Як за допомогою баклажанів нормалізувати тиск - радить дієтолог
Цей овоч має хлорогенову кислоту, яка запобігає розвитку онкології
Баклажани є одними з найкорисніших сезонних овочів серпня. Їх зараз багато не лише у магазинах, на базарах, а й на присадибних ділянках, дачах. Страви, приготовані з них, не лише смачні, а й дуже корисні. Баклажани багаті на вітаміни, мікроелементи, антиоксиданти тощо, які позитивно впливають на організм.
Лікарка-дієтологиня Ванда Леванюк говорить: якщо регулярно включати баклажани у раціон, то можна суттєво поліпшити стан здоров’я, зокрема людям, які мають проблеми з серцем, хворіють на подагру, скаржаться на високий тиск і підвищений рівень холестерину. Цей овоч містить речовини, які запобігають виникненню онкологічних захворювань, інсульту, поліпшують пам’ять тощо.
«Баклажани легко готувати, вони смачні і надзвичайно корисні. Вітаміни, антиоксиданти та клітковина, на які вони багаті, робить їх незамінним продуктом у щоденному раціоні. При цьому вони мають низьку калорійність, тому їх можуть спокійно споживати ті, хто стежить за вагою і хоче втратити зайві кілограми», – каже дієтологиня.
Сім «плюсів» на користь баклажанів
- Фіолетовий колір шкірці баклажанів надають антоціани – речовини, які поліпшують пам'ять, знижують ризик інсульту і нормалізують тиск. Солі калію і меланоген, якими багатий цей овоч, знижують рівень холестерину в крові.
- У шкірці баклажана міститься речовина назунін, яка забезпечує захист нервових клітин та має потужний антиоксидантний ефект, тому баклажани позитивно впливають на мозок та їх можна використовувати для профілактики онкологічних захворювань.
- У його плодах міститься велика кількість корисних для серця мікроелементів, таких як калій, магній, мідь, вітаміни РР, С, групи В, тощо. Овочі корисні для профілактики атеросклерозу та інших захворювань серця.
- Баклажани – низькокалорійні, підходять для дієтичного харчування. У 100 г є всього 25 ккал. Вони добре розщеплюють жири і сприяють зниженню ваги. Мають низький глікемічний індекс (15-20), тому їх можна споживати діабетикам. При тушкуванні та смаженні калорійність баклажанів дещо збільшується, тому їх краще запікати.
- Цей овоч має хлорогенову кислоту, яка запобігає розвитку онкології, діабету та туберкульозу. Речовини, які місяться у ньому, також запобігають підвищенню сечової кислоти, тому корисні для людей, які хворіють на подагру. При подагрі добре використовувати сушені баклажани.
- Регулярне споживання баклажанів позитивно впливає на стан волосся та нігтів, а також зір.
- Овоч багатий нікотиновою кислотою, тож його корисно споживати людям, які кидають курити, він допомаже організму справитися з нікотиновим голодуванням.
Кому варто обмежити споживання баклажанів?
Людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом (гастрити, виразки, пакреатит, коліти, діарею), варто обмежити споживання цього овоча, бо у ньому багато клітковини і волокон, які будуть ускладнювати перетравлення їжі. Хворим з аутоімунним тиреоідитом також треба бути обережними з цим овочем: якщо споживати, то небагато. Жінкам, які годують дітей грудьми, варто споживати баклажани невеликими порціями і спостерігати за дітьми, бо може виникнути алергічна реакція.
Смакоти з баклажанів
Баклажани легкі у приготуванні, смачні, тож їх можна готувати як для родини, так і для гостей. Дієтологиня радить вибирати овочі середніх розмірів, свіжі (мають зелену полодоніжку і гладеньку шкірку ) і не надто темного кольору, бо баклажани чорного кольору є перезрілими і місять багато соланіну, який є шкідливим для організму.