Догори
Дати відгук

Як приготувати смачну кутю: два рецепти, що сподобаються кожному

Ці рецепти куті сподобаються всім!

3 хв на прочитання20 Грудня 2023, 10:10
 Як смачно приготувати кутю на Різдво Як смачно приготувати кутю на Різдво
Поділитись:

Кутя - це головна різдвяна страва, яка символізує багатство нашої землі, зв'язок з предками і повагу до покійних. Традиційно кутю готують з ячменю, хоча можна також використовувати інші крупи. Заправляють кашу горіхами, маком і родзинками, а також часто заливають узваром.

Помилки і нюанси в приготуванні

Щоб кутя вийшла смачною і розсипчастою, а також відповідала традиційним рецептом, потрібно знати кілька нюансів її приготування.

  • Кутю можна готувати з рису, кускусу та інших круп, але така каша не буде відповідати традиціям. Кутя символізує зв'язок українців з рідною родючою землею. Тому традиційно для каші беруть пшеницю, ячмінь або перловку, які ростуть в наших широтах.
  • Якщо використовуєте пшеницю або ячмінь для приготування куті, то спочатку замочіть крупу на 8-10 годин в холодній воді, щоб вона швидше зварилася і була м'якою.
  • Якщо готуєте пшеничну кутю, то зверніть увагу на сорт пшениці - яра або озима. Кожен з сортів має свої особливості. Яра пшениця вариться довше, але кутя з неї виходить розсипчастою. Озима пшениця вариться набагато менше і її не потрібно замочувати, але каша з неї виходить липкою.
  • Очищена і шліфована пшениця вариться набагато швидше (40-50 хвилин), а неочищена - близько 4 годин.
  • Перед приготуванням куті промийте крупу ашу кілька разів. Це потрібно не тільки для очищення, але і для змивання зайвого крохмалю, щоб кутя була розсипчастою.
  • Кутя буде смачнішою, якщо варити її в каструлі з товстим дном.
  • Якщо хочете приготувати рисову кутю, то беріть пропарений рис. Він зробить страву розсипчастою.

Після ознайомлення з нюансами можна приступати до приготування самої каші.

Кутя традиційна пшенична

У таку кутю за бажанням можна додати будь-які сухофрукти чи цукати.

Інгредієнти:

  • пшениця - 350 г;
  • волоські горіхи - 50 г;
  • родзинки - 50 г;
  • мак - 50 г;
  • мед - 2-4 ст. л.;
  • узвар за бажанням - 2 склянки.

Пшеницю краще замочити на ніч у холодній воді, хоча зараз в магазинах продається готова пшениця для куті, яка не вимагає запарювання. Ретельно промити крупу і залити водою у співвідношенні крупи і води 1:4. На 350 г пшениці потрібно 1,5 л води. Варити крупу 40-60 хвилин.

Мак залити гарячою водою на 15 хвилин, потім злити воду. Розпарений мак перетерти в кавомолці, ступці або в м'ясорубці. Горіхи викласти в пакет і подрібнити качалкою.

У велику миску викласти зварену і остиглу пшеницю, додати мак і горіхи. Заправити медом за смаком. Розбавити кашу до потрібної консистенції водою або узваром.

Кутя рисова з родзинками

Для куті краще використовувати пропарений або довгозерний рис. 

Інгредієнти:

  • рис - 2 склянки;
  • соняшникова олія - 100 г;
  • родзинки - 100 г;
  • мед - 2 стол.л.;
  • вода - 4 склянки;
  • узвар - 2-3 склянки.

Рис промити кілька разів. Родзинки промити, викласти на гарячу сковороду з олією і обсмажувати 5-7 хвилин. Це додасть куті незвичайний присмак. У процесі обсмажування додати в родзинки ложку цукру. Прибрати зі сковороди родзинки і на тій же олії підсмажити сухий рис. Він має стати злегка золотистим. Потім залити рис водою і варити до готовності (15-20 хвилин). У готовий рис додати родзинки і мед, закрити кришкою і залишити до охолодження. Готову кутю розбавити узваром.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Грошова допомога фермерам: як отримати дотацію на корів у 2025 році. Фото: Крамагросвіт
Аграрії можуть отримати 7 тисяч гривень дотації на кожну корову: стартує прийом заявок
1 хв на прочитання11 годин тому
Фото: Максим Нікітін
Як приготувати сухарики для салатів — три способи
2 хв на прочитання19 годин тому
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище. Фото: Черкаський рибоохоронний патруль
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитанняВчора
Фото: ЦТС
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитанняВчора
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитанняВчора
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитанняВчора
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитання18 Травня 2025
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання18 Травня 2025
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Вінтажний шарм у вашому саду: як старі дерев’яні ящики стають окрасою ландшафту
3 хв на прочитання21 Травня 2025
Фото: Euronews
«Перемога прозорості»: Єврокомісія за всіма пунктами програла справу про «Пфайзергейт» — що далі?
2 хв на прочитання21 Травня 2025
Фото: Unsplash/CC0
Масштабне цвітіння токсичних водоростей спричинило загибель сотень морських тварин біля узбережжя Каліфорнії
4 хв на прочитання2 години тому
Астрологічний прогноз на 21 травня 2025 року
Астрологічний прогноз на 21 травня 2025 року
6 хв на прочитання4 години тому
У Черкасах провели успішну трансплантацію серця 38-річному пацієнту
1 хв на прочитання4 години тому
Музей чистої води в Біляївці поповнився мініатюрою легендарного британського судна (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Україна перейматиме корейський досвід у будівництві екологічних та довговічних доріг
1 хв на прочитання6 годин тому
На Рівненщині оштрафовано палія лісу на майже 5 тисяч гривень
1 хв на прочитання8 годин тому