Догори
Дати відгук

Вже 10 країн ЄС та Таїланд призупинили щеплення вакциною AstraZeneca

Європейське агентство лікарських засобів (ЕМА) почало розслідування випадків утворення тромбів.

2 хв на прочитання13 Березня 2021, 17:25
Вже 10 країн ЄС та Таїланд призупинили щеплення вакциною AstraZeneca. Вже 10 країн ЄС та Таїланд призупинили щеплення вакциною AstraZeneca.
Поділитись:

Країни поділилися на два табори — тих, хто призупинив використання Oxford/AstraZeneca на час розслідування інцидентів з утворенням тромбів і погіршення самопочуття, та тих, хто продовжує використовувати препарат, оскільки прямих доказів взаємозв'язку щеплення та тромбозу не знайшли.

Наразі, як повідомляє  tsn.ua, вакцинація AstraZeneca "стоїть на паузі" в Данії, Норвегії, Ісландії,  Італії, Таїланді,Австрії, Люксембурзі, Болгарії, Естонії, Литві, Латвії. В решті країн препарат продовжує бути доступним для вакцинації.

Європейське агентство лікарських засобів (ЕМА) почало розслідування випадків утворення тромбів, але використання AstraZeneca на цей час не забороняло.

Так, наприклад, в Австрії  виявили два підозрілі інциденти з медсестрами місцевої клініки. Жінкам зробили щеплення препаратом AstraZeneca з однієї партії. Через 10 днів після вакцинації внаслідок важких порушень згортання крові померла 49-річна жінка. Ще в однієї 35-річної жінки розвинулася тромбоемболія легеневої артерії (гостре захворювання легень, викликане закопоренням артерії згустками крові. - ред.).  

Європейський регулятор звернув увагу на те, що наразі немає жодних конкретних доказів того, що щеплення препаратом AstraZeneca викликає утворення тромбів у вакцинованих людей.  

Як відомо,  вакцина  розроблена британсько-шведською компанією AstraZeneca та Оксфордським університетом. Британський регулятор лікарських засобів також заявив, що не отримував жодних повідомлень про утворення тромбів у людей, спричинених вакциною AstraZeneca. У всій Великій Британії введено вже понад 11 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.  

Станом на 10 березня, в Європейській економічній зоні зафіксовано 30 випадків тромбоемболічних ускладнень серед 5 млн осіб, вакцинованих від COVID-19 препаратом AstraZeneca — тобто йдеться про випадки, коли в судинах утворюються тромби, які блокують кровообіг.  Не всі з цих випадків є смертельними.  

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) також заявила, що на момент розслідування вакцина може продовжувати вводитися, але додала, що оцінить звіти, хоча не очікує жодних змін у рекомендаціях на основі поточних доказів.

За словами лікаря-інфекціоніста лікарні Св. Йосифа в Гамільтоні Зейна Чагли, утворення тромбів в середньому спостерігається в 1 випадку на 1000 пацієнтів на рік. 

Нагадаємо, українців вакцинуватимуть китайською Sinovac.  МОЗ 9 березня повідомило про схвалення в Україні цієї вакцини.  В нашій країні вакцинація розпочалася 24 лютого. Для повної імунізації людина повинна отримати дві дози з інтервалом у 28 днів.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання2 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання2 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора