безпосередньо перед подачею до столу — принаймні не раніше, ніж за 30-40 хвилин, тому овочі та зелень збережуть свою свіжість.
Інгредієнти:
яйця — 3 шт.;
сир твердий — 100 г;
шинка — 150 г;
помідори чері — 10-15 шт.;
огірки — 1-2 шт.;
зелень свіжа (для подачі) — 30 г;
майонез домашній (або магазинний) — 2-3 ст. л.;
часник (для майонезу) — 1 зубчик;
сіль за смаком;
перець чорний мелений — за смаком;
олія — 150-200 мл;
жовток — 1 шт.;
гірчиця — 1 ч. л.;
лимон (сік лимона) — 0,25 шт. (за смаком).
Приготування.
Для приготування майонезу відокремити яєчний жовток від білка і помістити жовток у глибоку посудину. Додаючи по краплині, поступово влити олію, безперервно збиваючи суміш віничком, поки вона не загусне. Щоби прискорити процес, можна скористатися блендером.
Коли суміш загусне настільки, що на її поверхні залишатимуться сліди від віничка, додати гірчицю, лимонний сік, сіль, мелений чорний перець і подрібнений зубчик часнику.
Часник можна додати до готового (магазинного) майонезу, пропустивши етап приготування домашнього майонезу.
Закрити яйця холодною водою і зварити круто (8 хвилин із моменту закипання води). Остудити у холодній воді й очистити.
Натерти на дрібній тертці сир та яйця. Дрібно нарізати шинку.
З'єднати сир, яйця та шинку. Додати за смаком трохи солі та меленого чорного перцю.
Додаючи невеликими порціями майонез, перемішати. Має вийти густа маса, яка легко зберігає форму.
Для оформлення закуски у вигляді грибочків розділити суміш на 20-30 невеликих порцій і вологими руками сформувати у невеликі кульки.
Помідори чері вимити, обсушити і розрізати навпіл.
Огірки нарізати кружальцями завтовшки приблизно 0,5 см.
На сервірувальну тарілку викласти трохи зелені.
Викласти кружечки огірка.
Злегка обім’яти підготовлені кульки з сиру, яєць і шинки, надати їм конусоподібної форми, що нагадує ніжки грибів. Встановити «ніжки грибів» на кружечки огірків.
Додати «капелюшки грибів», помістивши на кожну порцію закуски половинку помідора чері.
За допомогою тонкого пензля чи іншого предмета нанесіть на половинки помідорів кілька крапель майонезу.
Закуска «Грибочки» з яєць, сиру, шинки та помідорів чері готова. Її слід відразу подавати до столу.
Також ми розповідали про сирне печиво-рулет «Ругелах»: оригінальний десерт.