- Головна
- Новини
- Еко
- Відходи & забруднення
- «Випити горілку — це рішення, яке до снаги кожному»: у США закликають пити горілку замість текіли
«Випити горілку — це рішення, яке до снаги кожному»: у США закликають пити горілку замість текіли
З’явився перший у світі алкоголь із негативним викидом вуглецю — спирт дистилюють із води й атмосферного вуглекислого газу.
Текіла, спиртний напій на основі блакитної агави, дедалі більш популярний у США і ось-ось випередить горілку. Але виробництво текіли в Мексиці шкодить екології. Сама ж агава сильно страждає через зміну клімату та деградацію ґрунту, а разом із нею і запилювачі рослини — кажани, розповідає Time.
За даними Ради з алкогольних напоїв США, лікери на основі агави, такі як текіла та мескаль, були найшвидше зростаючою категорією алкогольних напоїв у 2022 році, і тепер вони готові обійти горілку як найбільш продаваний алкоголь у Сполучених Штатах, залишивши торік віскі на третьому місці.
Проте кліматологи наголошують, що цей економічний успіх Мексики супроводжується вищими екологічними витратами.
Згідно з мексиканським законодавством, текіла повинна виготовлятися з рослин блакитної агави лише в п'яти мексиканських штатах. Мескаль додає до суміші ще кілька штатів і сортів агави, але обмежений ареал вирощування сукулентної рослини означає, що мексиканські спиртні напої потрібно перевозити вантажівкою на великі відстані, щоб дістатися до кінцевого пункту призначення.
Зростаюча глобальна популярність текіли також призвела до втрати генетичного різноманіття, оскільки виробники звертаються до високоврожайних монокультур, які потребують усе більшої кількості пестицидів. Тимчасом горілку можна виготовити де завгодно — з різноманітних зернових, цукрових буряків і картоплі.
Обробка агави для приготування текіли та мескалю створює багато відходів: на кожен літр виробленої текіли залишається близько 5 кг м’якоті та 10-15 л барди, кислої рідини. У разі неправильної утилізації барда забруднює ґрунт і воду, що призводить до екологічних «мертвих зон». Горілка ж має значно нижче співвідношення відходів до продукту.
Також рослини агави стикаються з набагато більшою загрозою зміни клімату, ніж рослини, з яких виготовляють горілку. Підвищення глобальної температури хаотизує погодні умови в центральній і південній частинах Мексики, де росте агава, а сукулент, хоч і стійкий до посухи, є надто тендітним, аби витримувати дедалі раптовіші зміни від екстремальної спеки до нетипових штормів. Підвищення температури також загрожує мексиканському довгоносому кажану, головному запилювачу блакитної агави. Дослідження 2019 року, опубліковане в Nature, показує, що збіг між ареалом кажанів і агавою може скоротитися на 75 % протягом 50 років, що стане катастрофою для галузі.
Що стосується викидів, виробництво текіли та горілки перебувають на одному рівні, викидаючи приблизно 3 кг CO2 на літр, що еквівалентно щоденній зарядці смартфона протягом року. Один новий бренд горілки дистилює спирт із води й атмосферного вуглекислого газу, стверджуючи, що кожна вироблена пляшка видаляє фунт CO2 — теоретично це перший у світі алкоголь із негативним викидом вуглецю.
«Тож, мабуть, найкращий спосіб урятувати агаву, довгоносого кажана і коктейль «Маргарита» — це випити горілку. Тепер це рішення, яке може підняти кожен», — висновує Time.
Також ми розповідали, як пити алкоголь: фармацевт ділиться лайфхаками.