Вживання картоплі не веде до зайвої ваги — фітнес-тренер
А їсти на піввідра менше — нікудишня затія.
Фітнес-тренер Віктор Мандзюк розповідає, що картопля – королева ситості.
«Безшерстий примат обростає жиром, коли переїдає. Потужною зброєю проти обростання жиром є СИТІСТЬ. Зробіть людину ситою при фіксованій калорійності, яка дорівнює її енерготратам, і вона не зможе розповніти, не зважаючи на менопаузу чи проблеми з щитоподібною залозою. Яким тут боком бульба?» — запитує Віктор Мандзюк.
Він розповідає про дослідження, яке в кінці ХХ ст. провели австралійські науковці. Вони взяли різні продукти в кількості, яка би давала 240 ккал, і годували ними людей, фіксуючи відчуття ситості.
«Хтось запротестує: згідно різності енергетичної щільності продуктів, щоб отримати 240 ккал потрібно з'їсти півкілограма апельсинів і всього лише близько 40 грамів арахісу. Звісно, але коли мова йде про фігуру (адипозність), то важливі калорії, а не вага продуктів. Саме тому їсти на піввідра менше — нікудишня затія», — говорить фітнес-тренер.
За 100 % австралійські науковці взяли ситність білого хліба, і отримали наступні дані (чим менше число, тим нижча ситість):
- Круасан — 47
- Тістечко — 65
- Шоколадний батончик — 70
- Арахіс — 84
- Чіпси — 91
- Морозиво — 96
- Картопля фрі — 116
- Банани — 118
- Макарони — 119
- Сочевиця — 133
- Рис — 138
- Сир — 146
- Яйця — 150
- Виноград — 162
- Квасоля — 168
- М'ясо — 176
- Яблука — 197
- Апельсин — 202
- Вівсянка — 209
- Риба — 225
- Варена картопля — 323
Таким чином з’ясували, що найситніший продукт — варена картопля.
Віктор Мандзюк говорить, що, глянувши на таблицю, можна зауважити певну тенденцію.
Видно, що добре насичують продукти, які:
- містять багато води (фрукти, овочі);
- містять багато клітковини (фрукти, овочі, злакові);
- містять багато білка (яйця, риба, м'ясо, молочні нежирні);
Видно, що погано насичують продукти, які:
- містять багато цукру (солодощі);
- містять багато жиру (горіхи, олія, масло, шоколад);
- містять багато калорій (солодощі, смажена їжа).
«Для того, аби не бути голодним, відповідно не переїдати, потрібно сформувати свій раціон на основі продуктів, які містять багато білка, води та клітковини, а саме: фрукти, овочі, злакові, бобові, м'ясо, риба, яйця та нежирні молочні продукти. Це основа раціону homoвитого, здорового та стрункого сапієнса», — резюмує Віктор Мандзюк.
Також ми розповідали, що біг, велотренажер, орбітрек, групові тренування типу степ-аеробіки — нікудишні засоби схуднення: пояснює фітнес-тренер.