Догори
Дати відгук

Вживання антидепресантів впливає на перебіг COVID-19 — дослідження

Ще одна причина приділити увагу своєму ментальному здоров’ю.

2 хв на прочитання07 Листопада 2021, 15:00
Поділитись:

Наразі одностайно різними дослідницькими інститутами доведено, що прийом антидепресантів суттєво впливає на рівень госпіталізації та ризик смерті у ковідних пацієнтів. Про це повідомив відомий лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Він цитує дослідження, котре пояснює спостережуваний зв'язок між прийомом антидепресантів та зниженням ризику інтубації або смерті декількома механізмами. По-перше, попередні дослідження припускають, що деякі антидепресанти можуть інгібувати активність кислої сфінгомієлінази, що може запобігти інфікуванню епітеліальних клітин SARS-CoV-2. По-друге, багато антидепресантів є агоністами S1R, що може запобігти цитокіновому шторму, котрий спостерігається при важкій формі COVID-19. По-третє, використання антидепресантів може бути пов'язане зі зниженням рівнів у плазмі декількох медіаторів запалення, пов'язаних з важким COVID-19, включаючи IL-6, IL-10, TNF-α та CCL-2.

Окрім того, встановлено, що флувоксамін (препарат, показаний до застосування при депресіях різного походження та обсесивно-компульсивних розладах — GreenPost) потенційно може знижувати рівні прозапальних хемокінів/цитокінів у пацієнтів із COVID-19 та допоможе зменшити неврологічні ускладнення цього захворювання.

Інфекціоніст також розповідає, що використання флувоксаміну у схема лікування амбулаторних пацієнтів із групи високого ризику з раннім діагнозом COVID-19 зменшило потребу у госпіталізації, «яка визначається як утримання в умовах невідкладної допомоги COVID-19 або переведення до стаціонару третинного рівня.

«Накручування паніки та істерії в суспільстві аж ніяк не сприяє покращенню епідситуації, радше навпаки. Налякані люди хворіють важче. Грамотне лікування (без зайвих препаратів), ефективна комунікація зі своїм лікарем, відсутність стресу та вакцинація груп ризику шанс перенести захворювання з мінімальними ускладненнями та швидше одужати», — робить висновок Євген Дубровський.

Також ми розповідали про бульйон від стресу та зниження імунітету: радить дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання15 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost