Як уникнути отруєнь кавунами та динями?
В багатьох точках продажу відсутні документи, що засвідчують безпечність кавунів та динь
З’явилися перші дині та кавуни. Тоді як природній період їх дозрівання — це кінець серпня–початок вересня. Шепетівський районний відділ ДУ «Хмельницький обласний Центр rонтролю nа профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» розповідає про небезпеку баштанних.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, допустима денна норма нітратів для дорослого — 3,7 міліграма на кілограм. Тобто 259 міліграми для тих, хто має вагу у 70 кілограмів. Тож отруєння нітратами у дорослих — рідкісне явище, інша справа — діти. Через невелику масу тіла вони можуть отримати шкідливу дозу. Але, для того, щоб отруїтися, наприклад, динею з концентрацією нітратів в 400 міліграмів на 100 грамів, потрібно вжити не менше ніж півкілограма плоду.
Відповідно до Державних гігієнічних правил і норм, максимальний рівень нітратів у кавунах становить 60 мг/кг; у дині — 90 мг/кг. Але з власного досвіду (як покупця) можу сказати, що не всі продавці даної продукції сумлінно відносяться до своєї роботи. В багатьох точках продажу (особливо це стосується місць стихійної торгівлі) відсутні документи, що засвідчують безпечність кавунів та динь щодо вмісту нітратів.
Тож щоб уникнути неприємностей внаслідок вживання кавунів та динь, варто дотримуватися кількох рекомендацій:
- споживати баштанні культури в період їх сезонного природного дозрівання, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів — це серпень-вересень;
- купувати їх в спеціалізованих торгівельних точках, на ринках, але ні в якому разі не на узбіччі траси чи стихійному ринку чи при торгівлі з землі, адже саме тут можуть реалізовувати ті баштанні, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними;
- запитувати у продавця щодо наявності документу, в якому вказано фактичний вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії;
- вибираючи кавун, потрібно звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик повинен бути сухим; після того як кавун увібрав у себе все саме корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями — це теж хороша ознака; шкірка у стиглого кавуна тверда;
- ні в якому разі не купувати розрізані кавуни та дині, а тільки цілими;
- перед вживанням ретельно мити шкірку плоду;
- не їсти кавун близько до шкірки, оскільки в ній нітратів у 4–8 разів більше, ніж у м’якоті;
- не споживати надмірну кількість баштанних культур, якщо вживаєте їх вперше, особливо це стосується дітей;
- зберігати залишки кавунів та динь в холодильнику не більше доби.
Дотримуючись цих простих, але водночас важливих рекомендацій, Ви зменшите ризики отруєння і, можливо, убережете себе та близьких від потрапляння на лікарняне ліжко.