Догори
Дати відгук

Як ВР хотіла збільшити «карантинні» доплати медикам і що з того вийшло

Досі невідомо, яким чином нараховуватимуться ті самі 200 чи 300 відсотків доплат. Це будуть різні категорії чи доплачуватимуть усім однаково

4 хв на прочитання26 Березня 2020, 15:39
pixabay pixabay
Поділитись:

Верховна Рада 17 березня за скороченою процедурою більшістю голосів прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Він встановлює «додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19) у розмірі до 200 відсотків заробітної плати на період здійснення заходів щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Фото: сайт ВРУ

Перемога? Сумнівна, адже раніше було 300 %.

Досі чинним залишився і  наказ № 145 Міністерства праці та соціальної політики України від 02.06.2003 «Про умови оплати праці медичних та інших працівників за період роботи по ліквідації епідемій і спалахів з інфекційних хвороб, а також в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб». Згідно з ним у разі оголошення Кабміном карантину доплати становлять:

  • медичним та іншим працівникам закладів (відділень) охорони здоров'я, безпосередньо зайнятим ліквідацією епідемій та лікуванням захворювань людей, – у розмірі трьох схемних посадових окладів (тарифних ставок), тобто +300 %;
  • медичним та іншим працівникам, зайнятим на інших роботах із ліквідації епідемій і спалахів, – у розмірі двох схемних посадових окладів (тарифних ставок), тобто +200 %;
  • працівникам науково-дослідних інститутів та навчальних закладів, які мають науковий ступінь та безпосередньо зайняті на роботах в епідемічному вогнищі – в розмірі трьох посадових окладів без урахування доплат і надбавок, тобто +300 %;
  • працівникам, які залучаються закладами охорони здоров'я для проведення консультацій хворим на особливо небезпечні та небезпечні інфекційні хвороби, оплата праці здійснюється за ставками погодинної оплати праці, збільшеними втричі, тобто +200 %.

Христина Людкевич, адвокат ЮК «Альянс Правових Сил» вважає, що законодавці не  зумисно зрізали доплати медичним працівникам – можливо, вони просто неуважно прочитали наказ №145.  Хоча вона й не бачить сенсу в дублюванні чинного наказу.

Досі невідомо, яким чином нараховуватимуться ті самі 200 чи 300 відсотків доплат.  Це будуть різні категорії, як раніше (і тоді новий закон у цьому питанні нічого не міняє), чи доплачуватимуть усім однаково (і тоді це виглядає як корупційна схема).

«Хочеться вірити, що це просто скопійований пункт уже існуючого Наказу. Але перш ніж робити висновки, потрібно проаналізувати підзаконний нормативний акт КМУ, якому ЗУ 3219 доручили внести відповідні зміни», – говорить Христина Людкевич.

 

Проте поки що у Кабміна руки не дійшли внести ясність у питання доплат медичним працівникам, хоча Уряд  мав це зробити протягом тижня. Остання постанова КМУ, котра стосується коронавірусу, датована 11 березня, і це постанова про введення карантину.

Це ще не кінець історії. Очільник МОЗ Ілля Ємець пообіцяв на наступному засіданні уряду ініціювати погодинну оплату праці лікарів та іншого медичного персоналу, котрі перебувають в епіцентрі боротьби з вірусом.

Щоправда, медики в очікуванні нових коефіцієнтів оплати праці жартують: може вийти, як у знаменитому анекдоті про студента-гуманітарія, котрий радів, що його стипендію збільшують у 0,75 рази.

Оскільки закон зворотної дії не має. Це означає, що якщо медикам вирішать платити більше, то лише з моменту прийняття нового закону, а не з перерахуванням уже зробленого.

Нагадаємо, стaнoм нa ранок 26 беpезня в Укpaїні 156 лaбopaтopнo підтвеpджених випaдків COVID-19, з них 5 летaльних, 1 пaцієнт oдужaв тa вже виписaний з лікapні.

Кабінет Міністрів України оголосив надзвичайну ситуацію і продовжив карантин в Україні до 24 квітня.

У світі від коронавірусу SARS-CoV-2 загинуло понад 21 тисяча людей, а кількість інфікованих перевищує 471 тисячу. Медикам вдалося вилікувати майже 115 тисяч пацієнтів.

Загалом, коронавірус охопив 197 країн та територій в усьому світі.

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання4 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання5 годин тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання7 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання8 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання8 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання8 годин тому