Щоб залізо краще всмоктувалось, потрібні вітаміни С, В2, В6, В12, фолієва кислота, цинк, йод. На які продукти варто звернути увагу, щоб краще почуватися? П’ять видів основних продуктів мають бути в раціоні людини щодня: фрукти та овочі, злаки, молочні продукти, м’ясо та риба. Найкраще вживати 5 порцій овочів чи фруктів на добу. А від картоплі краще взагалі відмовитися. Морква, буряк, капуста, цибуля, яблука — доступні цілий рік.
Не варто забувати про вітамін D, який бере участь в обмінних процесах організму та напряму залежить від кількості світла. Дефіцит цього вітаміну відчувається під час переходу зими у весну, що супроводжується сплеском застудних та вірусних захворювань.
Дефіцит вітаміну D навесні гостро відчувається. Він присутній у всіх видах жирної риби — лосось, макрель, оселедець, тунець та сардина. Якщо немає можливості збільшити свій раціон за рахунок жирної риби, експерти радять риб’ячий жир у капсулах. Джерелом вітаміну D також є — яйця, вершкове масло, козяче молоко та види твердих сирів (Чедер, Швейцарський).
Щоб імунітет працював як годинник, варто включити до раціону — натуральний йогурт, кефір або ряжанку. Їх можна зробити самостійно.
Цінним елементом харчування навесні є пророщене зерно. Його паростки мають велику кількість вітамінів природного походження. Бджолинна перга або мед є джерелом корисних мікроелементів, особливо, під час авітамінозу.