Догори
Дати відгук

Як і коли обрізати плетисту троянду на зиму: радять садівники (ФОТО)

Кущі з плетистими пагонами починають обрізувати з другого року після посадки.

2 хв на прочитання24 Листопада 2023, 15:44
Плетисті троянди. Плетисті троянди.
Поділитись:

Процедура обрізування плетистої троянди нескладна, однак варто дотримуватися правильних термінів, мати необхідний інвентар і знати правила проведення такої процедури. Про це розповідає Телеграм-канал «Садівник».

Кущі з плетистими пагонами починають обрізувати з другого року після посадки. Для осіннього обрізування слід дочекатися, поки нічна температура почне стабільно триматися на позначці -3…- 5 °C кілька днів. До цього часу пагони достатньо визріють, а невеликий мороз загартує їх перед зимівлею.

Раніше проводити обрізування не можна, оскільки при теплій погоді триває ріст пагонів, і якщо вони не встигнуть задеревіти, то взимку загинуть. Аби зупинити ріст куща, вже в липні потрібно перестати вносити азотні добрива і підживлювати калієм і фосфором. Цей комплекс сприяє визріванню пагонів і зміцненню кореневища, що і потрібно для успішної зимівлі.

Плетисті троянди, що закладають бутони на пагонах минулого року, не обрізують. У ремонтантних сортів (цвітуть на торішніх і молодих пагонах) короткі бічні гілки обрізують до 3-5 бруньок. Довгі скелетні батоги можна не обрізати чи обрізати до висоти 120 см.

Плетисті троянди Як і коли обрізати Ландшафтний дизайн
Фото: Телеграм-канал «Садівник»

Осіннє обрізування проводять у суху і сонячну погоду — це необхідна умова для якнайшвидшого загоєння зрізів.

Спочатку проводять санітарну чистку куща — вирізають сухі, запліснявілі, пошкоджені і старі непродуктивні пагони (вони все одно замерзнуть і стануть джерелом розвитку інфекцій).

Також видаляють дрібні гілки, спрямовані всередину, які ведуть до загущення куща.

Якщо біля коріння утворилася молода парость, її потрібно вирізати дощенту — це «дикі» непродуктивні пагони, здатні привести до «здичавіння» весь кущ.

Після обрізування й укорочення батогів плетистої троянди її обов'язково потрібно укрити на зиму (спанбондом, щільним картоном тощо). Для цього пагони збираємо у сніп, обв'язуємо і чекаємо початку стабільних невеликих морозів, після чого обережно нахиляємо сніп до землі й укриваємо.

Також ми розповідали, чому поруч із виноградом слід посадити троянди.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.