Догори
Дати відгук

Юрист пояснює, чим загрожує ідея «закодувати» шкідливий сайт у підробному COVID-сертифікаті

Такий жарт може коштувати трьох років позбавлення волі.

2 хв на прочитання12 Грудня 2021, 12:14
Поділитись:

В Україні набувають популярності підробні QR-коди, які при перевірці ведуть у кращому разі на сайт із порно, а в гіршому — на шкідливий сайт, перехід на який відразу «вбиває» систему Андроїд, унеможливлюючи подальшу перевірку.

Однак юристи застерігають, що такі дії можуть кваліфікуватися як умисне знищення або пошкодження майна. Стаття 194 Кримінального кодексу України передбачає в таких випадках або штраф 1-4 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадські роботи на строк від 120 до 240 годин, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років.

Проте навіть якщо телефон поліцейського «оживе», це може не врятувати від негативних наслідків. Юрист Олександр Пономаренко у коментарі GreenPost застерігає, що, хоча поліцейських примушують перевищувати повноваження, перевіряючи COVID-сертифікати,  ідея «закодувати» шкідливий сайт у підробному COVID-сертифікаті «має певні недоліки».

Не виключено, що, поки розберуться, в чому проблема, людина вже давно піде, говорить юрист. Але може вийти й інакше.

«Якщо вийде з ладу один телефон, можуть спробувати сканування на іншому, і якщо й інший вийде з ладу, то, певна річ, люди можуть швидко проаналізувати й зіставити факти — тоді питання будуть до вас», — застерігає Олександр Пономаренко.

Юрист пояснює, що загалом шкода завдається операційній системі людини, яка на свій особистий телефон перевіряє чийсь QR-код, при чому порушуючи закон.

«Тому з одного боку така людина сама вирішила просканувати якийсь код, не маючи для цього повноважень, і чия це провина? А з іншого боку, якщо піймають і доведуть умисність, можуть спробувати «пришити» кібер-тероризм», — попереджає Олександр Пономаренко.

Нагадаємо, очільник Нацполіції визначився, чи має вона право перевіряти COVID-сертифікати на вулиці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost