Догори
Дати відгук

Як омолодити стару яблуню: проста схема, яка дасть дачникам гарний урожай

Цей крок є одним з ключових принципів омолодження дерева для хорошого врожаю.

5 хв на прочитання08 Березня 2023, 10:55
Поділитись:

Багато дачників на своїх ділянках рано чи пізно стикаються з проблемою, коли яблуня з роками припиняє давати хороший урожай. Хочеться, щоб дерево ще плодоносило, тому люди намагаються зрозуміти, як провести радикальне омолодження яблуні. Оживити плодове дерево допоможе омолоджуюча обрізка. Процес досить простий, але щоб не нашкодити яблуні, слід дотримуватися правил і порад.

Як врятувати стару яблуню

Щоб омолодити стару яблуню, потрібен комплексний підхід. Не можна все зробити за один прийом, інакше це призведе до стресу рослини, посилення вегетації або різких проблем щодо принесення деревом плодів. На відновлення яблуні може піти кілька років, тому правильно буде проводити обрізку в оптимальні терміни.

Омолоджуюча обрізка яблуні проводиться навесні або восени – в пору року, коли дерево перебуває в стані спокою. Коли на яблуні немає листя, легше визначити, які гілки та пагони слід видалити.

Обрізку яблуні найкраще проводити ранньою весною - до моменту, коли набухнуть бруньки. Якщо не дотримуватися цього правила, дерево, яке сильно обрізали, може втратити сили і погано перенести зиму. А ось за сезон стара яблуня стане міцнішою, сильнішою і буде готова до наступної обрізку.

Огляньте яблуню і дізнайтеся, в якому вона стані

Перед тим як починати обрізку потрібно з особливою увагою оглянути стару яблуню, щоб зрозуміти, в якому вона стані, знайти проблемні місця і визначити ризики для дерева.

Простіше кажучи, вам слід зрозуміти, чому яблуню потрібно омолодити.

Яблуня дає все менше врожаю

Коли врожаю з дерева щороку стає все менше і зменшуються самі плоди, яблуні потрібна омолоджуюча обрізка. Харчування дерева має перерозподілитися на інші, більш перспективні гілки.

Вік яблуні

У кожного з дерев буває свій "критичний" вік, коли приходить час для омолодження. З'ясуйте, скільки років вашій яблуні і коли її потрібно оновлювати.

Сухі гілки

Якщо ви бачите, що у дерева сухі гілки – перед вами стара яблуня. У неї висихають пагони. Через це страждають плодоносні гілочки і сама верхівка дерева.

Річний приріст дерева

За деякий час молоді пагони на яблуні ростуть вже не так швидко. Побачили, що гілки ростуть тільки на 10-15 сантиметрів на рік, дерево потрібно обрізати.

Обрізка старої яблуні - схема

Обрізка яблуні навесні не тільки допомагає дереву не замерзнути, але і враховує початок в цю пору року її сокоруху, в результаті чого рани затягуються більш стрімко.

Ті місця, де були зрізи, потрібно обробити садовим варом. Відростки слід видаляти над нирками, щоб кромка зрізу досягала одного рівня з верхньою частиною бруньки, а на протилежному боці залишався скіс, який повинен посприяти скочуванню води.

Слід розібратися і в "створенні" крони. У кроні середні і нижні гілки повинні бути довшими за верхні. Потрібно, щоб вершина в обов'язковому порядку була вище крони. У весняний період продовжуйте роботу з формування крони, відрізаючи замерзлі пагони. Пагони з минулого року в обов'язковому порядку проріджуються.

Що стосується довжини яблуні, все залежить від того, наскільки сильно росте дерево. Якщо яблуня маленька, найчастіше видаляють лише верхівки у пагонів. У дерева середнього зросту пагони підрізають на 1/3. Гілки великих дерев видаляють вже на половину або навіть більше.

Зазвичай дерева дуже сильно обрізають, лише якщо сталася надзвичайна подія. Тоді видаляється значна частина дерева, над цим працювати повинні фахівці. У всіх інших випадках такий крок зазвичай не потрібен.

Яблуню потрібно зробити нижче

Це один з головних принципів омолодження дерева. Щоб знизити яблуню, видаляють всю верхню частину стовбура. Робиться це приблизно на 3-4 метри від землі. У бічних гілок ріжеться верхній шматок на 1/3.

Нижні гілки слід обрізати в тому випадку, якщо на них обвисли листя і не зріють плоди.

Обрізку гілок проводять до добре розвинених і більш молодих гілок збоку. Якщо такі тільки дзиги, то вибирають найміцнішу, а решту зрізають на кільце. Пагони, які залишилися, скорочують на 1/3.

Таким чином, яблуня знижується і повинна давати більший урожай. Дерево стає маленьким, а догляд за ним – зручним.

Тримайте під руками 4 інструменти

Важливо, щоб у вас в господарстві були інструменти, які дозволять провести омолодження яблуні.

Ручний секатор

З його допомогою ви зможете видалити маленькі гілки і середні сучки. Секатор повинен бути гострим і робочим.

Гілкоріз

У гілкоріза довгі ручки, більш вагоме зусилля і потужність різу забезпечуються збільшеними важелями. Тому їх і застосовують при обрізанні дерев. Можна видаляти гілки більше 1 сантиметра, а також до 5 сантиметрів в діаметрі.

Складна пила

Стане в нагоді, коли доведеться обрізати товсті кінці гілок і найбільших гілок з діаметром більше 5,5 сантиметрів.

Телескопічний секатор (висоторіз)

Корисний для садівника інструмент. Складається з лез, які прикріплені до довгої жердини, зручних для того, щоб працювати над обрізанням гілок, які розташовані високо.

Джерело - Главред

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.