Догори
Дати відгук

Як позбутися сивини: народні методи і корисні поради

Про те, чому з'являється сивина і як її позбутися у цій статті

6 хв на прочитання12 Листопада 2022, 06:50
Поділитись:

Рано чи пізно кожен стикається з появою сивого волосся. Це лише питання часу. Особливо важко змиритися з такими змінами жінкам, які хочуть якомога довше залишатися красивими і молодими. Тоді вони починають шукати, як позбутися від сивини.

Чому з'являється сиве волосся

За колір волосся відповідає пігмент — меланін. З роками вироблення припиняється, результатом чого і є посивіння.

І хоч може здатися, що сивина — це лише наслідок старіння організму, але насправді причин появи сивини набагато більше. Найпоширеніші причини, чому люди сивіють:

  • Перша і найбанальніша з причин — старіння. Згідно зі статистикою, у кожної другої людини у віці приблизно 50 років половина волосся сиве. Найчастіше перші сиві волоски з'являються після 30 років, якщо ж вироблення меланіну зменшується раніше, то з'являється рання сивина.
  • Генетика. І хоч образ життя також значно впливає на появу сивини, не менш важлива роль відведена генетичним факторам. Саме цим обумовлено те, коли з'являться сиві волоски. Це вже було неодноразово підтверджено науковими дослідженнями. Якщо ваші батьки посивіли рано, то, найімовірніше, ваш чекає те ж саме, і навряд чи вдасться запобігти цьому процесу.Також на швидкість і роки старіння впливає расова приналежність. Науково доведено, що представники європеоїдної раси старіють раніше, ніж представники негроїдної раси і азіати.
  • Захворювання. Ряд хвороб тягне за собою виникнення сивого волосся. Серед них можна відзначити проблеми з щетовідкой, прогерії і аутоімунних захворювань. А іноді навіть медикаменти призводять до того, що з'являється сивина.
  • Куріння — дуже поширена причина серед молодих. Згідно з дослідженнями, що проводилися в 2013 році, доведено, що курці більше за інших схильні до передчасного старіння. Також куріння негативно позначається на загальному стані шкіри і волосся.
  • Нестача вітаміну В12. Якщо організму не вистачає вітамінів, це зупиняє вироблення меланіну, а також призводить до випадання волосся.
  • Багато стресу. У народі давно вірять, що надлишок стресових ситуацій призводить до появи сивини. Але науково цей факт ще не був підтверджений. Проте, стрес негативно позначається на стані нервової системи і організму в цілому, тому краще викорінити зі свого життя негатив.

Профілактика виникнення сивини

Призупинити виникнення білих пасом можна за умови, що ви будете дотримуватися ряду простих правил. Потрібно з молодості думати про свій організм і доглядати за волоссям.

  1. Слідкуйте за своїми раціоном. Не допускайте частих дієт і незбалансованого харчування. Зазвичай білі пасма можуть з'явитися в результаті нестачі поживних речовин в організмі.
  2. Рекомендується додати в свій раціон наступні продукти: вівсяні пластівці, волоські горіхи, твердий сир, курячі яйця, боби, чай з шипшини, кисломолочні продукти, морепродукти, злаки, яблука.
  3. Курсами приймайте вітаміни групи В. Також організму необхідні мідь, залізо і цинк. Завдяки прийому вам вдасться не тільки запобігти зупинці вироблення меланіну, але і лікувати організм в цілому.
  4. Скорегуйте свій графік. Знайдіть в завантаженому графіку час для щоденної зарядки і занять спортом. Виділяйте на сон 8 годин, а також кожен день робіть піші прогулянки на свіжому повітрі. Привчіть свій організм вставати і лягати в один і той же час.
  5. До мінімуму зведіть вживання кофеїну, а також відмовтеся від шкідливих звичок.
  6. Взимку не нехтуйте головними уборами. Інакше зростає ризик порушення мікроциркуляції шкіри. А це загрожує погіршенням стану локонів в цілому і появою сивини.Також пігментацію порушує активне використання фена, плойки і т.д.

 

Медикаментозні способи позбавлення від сивини

Медикаментозне лікування найбільш ефективно для боротьби з сивими волосками. Але бажаного результату вдасться досягти тільки в тому випадку, якщо сивина в молодому віці з'явилася в результаті нездорового способу життя. Серед найнадійніших способів:

  • Препарати, в яких знаходиться мідь і цинк. Не рекомендується займатися самолікуванням. Подібні препарати може призначити лише кваліфікований лікар-трихолог. Він грамотно підбере лікування, враховуючи індивідуальні особливості організму.
  • Іонофорез.
  • Терапія за допомогою лазера. Суть процедури в тому, що на верхній шар шкіри і волосяні фолікули відбувається вплив променем. З його допомогою вдасться активізувати обмінні процеси. В результаті відбувається помітне поліпшення загального стану волосся. А природний пігмент відновлюється.
  • Лікування ультразвуком.

Народні методи боротьби з сивиною

Народними засобами користувалися ще наші предки, яких також хвилювала проблема посивіння. Ці рецепти перевірені роками і допоможуть боротися з проблемою і чоловікові, і жінці. Підтвердженням чого служать відгуки в Інтернеті. Те, скільки засобу готувати, залежить від довжини волосся.

Настоянка на основі кропу і кореня лопуха

Ефективний спосіб для боротьби з сивиною. Таку настоянку дуже просто зробити. А кріп, що міститься в складі, позитивно позначиться на загальному стані волосся завдяки вітамінам групи В.

Що знадобиться:

  • корінь лопуха — 2 столові ложки;
  • насіння кропу — 2 столові ложки;
  • вода — літр.

Приготування:

  1. Корінь лопуха потрібно залити водою.
  2. Кип'ятити до моменту, поки не википить половина води.
  3. В отриманий відвар додати 2 ложки насіння кропу.
  4. Все перемішати і залишити настоюватися на 3 години.
  5. Тепер засіб готов до використання. Втирати протягом 2 місяців в шкіру голови.

Відвар на основі шипшини

Шипшина не тільки допомагає позбутися сивини, а й також відмінно живить сухе волосся, допомагає відновити пошкоджене.

Що необхідно:

  • вода — 2 літри;
  • сушена шипшину — 2 повних склянки.

Як приготувати:

  1. Дві склянки сушеної шипшини необхідно залити гарячою водою.
  2. Залишити настоюватися на 30 хвилин.
  3. Поставити кип'ятитися ще на 5 хв.
  4. Дати відвару охолонути, профільтрувати і відправити в холодне місце.
  5. Відвар шипшини необхідно втирати в шкіру голови тричі на тиждень.
  6. Також засіб підходить для внутрішнього вживання. Два рази на тиждень потрібно пити ½ склянки.

Перцева маска

Перед застосуванням засобу необхідно попередньо протестувати його на руці. При виникненні неприємних відчуттів і печіння негайно змийте маску з руки і більше не використовуйте.

Перцева маска сприяє поліпшенню обміну речовин, прискорює приплив крові. Процедура допоможе зробити волосся міцніше, а також робить колір більш яскравим і насиченим. Після застосування маски ви помітите, що волосся росте швидше.

Що знадобиться для приготування:

  • червоний сухий перець — 6 стручків;
  • горілка — півлітра.

Приготування:

  1. Червоний перець необхідно залити горілкою.
  2. Поставити отриману суміш в темне місце.
  3. Дати настоятися протягом трьох тижнів.
  4. Перцеву маску необхідно втирати перед миттям голови. І тримати не менше години.
  5.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання10 хвилин тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитаннягодина тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання2 години тому
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання4 години тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання5 годин тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання6 годин тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання6 годин тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання7 годин тому