Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Яка поза для сну найпопулярніша у стосунках і що робити, якщо спати з іншою людиною в одному ліжку не хочеться

Яка поза для сну найпопулярніша у стосунках і що робити, якщо спати з іншою людиною в одному ліжку не хочеться

Роздільні спальні — вирок і швидке розставання?

8 хв на прочитання11 Грудня 2023, 01:24
Зображення має ілюстративний характер. Фото: pexels.com / SHVETS production Зображення має ілюстративний характер. Фото: pexels.com / SHVETS production
Поділитись:

Коли люди перебувають у стосунках і живуть разом, зазвичай вони ділять спальню, отже, і ліжко. Чи означає щось поза, у якій ви спите з коханою людиною? І що, якщо партнер чи партнерка під боком, навпаки, заважає вам висипатись? «Дзеркало» розповідає все, що важливо знати про спільний сон.

Чи спільний сон має якусь користь?

Згідно з дослідженням, опублікованим у 2020 році, якість фази швидкого сну покращується в одному ліжку з партнером. Якщо перебувати в ній достатньо часу, це допомагає нам знижувати емоційний стрес, краще вибудовувати взаємодію з іншими людьми, приймати рішення та впорядковувати пам'ять.

Однак це не означає, що якщо ви не у стосунках, то ваш сон чимось гірший. Професор і дослідник Хеннінг Йоханнес Дрюс вважає, що якщо партнер тільки відволікає і вам краще спиться поодинці, то це теж цілком здорово.

До того ж вплив на нас спільного сну досі не те щоб ретельно вивчений. Це відзначають і самі науковці, говорячи про те, що сомнографічні дослідження пар, що живуть разом, дуже рідкісні. У 2019 році, наприклад, було опубліковано якраз таку роботу. І її автори помітили, що позитивний ефект від сну з партнером, мабуть, є тільки у жінок, а для чоловіків різниці немає.

Чи має значення, у якій позі засинати?

Лікар загальної практики Діана Галл вважає, що поза, в якій ви засинаєте, може дещо сказати про ваші стосунки. Наприклад, популярні «ложечки» зазвичай цілком комфортні та допомагають відчувати близькість до партнера. Але якщо один із вас постійно присувається до краю ліжка, а другий ніби переслідує його, то, на думку Галл, на це важливо звернути увагу. По-перше, тому що такі дії можуть бути проявом бажання «втікача» мати більше особистого простору. По-друге — це зрештою може призвести до падіння на підлогу і травмування.

Також, за словами лікаря, немає нічого страшного в тому, що ви повертаєтеся спиною одне до одного уві сні. Це не обов'язково означає, що між вами немає близькості. Згідно з британським опитуванням 2014 року, «спина до спини» — це взагалі найпопулярніша поза для сну у пар. Так роблять 42 % респондентів. На другому місці з 32 % — ті самі ложечки. А ось обличчям до обличчя вдається засипати лише 4 % людей у відносинах.

Поза для сну що означає Спати разом чи окремо
Зображення має ілюстративний характер. Фото: pexels.com/cottonbro studio

Однак якщо в якийсь момент ви різко стали спати спиною одне до одного і не торкатися партнера, хоча раніше віддавали перевагу іншій позі, це може стати приводом для обговорення ваших відносин.

Також занепокоїтися потрібно, якщо ви спите далеко одне від одного, на різних краях ліжка і зовсім не взаємодієте між собою. Це, каже Галл, може сигналізувати про серйозну проблему у стосунках. Британське опитування, згадане вище, показало: пари, які торкаються один одного під час сну, на 20 % частіше називають свої стосунки щасливими.

Дослідження дійсно показують, що проблеми зі сном і стосунками можуть виникати одночасно, особливо у періоди важливих змін у житті. А ще — що нестабільне психічне здоров'я одного партнера може погіршити та вкоротити сон обох.

А якщо ідилії не трапилось і спати разом — мука?

Ви точно не самотні у своїй проблемі. Причин «ненавидіти» одне одного в ліжку безліч. Деякі з них звучать навіть кумедно: американська журналістка Емі Мартурана Віндерл писала, що її чоловік не любить спати з нею поруч, тому що «вона випромінює тепло і йому спекотно».

Восени цього року видання The Guardian запитувало у своїх читачів, які особливості їхньої другої половини заважають їм спати. На першому місці очікувано виявилося хропіння, на другому — те, що партнери якраз не дають їм хропіти і постійно будять.

Далі йшли різниця біоритмів (комусь подобається рано лягати і рано вставати, а хтось дивиться YouTube до 4 ранку), «крадіжка» ковдри, різні переваги температури для спальні й інші ситуації — на кшталт нічних ходінь у туалет чи моментів, коли хтось мимоволі рухається уві сні. Останнє частіше зустрічається у літньому віці: якщо лише 2 % людей до 30 років стикаються з цим явищем, то після 65 — вже близько 40 %. Можливо, це відповідь на запитання, чому саме пенсіонери починають спати окремо.

Що з цим усім робити? У кожному випадку буде своє рішення. Наприклад, якщо вас дратує світло від смартфона партнера, то можна спробувати спати в масці, а якщо справа в хропінні — придбати беруші чи попросити партнера змінити позу (на боці зазвичай хропіти не виходить). Для тих, хто не може поділити ковдру, порада теж проста — настав час купити другу.

У разі хропіння, безсоння чи іншого розладу сну важливо бути уважнішими одне до одного і замість звинувачень та агресії спробувати допомогти своєму партнеру позбутися проблеми за допомогою лікарів. Якщо, звісно, це можливо.

Поза для сну що означає Спати разом чи окремо
Зображення має ілюстративний характер. Фото: pexels.com / Pavel Danilyuk

У крайньому випадку — спробуйте спати якщо не в різних кімнатах, то хоч би на різних ліжках.

Хіба це гарний вихід?

Коли ніщо інше не допомагає налагодити спільний сон, то цілком. Наприклад, подібна історія описана на порталі Healthline: пара зіткнулася з тим, що разом у них спати не виходить, незважаючи на те, що у минулих стосунках вони таких проблем не мали.

— Виявилося, для нас ділити ліжко та життя — це взаємовиключні поняття. Але заради ідеальних стосунків на цей компроміс легко піти, — розповідає Елейн Етвелл, котра зіткнулася з такою проблемою. — Наявність окремих спалень також дає кілька переваг. Тепер я можу читати чи дивитися телевізор так довго, як захочу. Можна без проблем вирушити вночі до холодильника. І, що найприємніше, коли ми говоримо одне одному «доброго ранку», справді маємо це на увазі.

Кандидат наук у галузі психобіології Софі Босток розповідала The Guardian, що спати у різних кімнатах — нормально. Як мінімум можна спробувати такий спосіб вирішення проблеми, поки не знайдеться кращий варіант. Адже люди, які регулярно не висипаються, на думку спеціалістки, схильні бути сварливішими, нетерпимішими одне до одного і дратівливими — у такому стані побудувати діалог складно.

Очільниця австралійського Фонду здоров'я сну Мойра Джанг також каже, що набагато більше людей, ніж може здатися, практикують окремий сон. Результати досліджень показують, що це кожна четверта пара. І якщо їм не допомагають інші способи виспатися, у цьому немає нічого поганого.

— Багато пар вважають таку ідею досить суперечливою — начебто це означає, що вони на межі розлучення. Але іноді це просто найкращий варіант для гарного сну та здоров'я обох людей, принаймні на якийсь час, — впевнена Джанг. — Дуже важливо, щоб люди більше говорили про роздільний сон і позбулися стигми, пов'язаної з ним. Ви, як і раніше, можете бути близькі з партнером, але, крім цього, ще мати здоровий нічний сон.

Утім, якщо в сім'ї є діти, це привід таки подумати над розмовою про те, чому мама й тато більше не сплять разом.

— У моїй практиці зустрічалися сім'ї, в яких діти дуже переживали через рішення батьків спати окремо, — пояснювала Psychologies доктор Мейр Крайгер, професор у Єльській медичній школі та фахівець із медицини сну. — Їм було соромно, що їхня родина «не така, як усі», або вони підозрювали, що мама з татом розлюбили одне одного. Деякі батьки, своєю чергою, побоюються, що подають поганий приклад.

Однак, за словами спеціалістки, якщо демонструвати турботу одне про одного, триматися за руки, обійматися й іншими способами демонструвати ніжність при дітях, то це розвіє їх побоювання з приводу ваших стосунків.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитання22 хвилини тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитаннягодина тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024