Догори
Дати відгук

Яку зелень краще вирощувати взимку на підвіконні

Для хатнього городу підійде не тільки традиційна цибуля: можна побалувати себе помідорами, перцем чи пряними травами.

3 хв на прочитання16 Січня 2021, 22:25
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Поділитись:

На підвіконні можна вирощувати не лише кактуси чи пеларгонію, але й корисні вітаміни - деякі овочі та мікрозелень. Як краще "розбити" мінігород прямісінько в квартирі, дізнавався GreenPost.

Цибуля

Популярне ще у старшого покоління невибаглива й багата вітамінами рослина, яку можна вирощувати в горщику. Дехто робить ще простіше: наповнює склянку водою, поміщає туди цибулину й зрізає в салат чи перші страви молоді зелені пагони, які з'являються вже через кілька днів. 

Вирощувати можна ріпчасту, зелену цибулю, шалот та порей. Ріпчасту спокійно можна залишити у склянці з водою. Шалот краще почувається у горщику із землею. Для того аби врожай дав порей, варто одразу придбати широкий і глибокий горщик. Також варто пам'ятати, що цей сорт дасть врожай лише за 2-3 місяці після висадки.

Помідори

Найкраще почати з розведення помідорів чері, або популярних дрібноплідних сортів. Помідор-сливка, до прикладу, почуватиметься погано в закритому приміщенні та обмеженому горщиком просторі й так і не розів'ється. 

Аби збирати добрий врожай, необхідно помістити горщик з насінням чи розсадою в сонячне й тепле місце. Найкраще на східне чи південне підвіконня. В інших випадках варто придбати спеціальну лампу для рослин. Доглядати за саджанцями помідорів клопітно: потрібно пасинкувати, поливати, удобрювати та підв'язувати рослинки. Але. якщо все виконали правильно, за 3 місяці можна отримати щедрий та екологічний врожай. 

Огірки

Їх українці не дуже люблять вирощувати в якості "домашніх улюбленців". Адже в горщиках плоди виростають дрібні й часто всихають. Якщо взялися за цю справу, варто пам'ятати, що огіркові потрібно світло протягом 12 годин на добу, а також температура в 20-23 градусів. Рослину слід оберігати від протягів. Урожай можна збирати за 2 місяці після висадки в ґрунт. 

Перець

На кухні добре почувається як декоративний маленький перчик, який можна придбати в квітковій крамниці, так і цілком придатний для салату екземпляр. Для квартири підійдуть компактні та низькорослі сорти. Варто не забувати, що в процесі росту перець доведеться пересаджувати й купувати для нього слушні за розміром керамічні горщики. Плоди готові до збирання через 2-3 місяці.

Пряні трави 

Тут на охочих виростити город на підвіконні чекає справжнє різноманіття. Менше, ніж за два тижні після посадки порадують свіжими паростками кріп, петрушка та кінза. Базилік та шавлію будуть потребувати додаткового освітлення фіто лампою, але теж цілком здатні прорости на кухні. 

Редис 

Найкращий час садити редис у горщику - кінець лютого. Рослинці треба температура 15-20 градусів тепла, багато світла і води. Раз на день редис обприскують водою. Плоди готові до споживання вже за місяць. 

Мікрозелень

Для людей старшого віку вона - екзотика. Але фахівці стверджують, що в умовах квартири такі натуральні вітаміни отримати найпростіше. Для цього добре підійде насіння льону, редису, броколі та люцерни. Насіння рослин потрібно замочити в теплій воді, а коли з'являться перші паростки - відправити на підвіконня. Урожай не забариться за тиждень.

Як ми писали раніше, в українських супермаркетах зелень будуть вирощувати прямо на стінах. На початку 2021 року компанія Vertical Field реалізує пілотний проєкт в національній мережі супермаркетів Varus.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.