Догори
Дати відгук

З кабачків виходять найсмачніші десерти: добірка незвичайних і корисних рецептів

Ласуни не докорятимуть собі за зайву ложечку ласощів до чаю, оскільки кабачок — овоч низькокалорійний.

10 хв на прочитання12 Серпня 2023, 01:26
Поділитись:

Сезон кабачків може стати головним болем для господарок: уже не уявляєш, що з них приготувати. Маринувати, смажити оладки, закривати ікру — все це знайоме… Проте мало хто знає, що з кабачка виходять найсмачніші десерти. А ласуни не докорятимуть собі за зайву ложечку ласощів до чаю, оскільки кабачок — овоч низькокалорійний.

«Здорові люди» пропонують добірку рецептів десертів із кабачків.

Брауні із кабачка

Інгредієнти:

кабачки — 350 г (нетто);

яйця — 4 шт.;

пшеничне борошно — 200 г;

цукор — 180 г;

горіхи — 100 г + жменя для декору;

олія нейтрального смаку — 120 мл;

какао — 3 ст. л.;

порошок для випічки — 2 ч. л.;

кориця — 1 ч. л.;

сіль — 1 дрібка;

темний шоколад — 100 г.

Приготування.

Кабачки натерти на буряковій тертці та залишити.

Горіхи дрібно подрібнити.

Борошно просіяти в миску, всипати какао, розпушувач і корицю, перемішати.

Яйця збити в окремій мисці, додавши цукор і дрібку солі, док| маса не побіліє, а об’єм не збільшиться. Продовжуючи збивати, повільно влити олію.

Злегка віджати кабачки і покласти разом із горіхами в яєчну масу. Поступово невеликими порціями досипати суміш борошна та какао, перемішуючи.

Вилити тісто у форму, змащену олією чи застелену пекарським папером.

Випікати в розігрітій до 180 °С духовці близько 45-50 хвилин.

Перевірити готовність можна зубочисткою. Якщо вона залишилася сухою — пиріг пропікся, якщо ні — потримати ще 5-10 хвилин і перевірити ще раз.

Після вилучення з духовки дати пирогу охолонути у формі, потім дістати.

Шоколад розтопити на водяній лазні та полити ним брауні. Зверху посипати подрібненими горіхами.

Пиріг із кабачків

Інгредієнти:

кабачки — 300 г;

борошно дрібного помелу — 250 г;

мигдальне борошно — 100 г;

яйця — 3 шт.;

кукурудзяна олія — 200 мл;

цукор — 250 г;

розпушувач — 1 пакетик;

ванільний стручок — 1 шт.;

сіль — дрібка.

Приготування.

Кабачки помити, видалити хвостики та шкірку. Натерти на буряковій тертці і злегка відтиснути, щоб вичавити зайву воду.

Яйця розбити в миску, всипати цукор і збити, поки не вийде прозора піниста суміш.

Борошно просіяти, додати мигдальне, розпушувач, сіль і насіння стручка ванілі. Змішати з яєчною масою, додати олію і ще раз перемішати.

Викласти в тісто кабачки, ретельно розмішати і вилити суміш у форму для випічки, змащену олією і посипану борошном або вкриту папером для випічки.

Випікати пиріг із кабачків у розігрітій до 180 °С духовці близько години.

Якщо поверхня стає надто темною після перших 40 хвилин приготування, її можна накрити фольгою.

Залишити пиріг у формі до остигання. Перед подачею посипати десерт цукровою пудрою.

Кекс із кабачків і сиру

Подавайте випічку з йогуртом чи сметаною, посипавши свіжими ягодами.

Інгредієнти:

сир — 0,5 кг;

кабачки — 0,5 кг;

яйця — 3 шт.;

кефір — 125 мл;

родзинки — 70 г;

коричневий цукор — 2-3 ст. л.;

ванільний цукор — 1 ч. л.;

вівсяні висівки — 3-4 ст. л.;

сіль — ½ ч. л.

Приготування.

Кабачки натерти на буряковій тертці, перекласти в друшляк і залишити, щоби стекла зайва рідина.

В окремій мисці збити яйця із цукром.

У сир засипати сіль і ванільний цукор, добре перемішати.

Додати до сиру кефір, вівсяні висівки, промиті родзинки та віджаті кабачки. Ретельно перемішати та дати постояти 5-10 хвилин.

Вилити приготовлену масу у змащену олією форму. Випікати в розігрітій до 180 °С духовці приблизно 50 хвилин.

Пиріг із чорницею та кабачками

Ніжний пиріг чудово підійде для сніданку або як перекус.

Інгредієнти:

борошно — 250 г;

кабачки — 200 г;

чорниця — 125 г;

цукор — 40 г;

молоко — 200 мл;

олія — 60 г;

ваніль — ½ стручка;

дріжджі — 1 пакетик;

сіль — 1 дрібка.

Приготування.

Кабачки помити та натерти на буряковій тертці. Залишити постояти, а потім трохи відтиснути рідину.

Додати просіяне борошно, цукор, сіль і ваніль і перемішувати, поступово вливаючи рідкі інгредієнти.

Насамкінець викласти розпушувач і чорницю (трохи залишити для прикраси торта) й акуратно перемішати, щоб не розчавити ягоди.

Вистелити форму пергаментним папером, вилити суміш і поставити в розігріту до 180 °С духовку приблизно 35-40 хвилин.

Після готовності дати пирогу охолонути і лише потім діставати.

Печиво з кабачків

Інгредієнти:

кабачки — 0,5 кг;

борошно — 300 г;

вівсяні пластівці — 220 г;

вершкове масло — 240 г;

коричневий цукор — 180 г;

цукор — 130 г;

великі яйця — 2 шт.;

екстракт ванілі — 1 ч. л.;

кориця — 2 ч. л.;

порошок для випічки — 3 ч. л.;

сіль — ½ ч. л.

Приготування.

Масло дістати з холодильника заздалегідь, щоб воно зігрілося до кімнатної температури.

Кабачки натерти на буряковій тертці та злегка відтиснути.

Розігріти духовку до 180 °С.

Вершкове масло та обидва види цукру змішати в мисці і збивати приблизно 3-5 хвилин. Потім додати ваніль і яйця та збивати ще кілька хвилин.

Викласти в масу кабачки та перемішати. Потім потроху досипати борошно, корицю, розпушувач, сіль, після кожного етапу розмішуючи.

Насамкінець всипати вівсяні пластівці і знову розмішати.

Застелити деко папером для випічки і викласти кабачкову масу — приблизно столова ложка на одне печиво. Випікати близько 15-20 хвилин, поки не підрум'яниться.

Дати печінкою з кабачків охолонути, потім зняти з дека.

Желе з кабачків

Інгредієнти:

кабачки — 1 кг;

цукор — 150 г;

лимон — 1 шт.;

желатин — 20 г;

вода — 150 мл.

Приготування.

У кабачків видалити шкірку та насіння. Нарізати дрібними кубиками не більше 1 см. Викласти в каструлю і засипати цукром. Залишити на годину-дві, щоб з'явився сік.

Поставити на вогонь, довести до кипіння та варити на середньому вогні 30-40 хвилин. За цей час загальний об’єм повинен відчутно зменшитися (приблизно наполовину), а сік стати солодким і в'язким.

Желатин залити водою і залишити, щоб набух.

Із лимона зняти цедру та вичавити сік. До кабачків викласти 1 ст. л. цедри та приблизно 3 ст. л. соку. Варити ще 2-3 хвилини та прибрати з плити.

Потім додати желатин, перемішати та розкласти по порційних посудинах, у яких планується подавати желе.

Залишити остигати, потім прибрати в холодильник приблизно на 2 години — желе має добре застигнути.

Десерт із кабачків, ягід і сиру

Інгредієнти:

кабачки — 200 г;

сир — 200 г;

полуниця — 100 г;

банан — 1 шт.;

горіхи — 50 г;

густі вершки — 2 ст. л.;

невеликий апельсин — 1 шт.;

листки м'яти — 10-12 шт.;

мед — 1 ст. л.

Приготування.

Полуницю помити, видалити плодоніжки.

М'яту помити й обсушити.

У кабачка видалити шкірку та насіння. Довільно порізати, перекласти в блендер. Додати до нього сир, м'яту (кілька листочків залишити для прикраси), мед і вершки.

З апельсина видавити сік і вилити також у блендер. Перебити до однорідної маси.

Половину маси, що вийшла, розкласти по порційних скляночках. Другим шаром покласти половину полуниці.

Решту полуниці (кілька ягід відкласти для прикраси) з'єднати з сирною масою, що залишилася, ложкою вершків. Додати банан і перебити блендером.

Викласти масу третім шаром. Посипати подрібненими горіхами, прикрасити ягодами, що залишилися, полуницею та листочками м'яти.

Пудинг із кабачків і яблук

Інгредієнти:

кабачки — 300 г;

яблука — 200 г;

молоко — 100 мл;

яйця — 2 шт.;

вершкове масло — 60 г;

цукор — 50 г;

манна крупа — 50 г.

Приготування.

Кабачки очистити, нарізати чи натерти на тертці. Викласти в каструльку, додати молоко й олію та тушкувати до напівготовності.

Яблука нашаткувати і покласти до кабачків. Додати цукор і тушкувати 5 хвилин.

Всипати манну крупу, перемішати, накрити кришкою та потримати на мінімальному вогні 5 хвилин. Прибрати убік, щоб охололо.

Білки відокремити від жовтків. Жовтки додати суміш кабачка з манкою, перемішати. Білки збити і викласти до маси, що вийшла.

Акуратно перемішати і розкласти в змащені маслом невеликі формочки.

Запікати протягом 15-20 хвилин у розігрітій духовці.

Кекс із кабачків із лимонною глазур'ю

Інгредієнти:

кабачки — 0,5 кг;

борошно — 420 г;

олія — 120 г;

цукор — 240 г;

яйця — 2 шт.;

цукрова пудра — 240 г;

лимони — 2 шт.;

розпушувач — 2 ч. л.;

сіль — ½ ч. л.

Приготування.

У кабачка видалити шкірку та насіння, натерти на буряковій тертці. Залишити на 20-25 хвилин, потім відтиснути від рідини, що виділилася.

З лимонів зняти цедру та відтиснути сік.

Яйця розбити в миску, покласти цукор, сіль і збити.

Потім додати олію, цедру, змішаний із борошном розпушувач і кабачок. Перемішати.

У змащену олією чи застелену папером для випічки форму викласти масу, що вийшла, і випікати в розігрітій до 180 °С духовці приблизно 40-50 хвилин. Готовність можна перевірити дерев'яною зубочисткою.

Цукрову пудру змішати із двома столовими ложками лимонного соку.

Коли кекс буде готовий, дістати його з духовки й остудити. Зверху полити глазур'ю і дати їй трохи застигнути.

Солодкий десерт із кабачків

Інгредієнти:

кабачки — 1 кг;

цукор —  0,5 кг;

мигдаль — 200 г;

родзинки — 200 г;

лимони — 3 шт.

Приготування.

Кабачки почистити та нарізати кубиками.

В одного з лимонів зняти цедру, решту почистити. У всіх трьох прибрати білу частину між лимоном і шкіркою, оскільки вона гірчить. Нарізати скибочками лимони.

Викласти в каструльку разом із кабачками та горіхами. Засипати все цукром і залишити на ніч.

Вранці довести до кипіння, варити 10 хвилин і розкласти по банках або інших зручних для зберігання посудинах і закрити.

Зберігати солодкий десерт у холодильнику.

Мафіни з кабачком

Для кексів підійдуть як мигдаль, так і волоські горіхи. Яйця слід дістати заздалегідь, щоб були кімнатної температури.

Інгредієнти:

кабачки — 200 г;

цукор — 120 г;

олія — 100 мл;

борошно — 180 г;

горіхи — 100 г;

велике яйце — 1 шт.;

апельсин — 1 шт.;

лимон — 1 шт.;

екстракт ванілі — 1 ч. л.;

мускатний горіх — 1 дрібка;

розпушувач — 1 ч. л.;

сіль — 1 ч. л.

Приготування.

Кабачки натерти на буряковій тертці та злегка відтиснути.

З лимона й апельсина зняти цедру, з апельсина вичавити сік.

Розігріти духовку до 180 °C. Форму для кексів викласти спеціальними паперовими вкладками.

У миску викласти цукор, цедру лимона й апельсина.

Вбити яйце, додати олію, три столові ложки апельсинового соку, ванільний екстракт і перемішати до однорідного стану.

В отриману масу додати натерті кабачки, мускатний горіх, сіль і розпушувач, добре перемішати.

Просіяти борошно|, горіхи подрібнити, викласти до кабачків і розмішати.

Заповнити 2/3 об'єму форм для кексів тістом і поставити в духовку випікатися на 20-25 хвилин, поки зубочистка, вставлена в центр кекса, не стане сухою при витяганні.

Дістати мафіни і залишити остигати.

Також ми наводили найкращі рецепти кабачкової ікри на зиму — смачно, просто і бюджетно.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.