Догори
Дати відгук

Як пити воду, щоб не нашкодити серцю: радить кардіолог

Якщо дефіцит води хронічний, то підвищений тиск переростає в артеріальну гіпертензію.

3 хв на прочитання27 Січня 2022, 00:29
Поділитись:

Серцева недостатність (як ускладнення низки хвороб серця) — черговий привід замислитися про воду. Про це розповідає лікар-кардіолог Наталія Іванюк.

Основна причина серцевої слабкості — неправильна робота серця, яка не дозволяє впоратися з нормальною кількістю рідини. Тому з'являються набряки на ногах, задишка, важкість у животі праворуч (за рахунок розтягування оболонки печінки рідиною). Порушено роботу нирок через перевантаження тиском та рідиною: з'являються мішки під очима.

«Людина просто пухне. Кулька кулькою, тільки злетіти не може», — говорить лікар.

Вона радить випивати 1-1,5 л води на день, але при набряках вживати сечогінні препарати (вони входять до обов'язкової схеми лікування) і не забувати про неодмінну спрагу від сечогінних препаратів («тренуємо силу волі») та про рівномірний розподіл випитої рідини протягом першої половини дня.

Кардіолог наголошує, що у сердечників своя особливість засвоєння рідини: при неправильній роботі серця надмірна рідина накопичуватиметься в ногах, печінці, легенях. Для таких людей продукти, які містять рідину (морозиво, суп, йогурти, виноград, кавун тощо) завжди плюсуються до денного ліміту споживання рідини.

У разі вживання недостатньої кількості рідини відбувається зниження об'єму крові. Організм змушений звужувати судини та капіляри для підтримки потрібного тиску в судинній системі, безперебійної роботи серця та всіх життєво важливих органів. Як наслідок підвищується артеріальний тиск. Якщо ж дефіцит води хронічний, то підвищений тиск переростає в хронічну хворобу — артеріальну гіпертензію.

Хронічне зневоднення має також атерогенний фактор. Стимуляція виробництва холестерину печінкою — один із механізмів захисту клітин від втрати рідини, коли концентрована кров витягує воду, що їй недостатня, з клітин через мембрани. А це — пряма дорога у бік атеросклерозу — до ураження судин, серцево-судинних катастроф, інфарктів та інсультів, пояснює кардіолог.

Хронічне зневоднення — головна причина порушення ліпідного обміну, що призводить до накопичення «поганого» холестерину. Підвищений рівень холестерину — ознака того, що клітини тіла розробили механізм захисту від сильного осмотичного впливу крові. А концентрована кров намагається витягнути необхідну їй воду із клітин через мембрани.

«Простими словами, холестерин — свого роду природна водонепроникна глина, яка забиває отвори в клітинній мембрані, допомагаючи зберегти її архітектуру в недоторканності та запобігти надмірній втраті води.

 

При хронічному зневодненні клітини печінки постійно вироблятимуть додатковий холестерин і викидатимуть його в систему кровообігу для використання всіма клітинами, які не здатні виробляти власний холестерин. Окрім того, додатковий холестерин зробить стінки клітин непроникними для води, яка в нормальній, добре гідратованій клітині повинна вільно проходити в обох напрямках», — розповідає Наталія Іванюк.

Що ж робити?

  • Щоб запобігти накопиченню надлишкового холестерину клітинами внутрішньої оболонки артерій та печінки, кардіолог радить регулярно випивати достатню кількість води за 30 хвилин до їди. Завдяки цьому клітини насичуються водою, перш ніж зіткнуться з концентрованою кров'ю після їди.
  • Окрім того, вода зможе забезпечити процеси травлення та дихання, не зазіхаючи на запаси води в клітинах, що вистилають стінки кровоносних судин.
  • Якщо регулювати щоденний прийом води протягом якогось часу, клітини поступово насичуються водою повністю та потреба у холестериновому захисті зменшиться, а вироблення холестерину знизиться, говорить лікар.

Також ми розповідали, що перегляд телевізора збільшує ризик утворення тромбів — дослідження.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost