Догори
Дати відгук

Яка з вакцин проти COVID-19 краща: радить лікар

Адже зараз стільки суперечливої ​​інформації з усіх боків, що люди губляться.

3 хв на прочитання24 Липня 2021, 12:33
Яка з вакцин проти COVID-19 краща: радить лікар Яка з вакцин проти COVID-19 краща: радить лікар
Поділитись:

Колишній начальник медичної служби полку Національної гвардії України, лікар Наталія Ніколаєва розповіла, як вибрати «свою» вакцину проти COVID-19. Адже складно зорієнтуватися, коли спочатку закидають інформацію, що «пфайзерівська» вакцина найкраща, а китайська має 50% ефективності, тепер же навпаки — що «Пфайзер» неефективна проти штаму «дельта» тощо.

Наталія Ніколаєва вважає, що наразі немає ніякої різниці, чим щеплюватися — адже безпека вакцин доведена, а про ефективність тієї чи іншої вакцини поки що ніхто не може стверджувати достеменно.

«Все, що пишуть, — це якісь незрозумілі "висновки" незрозумілих "учених" і просто домисли та припущення», — підкреслює Наталія Ніколаєва.

Окрім того, вона нагадує, що вакцини – у будь-якому разі бізнес, тому йде як реклама і пропаганда, так і антиреклама.

«Плюс не забувайте про вічну битву "защепленців" і "антищепленців", а вони в своїй сліпій вірі з кожного боку наведуть вам купу аргументів, таблиць, посилань зі своїми "достовірними фактами". Я їх не дивлюся, і ви теж можете не дивитися», — радить лікар.

Наталія Ніколаєва пропонує всім просто вибирати вакцину, яка більше до душі.

«Якась ефективність усе одно буде. Хай не 90-80 %, а всього 50 %, але це хоч щось, бо іншого все одно немає, крім вашого імунітету, а на ваш імунітет розраховувати — лікар не візьме на себе таку відповідальність, він може тільки за свій відповідати», — констатує Наталія Ніколаєва.

Проте вона застерігає, що оскільки ефективність тієї чи тієї вакцини проти COVID-19 ще ніхто не знає, то виникає дуже зручний момент.

«Якщо вакцина (будь-яка або всі зразу) показує ефективність нижче заявленої виробником, або взагалі ніякої, то завжди можна вплести "новий штам" — типу "ну хто ж знав, що ця дельта з'явиться". Або можна сказати, що таки проти всіх існуючих і майбутніх штамів, але "захищає не від зараження і хвороби, а від важких форм хвороби". Ось тут узагалі бінго — ніхто ж не знає, якою формою людина захворіла б, якби була не щеплена, а з урахуванням, що 90 % і так зносять легко — майже безпрограшний варіант.

Ви стежите за ходом моєї думки? Якщо чесно, то це таке натягування людям на макітри бичачого сечового міхура, що я тільки кліпаю — "а що, так можна було?". Але гаразд. Віра – святе», — говорить Наталія Ніколаєва.

До слова, до нас прийшов новий штам, у шість разів гірший за первинний, і вакцинація нас не врятує — епідеміолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost