Догори
Дати відгук

Європарламент закликав Україну не вводити квоти на імпорт добрив

4 хв на прочитання23 Червня 2020, 15:27
Image by Samuel Faber from Pixabay Image by Samuel Faber from Pixabay
Поділитись:

Члени Європейського парламенту висловили глибоку стурбованість пропозицією Міністерства розвитку економіки України запровадити квоти на імпорт добрив ЄС в Україну. Про це йдеться у листі Європейського парламенту до Миколи Точицького, представника України при Європейському Союзі, який є у розпорядженні Аgravery.com.

«Ми з великим занепокоєнням дізналися про плани українського уряду щодо обмеження експорту добрив з ЄС шляхом запобіжних заходів. Особливо враховуючи, що жодна з умов, передбачених ст. XIX ГУМТТ (Генеральної угоди з митних тарифів і торгівлі) та Угоди СОТ (Світової організації торгівлі) про гарантії не була порушена: імпорт не зростав ні стрімко, ні різко, щоб не завдати серйозної шкоди українським виробникам, чия ситуація покращується», — зауважують у Європарламенті.

Зазначається, що у вересні 2019 року Українське антимонопольне відомство вже зробило висновок, що один із виробників, який просить про ці заходи, користувався та зловживав монопольним становищем на українському ринку добрив. Процедура, описана в цьому рішенні — включаючи призупинення виробництва добрив для підвищення внутрішніх цін і отримання прибутку від торгівлі в середині компанії газом на шкоду виробництву добрив — ставлять під сумнів справжні причини, чому український уряд зараз прагне забезпечити монополізм тому ж виробнику на шкоду українським фермерам.

«Ми погоджуємось, що місцеву монополію слід викорінити прозорим, відкритим та недискримінаційним шляхом, дозволяючи всім зацікавленим сторонам брати участь. Ми закликаємо вас та ваш уряд переглянути пропозицію Міністерства економічного розвитку України та не вводити квоти на імпорт добрив ЄС в Україну», — закликають члени Європарламенту.

Члени Європарламенту наголошують, що це особливо стратегічно важливо, оскільки ЄС та Україна пережили багато разом за останнє десятиліття. Європейський Союз підтримував Україну в складний час.

«Ми запровадили далекосяжні економічні санкції у відповідь за порушення суверенітету України щодо Криму та Сходу України. Ми прагнемо зберегти роль України в транзиті газу до Європейського Союзу. Експорт природного газу з Європейського союзу в Україну зростає, що допомагає гарантувати енергетичний суверенітет України. Зростають також інвестиції ЄС в інфраструктуру для збільшення експорту газу в Україну», - стверджують європарламентарі.

«В останні два десятиліття ЄС надав Україні мільярди євро макрофінансової допомоги. Трохи більше тижня тому ЄС знову схвалив близько €1,2 млрд макрофінансової допомоги, щоб допомогти Україні впоратися з економічними наслідками пандемії COVID-19», — додають представники ЄС.

У Європарламенті стверджують, що вершиною співпраці та партнерства України та ЄС є Угода про асоціацію 2014 року, яка включає поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі (ПВЗВТ). У 2017 році, з огляду на глибокі економічні проблеми, з якими стикнулася Україна, ЄС ще більше лібералізував імпорт, використовуючи регламент про автономні торговельні преференції.

«З моменту набуття чинності ПВЗВТ в 2016 році торгівля між ЄС та Україною зросла більш ніж на 65%, досягнувши €43 млрд у 2019 році, при цьому український експорт збільшився на 53%. Український сільськогосподарський експорт виріс на 67%, хімічної промисловості на 68%, а машини та експортне обладнання — на 48%. В сільському господарстві відбулося вражаюче зростання: український експорт ячменю до ЄС збільшився на 228%, а кукурудзи — на 92%», — підкреслено у листі.

Слід звернути увагу, що одним із успіхів ПВЗВТ між ЄС та Україною є зростання експорту добрив ЄС в Україну. Після санкцій, запроваджених Україною щодо імпорту добрив з Росії, саме на допомогу українським фермерам прийшли постачальники ЄС, надаючи їм доступні та якісні поживні речовини для забезпечення живлення їх сільськогосподарського виробництва.

«Заміна російських добрив експортом з ЄС є символічною перемогою ПВЗВТ між Україною та ЄС та Східного партнерства над газовою монополією та роками подвійного ціноутворення природного газу», — підсумовують європарламентарі.

Нагадаємо, у Міністерстві економіки України заявили про намір встановити квоти на імпорт добрив з метою захисту національного виробника. А єдиним національним виробником і абсолютним монополістом ринку добрив є холдинг Ostchem олігарха Дмитра Фірташа. Вітчизняні аграрії практично одностайно виступають проти цього, наголошуючи, що таким чином уряд практично віддасть їх на поталу вітчизняного монополіста і собівартість їхньої продукції зросте. Водночас на минулому тижні українські чиновники вже заявляли, що квот не буде.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання9 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання49 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання3 години тому
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання5 годин тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому