Догори
Дати відгук

Вживання картоплі не веде до зайвої ваги — фітнес-тренер

А їсти на піввідра менше — нікудишня затія.

2 хв на прочитання26 Вересня 2021, 07:50
Поділитись:

Фітнес-тренер Віктор Мандзюк розповідає, що картопля – королева ситості.

«Безшерстий примат обростає жиром, коли переїдає. Потужною зброєю проти обростання жиром є СИТІСТЬ. Зробіть людину ситою при фіксованій калорійності, яка дорівнює її енерготратам, і вона не зможе розповніти, не зважаючи на менопаузу чи проблеми з щитоподібною залозою. Яким тут боком бульба?» — запитує Віктор Мандзюк.

Він розповідає про дослідження, яке в кінці ХХ ст. провели австралійські науковці. Вони взяли різні продукти в кількості, яка би давала 240 ккал, і годували ними людей, фіксуючи відчуття ситості.

«Хтось запротестує: згідно різності енергетичної щільності продуктів, щоб отримати 240 ккал потрібно з'їсти півкілограма апельсинів і всього лише близько 40 грамів арахісу. Звісно, але коли мова йде про фігуру (адипозність), то важливі калорії, а не вага продуктів. Саме тому їсти на піввідра менше — нікудишня затія», — говорить фітнес-тренер.

За 100 % австралійські науковці взяли ситність білого хліба, і отримали наступні дані (чим менше число, тим нижча ситість):

  • Круасан — 47
  • Тістечко — 65
  • Шоколадний батончик — 70
  • Арахіс — 84
  • Чіпси — 91
  • Морозиво — 96
  • Картопля фрі — 116
  • Банани — 118
  • Макарони — 119
  • Сочевиця — 133
  • Рис — 138
  • Сир — 146
  • Яйця — 150
  • Виноград — 162
  • Квасоля — 168
  • М'ясо — 176
  • Яблука — 197
  • Апельсин — 202
  • Вівсянка — 209
  • Риба — 225
  • Варена картопля — 323

Таким чином з’ясували, що найситніший продукт — варена картопля.

Віктор Мандзюк говорить, що, глянувши на таблицю, можна зауважити певну тенденцію.

Видно, що добре насичують продукти, які:

  • містять багато води (фрукти, овочі);
  • містять багато клітковини (фрукти, овочі, злакові);
  • містять багато білка (яйця, риба, м'ясо, молочні нежирні);

Видно, що погано насичують продукти, які:

  • містять багато цукру (солодощі);
  • містять багато жиру (горіхи, олія, масло, шоколад);
  • містять багато калорій (солодощі, смажена їжа).

«Для того, аби не бути голодним, відповідно не переїдати, потрібно сформувати свій раціон на основі продуктів, які містять багато білка, води та клітковини, а саме: фрукти, овочі, злакові, бобові, м'ясо, риба, яйця та нежирні молочні продукти. Це основа раціону homoвитого, здорового та стрункого сапієнса», — резюмує Віктор Мандзюк.

Також ми розповідали, що біг, велотренажер, орбітрек, групові тренування типу степ-аеробіки — нікудишні засоби схуднення: пояснює фітнес-тренер.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.