Догори
Дати відгук

Як за допомогою баклажанів нормалізувати тиск - радить дієтолог

Цей овоч має хлорогенову кислоту, яка запобігає розвитку онкології

3 хв на прочитання01 Серпня 2023, 23:50
Поділитись:

Баклажани є одними з найкорисніших сезонних овочів серпня. Їх зараз багато не лише у магазинах, на базарах, а й на присадибних ділянках, дачах. Страви, приготовані з них, не лише смачні, а й дуже корисні. Баклажани багаті на вітаміни, мікроелементи, антиоксиданти тощо, які позитивно впливають на організм.

Лікарка-дієтологиня Ванда Леванюк говорить: якщо регулярно включати баклажани у раціон, то можна суттєво поліпшити стан здоров’я, зокрема людям, які мають проблеми з серцем, хворіють на подагру, скаржаться на високий тиск і підвищений рівень холестерину. Цей овоч містить речовини, які запобігають виникненню онкологічних захворювань, інсульту, поліпшують пам’ять тощо.

«Баклажани легко готувати, вони смачні і надзвичайно корисні. Вітаміни, антиоксиданти та клітковина, на які вони багаті, робить їх незамінним продуктом у щоденному раціоні. При цьому вони мають низьку калорійність, тому їх можуть спокійно споживати ті, хто стежить за вагою і хоче втратити зайві кілограми», – каже дієтологиня.

Сім «плюсів» на користь баклажанів

  1. Фіолетовий колір шкірці баклажанів надають антоціани – речовини, які поліпшують пам'ять, знижують ризик інсульту і нормалізують тиск. Солі калію і меланоген, якими багатий цей овоч, знижують рівень холестерину в крові.
  2. У шкірці баклажана міститься речовина назунін, яка забезпечує захист нервових клітин та має потужний антиоксидантний ефект, тому баклажани позитивно впливають на мозок та їх можна використовувати для профілактики онкологічних захворювань.
  3. У його плодах міститься велика кількість корисних для серця мікроелементів, таких як калій, магній, мідь, вітаміни РР, С, групи В, тощо. Овочі корисні для профілактики атеросклерозу та інших захворювань серця.
  4. Баклажани – низькокалорійні, підходять для дієтичного харчування. У 100 г є всього 25 ккал. Вони добре розщеплюють жири і сприяють зниженню ваги. Мають низький глікемічний індекс (15-20), тому їх можна споживати діабетикам. При тушкуванні та смаженні калорійність баклажанів дещо збільшується, тому їх краще запікати.
  5. Цей овоч має хлорогенову кислоту, яка запобігає розвитку онкології, діабету та туберкульозу. Речовини, які місяться у ньому, також запобігають підвищенню сечової кислоти, тому корисні для людей, які хворіють на подагру. При подагрі добре використовувати сушені баклажани.
  6. Регулярне споживання баклажанів позитивно впливає на стан волосся та нігтів, а також зір.
  7. Овоч багатий нікотиновою кислотою, тож його корисно споживати людям, які кидають курити, він допомаже організму справитися з нікотиновим голодуванням.

Кому варто обмежити споживання баклажанів?

Людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом (гастрити, виразки, пакреатит, коліти, діарею), варто обмежити споживання цього овоча, бо у ньому багато клітковини і волокон, які будуть ускладнювати перетравлення їжі. Хворим з аутоімунним тиреоідитом також треба бути обережними з цим овочем: якщо споживати, то небагато. Жінкам, які годують дітей грудьми, варто споживати баклажани невеликими порціями і спостерігати за дітьми, бо може виникнути алергічна реакція.

Смакоти з баклажанів

Баклажани легкі у приготуванні, смачні, тож їх можна готувати як для родини, так і для гостей. Дієтологиня радить вибирати овочі середніх розмірів, свіжі (мають зелену полодоніжку і гладеньку шкірку ) і не надто темного кольору, бо баклажани чорного кольору є перезрілими і місять багато соланіну, який є шкідливим для організму.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитанняВчора
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитанняВчора
 Кінь понівечив господаря.
Фото: ОЦЕМД
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Знижує рівень цукру в крові Корисні напої Чай
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитанняВчора
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитання29 Квітня 2024