Догори
Дати відгук

Ядерний терорист: Північна Корея запустила ракету над Японією

Міжконтинентальна балістична ракета над територією Японії пролетіла вперше за п'ять років.

3 хв на прочитання05 Жовтня 2022, 08:43
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Ракета впала в Тихому океані, подолавши відстань 4,6 тисяч кілометрів, що стало найбільшою дальністю за весь час проведення КНДР ракетних випробувань. Як розповідає Кореспондент.net, після запуску в Японії спрацювала система раннього оповіщення J-alert: мешканців північно-східної частини країни закликали сховатися у сховищах на час випробувань, також було зупинено поїзди.

Траєкторія ракети

Ракета пролетіла над північною префектурою Аоморі і впала поза винятковою економічною зоною Японії в Тихому океані. Сили оборони Японії не намагалися знищити ракету. Влада країни пояснила, що військові відслідковували траєкторію польоту і не прогнозували, що вона може завдати шкоди.

Як заявляє Токіо, йдеться, швидше за все, про міжконтинентальну балістичну ракету типу Хвасон-12. Її політ, що оцінюється в 4,6 тисяч кілометрів. Міністр оборони Ясукадзу Хамада заявив, що розрахункова дальність польоту ракети є максимальною за всю історію випробувань Пхеньяну - цього вистачить, щоб вразити військові бази США, розташовані в Гуамі.

За даними Об'єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї, північнокорейська ракета досягла висоти 970 кілометрів і розвинула швидкість 17 Махів, що у 17 разів перевищує швидкість звуку. У повітрі вона була 20 хвилин.

На ракету зреагували політики.

"Цей пуск, за недавньою серією запусків Північної Кореї, є безрозсудним вчинком, і я рішуче засуджую його", - заявив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

Південна Корея також засудила дії сусіда та розцінила їх як провокацію. "Як я сказав у День збройних сил 1 жовтня, така безрозсудна ядерна провокація зустріне рішучу відповідь з боку наших військових, наших союзників та міжнародної спільноти", - прокоментував президент Південної Кореї Юн Сок Єль.

Запуск північнокорейської ракети засудили й у Білому домі. Його назвали "безрозсудним і небезпечним". При цьому помічник держсекретаря у справах Східної Азії та Тихоокеанського регіону Даніель Крітенбрінк зазначив, що США готові до діалогу.

Також він сказав, що Китаю необхідно зробити більше для боротьби з ухиленням Північної Кореї від санкцій у своїх прибережних водах, і що Пекін та Росія мають працювати над закриттям мереж закупівель Пхеньяну.

"Нездатність КНР і Росії повністю і повністю виконати свої зобов'язання... тільки, як ми побоюємося, надала КНДР сміливості у підриві Ради Безпеки ООН, міжнародного порядку, заснованого на правилах, та глобального режиму нерозповсюдження", - сказав він.

Чому запуск ракети  - це важливо?

Більшість країн взагалі не провадять таких пусків, оскільки їх легко прийняти за початок нападу. І хоча пуск ракети поступається масштабами ядерному випробуванню, його все одно можна вважати провокаційним.

Наразі відомо, що  Японія, США та Південна Корея разом працюють над зміцненням оборони у відповідь на зростаючу загрозу, що походить від КНДР. Минулого тижня три країни вперше з 2017 року провели спільні військово-морські навчання. Такі вчення вже давно викликають невдоволення північнокорейського диктатора Кім Чен Ин, який розглядає їх як доказ того, що "вороги" готуються до війни.

Нагадаємо, що у вересні Північна Корея оголосила себе ядерною державою, а лідер КНДР Кім Чен Ин виключив можливість переговорів щодо денуклеаризації. У період з 2006 до 2017 року Пхеньян провів шість ядерних випробувань, за що на нього були накладені широкомасштабні санкції.

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023