Догори
Дати відгук

Чому депутати не наважуються ухвалити закон про обов’язкову вакцинацію українців (фото)

Фоторепортаж із двох мітингів, котрі проходили в один час в одному місці

7 хв на прочитання02 Грудня 2020, 22:18
Поділитись:

Сьогодні, 2 грудня, Верховна Рада мала розглянути та проголосувати за законопроєкт №4142 про примусову вакцинацію українців. Крім усього іншого, він передбачає неможливість отримання освіти нещепленими або частково щепленими дітьми, а також обов’язкову вакцинацію дорослих та скасування інформованої згоди на проведення щеплень.

Українці вже зараз розділилися між собою на прихильників та противників обов’язкової вакцинації. Не дивно, що цього дня й під стінами зібралося два табори активістів – одні на підтримку закону, а інші, навпаки, проти.

GreenPost вислухав тези та антитези з обох боків.

Мирна акція «Здорова нація – вакцинована нація»

Головним організатором стало об'єднання «Коаліція за вакцинацію». Учасників можна було перерахувати на пальцях однієї руки, і майже всі вони не лише відмовлялися давати коментарі, а взагалі стояли мовчки. Лише киянка пенсійного віку Марія (як вона представилася) погодилася відповісти на кілька запитань.

«Ми хочемо, щоб наше майбутнє покоління було здоровим. Зараз є можливість сучасно вирішувати цю проблему, то чому не використати роботу тих людей, які створили подвиг, створюючи ці вакцини, щоб урятувати наших дітей?

Зараз деякі люди вважають, що не потрібно вакцинуватися. Це якісь забобони… Я вважаю, що не треба такого робити. Дітки повинні мати шанс бути здоровими», – вважає жінка.

Вона запевнила, що законопроєкт 4142 читала, тому й прийшла до ВР.

А от голова правління ГО «Батьки за вакцинацію», імунолог Федір Лапій, котрий представляв організаторів, не зовсім згоден із запропонованим текстом – вважає, що там є деякі норми, які треба допрацьовувати між першим і другим читанням. Зокрема лікарю не подобається «морально застаріле слово "диспансеризація"» та деякі нечіткі формулювання.

Загалом же він вважає цей закон необхідним для центрів громадського здоров’я, лабораторних центрів, щоб вони мали чіткі й надійні дані щодо захворюваності в Україні.

«Без цього закону просто система існувати не зможе. Його треба було приймати ще років 5-7 тому»,
– переконаний Федір Лапій.

Він запевняє, що про жодну «вакцинацію за замовчуванням» не йдеться. Просто для цього достатньо буде усної згоди – «ок, я погоджуюся, щоб ви вакцинували мою дитину».

«Змінюється те, що хотіли противники вакцинації, – скасовують форму 063 згоди на вакцинацію, про що вони говорили від самого моменту її впровадження. Вони вбачали, що цією згодою відповідальність перекладається на них. Законотворці їх почули та залишили незгоду. Батьки повинні погоджуватися, вони повинні приймати рішення, і в цьому випадку без згоди батьків вакцинація не проводиться. На превеликий жаль», – говорить Федір Лапій.

Він пояснює, що «презумпція згоди» не скасовує чек-лист, який заповнюватиме лікар для визначення протипоказань.

«Це те, чого навчають на першому курсі медінституту. Якщо ви приходите до мене на прийом, я вас опитую: на що ви скаржитесь, які у вас хвороби були раніше, які алергійні реакції були раніше», – розповідає імунолог.

Натомість Федір Лапій не зміг дати чіткої відповіді на питання, хто в разі прийняття 4142 нестиме відповідальність за наслідки вакцинації.

А от щодо повного недопуску нещеплених/недощеплених дітей до шкіл, садочків – Федір Лапій повідомив, що це повністю скопійовані статті з чинних законів України: «Про захист населення від інфекційних хвороб» та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Водночас Федір Лапій не бачить різниці між закладами освіти та дитячими закладами.

«Є перехідні положення, там написано про навчальні заклади у ст. 15 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб". Відповідно до термінології, яка зараз використовується, до перехідних положень навчальні заклади перейменовано в освітні. Є роз’яснення юристів, що раніше використовувалася термінологія "навчальні заклади", і так було сказано в ст. 15», – говорить він.

Якщо вірити голові комітету з питань охорони здоров'я у ВР Михайлові Радуцькому (який і подав зазначений закон), то він теж брав участь в акції «Здорова нація – вакцинована нація». Принаймні зробив такий допис у соцмережі Фейсбук, але не виклав жодного підтверджуючого відео чи фото. Не виключено, що похід був віртуальним.

Мітинг «ЗА вільну Україну! БЕЗ законопроєкту 4142»

Оксана із Чернігова приїхала на мітинг, тому що вважає введення вакцинації без згоди, без права вибору незаконною. Особливо на тлі відсутності об’єктивної інформації про вакцини.

Інсталяція. Ангелики символізують дітей, померлих в Україні після вакцинації, а лялька з устромленими шприцами – кількість вакцин, котрі за чинним календарем отримує кожна українська дитина.

«Після останніх подій, які відбуваються в нашій країні, ми не довіряємо нашій владі. Фінансове становище дедалі гірше, люди живуть дедалі важче… Нас напружує те, що зараз поліція фінансується краще, ніж школи. Людей хочуть загнати в глухий кут, позбавити прав. Це основна причина», – говорить Оксана.

Вона стверджує, що сам законопроєкт читала.

«Він дуже довгий. Але чи читали його ті депутати, які збираються голосувати?» – запитує жінка.

Киянин Михайло, батько трьох дітей, вважає свою участь в акції боротьбою за права своїх дітей, які перекреслює цей закон.

«Побачив там порушення Конституції – про що можна говорити далі?

"Є тема здоров’я людини, даного від природи, від Бога. Ось я не вживаю ніяких ліків, покинув пити, курити давно – я не хворію, вже забув, як це. Я взагалі вважаю, що фармацевтика веде далеко від істинного здоров’я, губить його. Зайдіть до будь-якого маркету – все від алкоголю ломиться… І доки це так, навряд чи щось зміниться. Людям треба прокинутись, усвідомити – це будуть одиниці, і вони виживуть. Це моя особиста думка, я її нікому не нав’язую», – говорить чоловік.

Не бракувало на акції й колоритних персонажів. Козацький капелан храму Андрія Первозванного протоієрей Валерій сказав, що він тут, тому що з народом, хоча знає, що, якби звернувся до свого керівництва, воно б його не благословило.

Серед учасників акції, яких ми опитали, усі були знайомі з текстом законопроєкту і знали, хто саме його подав. Утім, вакцинація була головним, але не єдиним моментом, який викликав такий значний протест. Один із промовців, юрист і громадський діяч Захар Мілютін вбачає небезпеку закон не лише в наданні невиборним бюрократам права необмеженого доповнення вакцинного календаря, а й у створенні додаткової потенційно корупційної бюрократичної структури з майже необмеженими повноваженнями щодо можливості закривати бізнеси, забирати майно, проникати в оселі тощо.

«Безглузді, шкідливі та неефективні заходи "боротьби з ковідом" на фоні закатування в дороги "ковідного фонду" вже створили в суспільстві "передмайданні" настрої. Спроба запровадити в Україні медичну диктатуру з терором безмежної влади мутних СанЕпідГестапо і примусовим обколюванням громадян може стати останньою (або передостанньою) краплею»,
– вважає Захар Мілютін.

Хай там як, а депутати вирішили перенести голосування за законопроєкт 4142 на завтра. Подивимося, як розвиватимуться події.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання4 години тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання7 годин тому
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання9 годин тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання10 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання11 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання19 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитання3 години тому
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання6 годин тому
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання8 годин тому
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання8 годин тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання11 годин тому