Термін «артеріальна гіпертензія» використовують у випадках, коли кров надмірно тисне на стінки артерій із середини. Нормальним вважають систолічний (верхній) тиск менше 120 і діастолічний (нижній) менше 80 мм рт. ст. Діагноз «артеріальна гіпертензія» ставлять у разі постійного підвищення тиску:
- більше 140 мм рт. ст. (систолічний);
- більше 90 мм рт. ст. (діастолічний).
Підвищений артеріальний тиск (АТ) без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень. Навіть помірне підвищення АТ пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя.
У більшості випадків початок артеріальної гіпертензії є непоміченим. Якщо артеріальний тиск підвищується поступово, то на головні болі, запаморочення зазвичай не зважають.
Підвищення тиску можуть супроводжувати загальна слабкість, дратівливість, сонливість. Подібні симптоми притаманні й іншим недугам. Тому дуже важливо контролювати власний тиск.
Щоб виявити артеріальну гіпертензію, необхідно регулярно вимірювати тиск і спостерігати за власним станом.
Причини артеріальної гіпертензії:
- вік понад 50 років;
- підвищений рівень загального холестерину;
- надмірна вага;
- надмірне вживання солі.
Запобігти артеріальній гіпертензії допоможуть здорове харчування і спосіб життя загалом.
Поради для профілактики та контролю артеріальної гіпертензії:
- підтримуйте нормальну масу тіла;
- відмовтеся від куріння;
- обмежте кількість алкоголю, а краще взагалі не вживайте спиртного;
- регулярно займайтеся фізичними вправами (не менше 30-40 хв. 3-4 рази на тиждень);
- обмежте споживання солі (до 5 г на добу для дорослої людини (це трохи менше чайної ложки, включно з «прихованою сіллю» у маринадах, копченостях, ковбасах, соусах і навіть хлібі);
- уникайте стресів (займайтеся легким бігом, плаванням, йогою, гуляйте на природі);
- їжте продукти, багаті на калій (крупи, бобові, фрукти, овочі, зелень).
За матеріалами Центру громадського здоров'я