Як цьогорічний Октоберфест став менш руйнівним для довкілля: перші підсумки

4 хв на прочитання5 годин тому
Октоберфест — це 429 т відходів за тиждень! Фото: Philippe Ruiz/picture alliance

Традиційні німецькі сорти пива варяться відповідно до закону, виданого баварським герцогом Вільгельмом IV у 1516 р.

Цього року знаменитий Октоберфест у Мюнхені пройшов у 189-те, і з 21 вересня по 6 жовтня його відвідало 6,7 млн людей з усього світу. Як завжди, було випито мільйони літрів пива, з'їдено тонни м'яса, картоплі фрі, салату та квашеної капусти. Але щось змінилося. Насамперед цей фестиваль став більш «зеленим» і «щадним» для довкілля. Адже, як показує практика, проведення масових заходів потребує величезних енергетичних витрат. Найчастіше після них залишаються гори сміття, харчових відходів та інших «принад», що негативно впливають на природу та клімат. Що ж зробили організатори Октоберфесту, щоби мінімізувати шкоду? Про це розповідає Deutsche Welle.

Використання «зеленої» енергії на Октоберфесті

Насамперед вони оптимізували енергопостачання. Зменшити споживання електроенергії поки що не вдалося — лише за перший тиждень, з 21 по 27 вересня включно, було спожито на 5,34 % більше енергії, ніж торік. Проте, як заявили організатори свята, цього року, як і торік, Октоберфест працював практично на 100 % на відновлюваній електроенергії, що отримується за рахунок сонця та вітру. Крім того, тут використовувався біогаз, а також енергоефективніші прилади. Організатори наголосили, що Октоберфест перебуває на шляху до кліматичної нейтральності за рахунок скорочення викидів, які сприяють зміні клімату.

Водночас, як показують підсумки першого тижня, опубліковані на офіційному сайті міста Мюнхена, порівняно з тим же періодом минулого року збільшилася витрата води — до 35 тис. м3. З них 42 тис. л випили гості з питного фонтанчика на Терезиному лузі.

Скоротити відходи для сміття Октоберфесту поки не вдалося

Якщо говорити про сміття, то цього разу його на 30 % більше, ніж за перший тиждень попереднього Октоберфесту — Попри зусилля, такі, як, наприклад, перехід на багаторазовий посуд і заборона на продаж напоїв у бляшаних банках.

Загалом за тиждень було утилізовано 429 т відходів. До цього можна приплюсувати ще 28 т сміття, зібраного сміттєзбірними машинами на дорогах та майданчиках між наметами. І це теж більше, ніж торік — на цілих 6 т.

З успішних нововведень відзначається встановлення спеціального контейнера площею 35 м2 для відходів зі скла, що особливо потішило продавців напоїв. Своєю чергу, відвідувачів Октоберфесту дуже здивував той факт, що на території проведення такого масового заходу немає урн для сміття. Але це рішення має серйозне історичне підґрунтя. Від їх встановлення вирішили відмовитися з міркувань безпеки після того, як 26 вересня 1980 р. праві екстремісти висадили в повітря контейнер для сміття просто біля входу на Октоберфест. Тоді загинуло 13 людей і 221 було поранено.

Здорова їжа

Практично у кожному пивному павільйоні можна було купити вегетаріанську та веганську їжу, а також безліч страв із регіональних і біопродуктів, які, як вважається, залишають порівняно невеликий екологічний слід. Продавців їжі зобов'язали не лише розширювати свій асортимент регіональними та біопродуктами, а й звертати увагу на їхню упаковку, яка має бути придатною для повторного використання чи переробки. Також вони мали використовувати в процесі доставки та приготування продуктів електромобілі й системи із сонячними батареями.

Веганські ковбаски на Октоберфесті. Фото: Felix Hörhager/dpa/picture alliance

Що зі смаком пива?

Регіональним продуктом на Октоберфесті залишається і пиво, смак якого, попри все, не змінився. Вже за перший тиждень його випили на 7-8 % більше, ніж торік. Згідно з традицією, всі сорти, які тут можна продегустувати, були виготовлені у Баварії та зварені відповідно до закону про чистоту пива, виданого баварським герцогом Вільгельмом IV у 1516 році. Закон було ухвалено для захисту від недобросовісних пивоварів, які почали використовувати у виробництві напою шкідливі та навіть небезпечні для здоров'я інгредієнти. Незабаром ці правила поширилися всією Німеччиною, і досі всі традиційні німецькі сорти пива варяться відповідно до цього закону: нічого, крім води, ячмінного солоду та хмелю.

Пиво ллється рікою, попри високі ціни. Фото: Frank Hoermann/SvenSimon/picture alliance

Але є й погана новина для всіх любителів пива: фірмові напої виробництва шести великих мюнхенських пивоварних заводів, багато з яких можна купити тільки під час проведення Октоберфесту, з кожним роком стають дедалі дорожчими — цієї осені літровий кухоль коштував понад 15 євро.

Атракціони з огляду на екологію

Нешкідливими для довкілля стають на Октоберфесті й усе більше атракціонів. Наприклад, двоповерхова «Велика карусель» заввишки 14 м, діаметром 12 м і розрахована на 62 посадкові місця, забезпечена енергоефективним електродвигуном із нульовим рівнем викидів і світлодіодним освітленням. Для неї використовуються екологічно чисті органічні мастильні матеріали та гідравлічні мастила, а також біорозкладні засоби для чищення.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: