Догори
Дати відгук

Як українці готуються до зими: продукти, свічки та теплі коти

Про те, що варто закупити наперед.

5 хв на прочитання28 Жовтня 2022, 09:14
Поділитись:

Ця зима в Україні обіцяє бути важкою. Росіяни продовжують завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі, тож представники влади попередили: опалювальний сезон буде складним, можливі віялові відключення електроенергії, а українцям доведеться економити та думати над тим, як обігрівати оселі.
Сайт 24 каналу розпитав українців про те, як вони готуються до зими та чим запасаються, а експерти дали поради щодо необхідних покупок та утеплень домівок.

Як українці готуються до зими

Сергій, який мешкає у приватному будинку, розповідає, що у нього до зими вже все готове. Закуплені та запаковані консерви, крупи, вода, чай, сублімаційна їжа. Також він купив балони для плитки й заправив газові балони, підготував ковдри, теплі речі. Окрім цього у нього є доступ до генератора на випадок довготривалих відключень електроенергії.

Анастасія, яка живе у Києві, каже, що вже купила електропростирадло. Ще чекає доставку вітамінів та усіляких ліків від застуди. А також перевірила, як тримають тепло наявні термоси для води.

"Домовились з родичами, що живуть у приватному будинку та мають грубу й піч, що можемо приїхати до них жити. Маю запас розчинних супів та білкових батончиків. Взяли додому теплого кота", – розповіла Анастасія.

Ірина у коментарі  зауважила, що вже запаслася теплим одягом та взуттям, купила клейонку, щоб трохи утеплити клітки домашніх тваринок, придбали запас їжі для всього свого "зоопарку". Окрім цього, вона придбала свічки, сірники, ліхтарики та грілки.

"Зробила зовнішнє утеплення стіни, яке мала зробити років 8 тому. Планую придбати людську їжу, щоб був запас трохи. Головне, щоб для дитини було. Якщо буде прохолодно, то всі (і тварини, і вазони, і люди) будемо проживати в одній кімнаті. Якщо вже стане геть холодно, то переберемося до батьків у приватний будинок",– каже Ірина.

Які продукти треба купити на зиму

Мар'яна Литвинчук, засновниця Центру камінів та печей "Пан Топкін", пояснила, що головні вимоги до продуктів на зиму у воєнний час – їхня калорійність і термін зберігання. Чим останній довше, тим краще. Як правило, в очікуванні важких часів люди розмітають із полиць магазинів крупи, сіль, цукор, макарони, борошно, олію, тушонку та консерви. І в цьому є логіка, оскільки ці позиції дійсно виручають.

"Сіль – один із головних стратегічних продуктів і незамінний мінерал для організму. У герметично закупореному посуді без доступу вологи вона може зберігатися більше двох років, хоча на практиці цей термін може бути набагато більшим. Йодована сіль зберігається до 18 місяців, після чого йод випаровується, а сама сіль не втрачає своїх якостей", – каже Литвинчук.

Що купити з продуктів додому:

  • Рис. Традиційно його термін зберігання не перевищує два роки, проте білий шліфований рис може зберігатися до 20 років у герметичних контейнерах за температури +4 градуси і нижче. Те саме стосується дикого рису, рису арборіо, басматі, жасмину. А ось бурий рис псується.
  • Квасоля, сочевиця й інші бобові. Цей продукт є гарним замінником м'яса. Квасоля багата на калорії (енергетична цінність — 200 – 300 ккал) і вуглеводи. Вживання бобових замість великої кількості червоного м'яса допоможе зменшити кількість жиру без втрати калорій. Тішить і довговічність бобових. За результатами досліджень, їхні поживні та смакові якості зберігаються протягом 30 – 50 років. Головне – правильна заготівля та зберігання у відповідних умовах (сухе, прохолодне місце).
  • Сухе молоко. В умовах нестачі продуктів і відсутності можливості їх купити через те, що їх немає, непогано буде запастися сухим молоком. Незважаючи на те, що його гарантований термін зберігання всього півтора року, у хороших умовах цей продукт може зберігатися набагато довше. Головне – герметична упаковка та сухе місце в приміщенні.
  • Сухофрукти. Сушені яблука, груші, абрикоси, ягоди хороші тим, що багаті на цукор, антиоксиданти, вітаміни, клітковину та мінерали. Крім того, вони знижують ризик серцево-судинних захворювань і діабету, що в період війни особливо актуально. Їх можна їсти просто так, а також додавати до компотів.
  • Горіхи. Один із найвисококалорійних продуктів (близько 600 ккал) тривалого зберігання. 30 грамів горіхів на день (приблизно жменя) наситять і допоможуть набрати вагу.
  • Мед. Цей природний продукт є "довгожителем" серед усіх харчових продуктів. Він відрізняється низьким вмістом вологи, де бактерії просто приречені, а в разі зберігання меду в темному та прохолодному місці сприяють його практично вічному терміну придатності.
  • Інші продукти з тривалим терміном зберігання, якими необхідно по можливості запастися, – кава, консервовані овочі та бобові, тушонка, рибні консерви, олія, цукор, згущене молоко, льодяники, шоколад, бульйонні кубики, вермішель швидкого приготування, чай.


Експертка додає, якщо є підвал або льох, його варто заповнити картоплею, морквою, капустою та іншими овочами зі свого городу або купленими на сільськогосподарських ринках, де вони продаються дешевше, ніж у супермаркетах. 

Як підготуватися до зими:

  • Встановити терморегулятори на батареях.
  • Якщо відсутнє теплопостачання, то обігрівати електроприладами одну кімнату, а не цілий будинок/квартиру.
  • Використовувати кондиціонери на режимі обігріву. Кондиціонери споживають набагато менше електроенергії ніж електричні обігрівачі.
  • Обмежувати споживання електроенергії в години пік
  • В офісах та робочих приміщеннях вимикати електроопалення за 30 хвилин – годину до закінчення робочого дня.
  • Використовувати багатошаровий одяг чи кілька шарів одягу.
  • Використовувати кількох ковдр під час сну.
  • Закривати вікна щільними шторами на ніч чи на час, коли кімната не використовується.
  • Переконатися, що батареї не закриті меблями чи шторами.
  • Почергово використовувати електроприлади.


 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитання43 хвилини тому
Коли починається Петрів піст
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитаннягодина тому
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитання4 години тому
Заборона продажу одноразових електронних сигарет
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитання5 годин тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання6 годин тому
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання7 годин тому
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання8 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання9 годин тому