Догори
Дати відгук

Є смертельна загроза поширення радіації по усій акваторії Дніпра - екологи

2 хв на прочитання28 Липня 2020, 15:36
Прип’ять - унікальна дика річка. Фото з сайту https://savepolesia.org/(© Daniel Rosengren / FZS) Прип’ять - унікальна дика річка. Фото з сайту https://savepolesia.org/(© Daniel Rosengren / FZS)
Поділитись:

У Національній екологічній раді України вважають, що   днопоглиблення на річці Прип'ять може призвести до смертельної загрози поширення радіації по усій акваторії Дніпра. Про це інформує  epravda.com.ua, посилаючись на  повідомлення організації. 

Повідомляється, що екологи  вкрай стурбовані роботами з днопоглиблення, що почалися згідно розпорядження Міністерства інфраструктури і в процесі яких планується запустити водний туристичний маршрут Київ-Мозир-Київ.

"Якщо зараз фон дещо послабився, це зовсім не означає, що там стало безпечно. Просто з часом, трав'яний покрив, а на річці Прип'ять донні відкладення закрили собою радіоактивні речовини, але вони нікуди не поділися. 

І зараз роботи з днопоглиблення русла річки Прип'ять, призведуть до того, що весь цей радіоактивний коктейль піде вниз за течією в Київське водосховище, а з нього далі по каскаду Дніпровських водосховищ, аж до Чорного моря", - повідомляють фахівці.

Екологи зазначають, що такі проекти можуть здійснюватися тільки минаючи постраждалі після Чорнобильської катастрофи території. 

Нагадаємо, Держагентство Зони відчуження дозволило роботи без оцінки впливу на довкілля. В той же час вчені вважають, що днопоглиблення Прип’яті зрушить радіонукліди.

Як ми вже писали, в Україні ось-ось почнеться реалізація першого етапу будівництва гігантоманського проєкту – каналу Балтика-Чорне море, який у певних колах також відомий як проєкт Е40. Цим етапом має стати днопоглиблення річки Прип’ять. При цьому ні весь проєкт Е40, ні його перший етап не проходили ні оцінки впливу на довкілля, ні якихось серйозних екологічних, економічних, соціальних експертиз.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко