Догори
Дати відгук

Бульйон від стресу та зниження імунітету: радить дієтолог

Як готувати лікувально-профілактичний бульйон.

3 хв на прочитання05 Листопада 2021, 00:32
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська радить восени, коли менше сонця, нижча температура, дощова погода та стреси послаблюють імунітет, скористатися таким засобом, як нежирний неміцний бульйон.

Лікар пояснює, що стан імунної системи значною мірою залежить від забезпечення організму поживними речовинами (нутрієнтами). Дефіцит нутрієнтів є основною причиною вторинного імунодефіциту. Тривалий дефіцит навіть одного харчового фактора може викликати зниження імунного захисту організму.

Дієтолог нагадує, що імунна відповідь на віруси вимагає великих енергетичних витрат та значного білкового забезпечення. Коли в організм потрапляє інфекція, активується імунна система. Цей процес супроводжується 7-15-разовим збільшенням потоку амінокислот та інших речовин через мембрани клітин із крові. Це потрібно для синтезу білків у клітині. Білки ж потрібні для так званої антигензалежної диференціації лімфоцитів (клітин імунної системи, які відповідають за набутий імунітет).

Імунні клітини використовують ті нутрієнти, які поступають з їжі в кров'яне русло. При вірусних та бактеріальних інфекціях зростають потреби в енергетичних субстратах. Основною амінокислотою, яку імунні клітини використовують як джерело енергії, є глутамін. Саме глутамін підсилює здатність нейтрофілів (різновиду лейкоцитів, клітин крові) знешкоджувати бактерії.

Лікар розповідає, що глутамін також є «пальним» для мозку, де перетворюється на глутамінову кислоту. Глутамінова кислота захищає нейрони від ушкодження аміаком, який може утворюватися в них при активній діяльності мозку та при емоційному стресі.

«Тому овочеві супи на нежирному бульйоні — те, що потрібно на обід», — говорить лікар.

З глутамінової кислоти утворюється ГАМК (гама-аміномасляна кислота), при дефіциті якої розвивається стан напруги, страху, хвилювання, безсоння, паніка, тривога. Дефіцит ГАМК виникає при безсонні, надмірній кількості кави, постійному шумовому фоні.

Глутамін відіграє ключову роль у регуляції синтезу ще однієї важливої молекули — глутатіону, який захищає клітини від ушкоджень вільними радикалами.

Глутамін необхідний для підтримання цілісності слизових оболонок шлунку та кишківника, зменшує запалення, запобігає атрофії слизової оболонки та проникненню крізь неї хвороботворних бактерій і вірусів, а також стимулює імунну систему кишківника.

Особливо багато глутаміну міститься в бульйоні — нежирному та правильно приготовленому.

Для приготування такого бульйону Оксана Скиталінська рекомендує:

  • використовувати птицю домашнього вигулу, зняти видимий жир;
  • якщо магазинна, то першу воду злити обов’язково;
  • якщо м’ясо класти в холодну воду, в бульйон вийде більше екстрактивних речовин, що стимулює виділенню травних ферментів (це добре стимулює апетит, проте не підходить при подагрі та виражених запальних станах шлунку та кишківника — таким людям потрібно готувати менш міцний бульйон, для цього м’ясо класти у киплячу воду);
  • солити в кінці приготування.

«Ідеально на такому бульйоні варити овочі (моркву, селеру, капусту всіх сортів, гарбуз), а перед вживанням додати порізану зелень: окрім корисних амінокислот такий суп буде багатий на калій, клітковину, вітамін С, що покращить роботу всього організму. А ще дуже добре варити кашу. От не на воді, а на бульйоні. Спробуйте. Гречку чи вівсянку. І смачно, і корисно. Особливо корисно так годувати дітей та людей похилого віку, бо амінокислоти з бульйону засвоюються миттєво, на відміну від м’ясних страв», — говорить Оксана Скиталінська.

Просто дієтолог закликає пам’ятати, що жоден імуностимулятор не в змозі «нагодувати» імунні клітини та надати матеріал для утворення імунних факторів.

Також ми розповідали, як SARS-CoV-2 інфікує клітини жирової тканини — дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання2 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання4 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання5 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання5 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання6 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання6 годин тому