Догори
Дати відгук

«Виправити» медичну реформу: що кажуть експерти

«Новий курс партії й уряду» – комусь зрада, а комусь перемога.

6 хв на прочитання06 Травня 2020, 13:57
Поділитись:

Заяви спочатку Зеленського, а потім і Степанова про внесення змін до медичної реформи не залишили байдужими нікого з причетних. GreenPost з’ясовував, що думають про ці зміни ті, кого вони зачеплять.

Отже, Володимир Зеленський записав відеозвернення, в якому закликав міністра охорони здоров'я, голову профільного комітету Верховної Ради та головного санітарного лікаря України виправити всі помилки в медреформі. А нинішній очільник МОЗ Максим Степанов оперативно висловив намір зберегти реформу, але «суттєво змінивши, виправивши допущені під час планування помилки». Міністр пообіцяв розробити з 1 червня таку систему  фінансування, щоб не довелося закривати 322 лікарні, скоротивши 50 тисяч працівників.

Колишній заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк публічно засудив заяву пана Степанова, написавши пост у Фейсбук.

«Після рішучої перемоги над коронавірусом Міністерство охорони здоров’я взялося за згортання другого етапу медичної реформи. План буде простий – повернути бюджетну “зрівняйлівку” замість принципу “гроші за послугу”.

Привід – медійний негатив через те, що частина лікарень почали отримувати менше фінансування, коли гроші “пішли за пацієнтом” і виплачуються за реально зроблені послуги.

За формою це буде нова система. За змістом – стара.

Національна служба здоров’я залишиться. Але вона навряд чи погодиться з таким підходом. Тому для неї готують екстрену заміну керівника», – написав він.

Намір запобігти звільненню працівників та закриттю лікарень Павло Ковтонюк інтерпретує як «ми зупинимо реформу і законсервуємо систему, яка була». Він вважає, що такий крок не вирішить ні проблем лікарень, ні особливо проблем пацієнтів, натомість вирішить проблеми міністра. А головна проблема – місцеві вибори восени. Заради отримання потрібного результату заберуть кошти у понад тисячі ефективних лікарень, які внаслідок реформи почали заробляти більше, і перерозподілять.

«Наприклад, заберуть у пологового будинку номер 1 в Києві, який завдяки переходу на тарифи НСЗУ почав надавати повністю безоплатні пологи.

І передадуть, наприклад, онкодиспансеру у Білій Церкві (на фото), який опромінює живих людей апаратом-ровесником Хрущова. Головне – щоб не було закриття лікарень. Принаймні до місцевих виборів.

Заради того, щоб такі заклади продовжували імітувати роботу до осені, постраждають у першу чергу якісні пологові будинки, інфарктні та інсультні центри, сильні міські та районні лікарні», – так це уявляє собі Павло Ковтонюк.

Віталій Руденко, співголова Всеукраїнської Коаліції «Зупинимо  туберкульоз разом», голова Правління БО «Українці проти туберкульозу», не поділяє цього песимізму. І вважає, що озвучений Степановим курс на виправлення медреформи давно на часі.

«Зеленський так довго не реагував на ситуацію з медреформою насамперед через однобоку інформацію – він довіряє лише своїм людям. У медицині це пан Радуцький (засновник мережі клінік «Борис» Михайло Радуцький – ред.), який постійно запевняв, що все чудово, другий етап реформи йде, тільки, може, десь трішки лікарів скоротили, десь пацієнти незадоволені, але ми все вирішимо. Президент України лише зараз отримав інформацію про стан справ у медицині: з 1 квітня просто руйнується все, що було, не створюючи нічого нового натомість –бездумно закриваються лікувальні заклади, лікарі залишаються без роботи…» – переконаний Віталій Руденко.

Він вважає, що без цієї «корекції курсу» мільйони українців буде позбавлено доступу до нормального медичного забезпечення. Хоча й зараз лише 69% українців підписали декларації з лікарями первинної ланки, а третина населення випадає з системи надання медичних послуг.

«Поруч із міністром стоять сьогодні двоє "реформаторів": це пан Радуцький, який дезінформував президента, і пан Ляшко, фактичний ставленик пані Супрун, пані Стефанишиної (колишня заступниця міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина – ред.), пана Курпіти (колишній генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта – ред.). Ще на початку 2009 року мав бути затверджений національний план інфекційного контролю – це надзвичайно важливий документ, який, на мою думку, дуже посприяв би боротьбі з коронавірусом, – але великі гроші, виділені з глобального фонду на боротьбу з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією, не були використані або кудись ділись, а самого національного плану нема. І відповідальність за це несе також пан Ляшко.

Постає питання: що далі? Пан міністр сказав, що апологети цієї реформи не дочекаються того, щоб зруйнувалася медицина в Україні. Тепер ми складемо список цих апологетів і будемо запитувати з них: який вклад зробили в цю реформу, тобто розруху – наші лікарі зараз публікують свої зарплати по 2800 грн… Від реформи має бути краще і лікарям, і пацієнтам. А ми бачимо знищення галузі, яка добре чи погано, але працювала. А головна біда – що стара система знищується, а нова нежиттєздатна», – говорить Віталій Руденко.

Що ж до понурих прогнозів Павла Ковтонюка, то Руденко вважає, що слід враховувати мотиви колишнього заступника міністра охорони здоров’я.

«Пан Ковтонюк як адепт цієї псевдореформи захищає свої інтереси, своє ім’я, бо розуміє, що зараз прийде багато таких людей, як я, і скажуть: покажіть ці розрахунки, якими ви керувалися, цей другий етап медичної реформи», – коментує Віталій Руденко.

Що ж, це саме той випадок, коли курчат восени лічать. Менш ніж за півроку ми побачимо, хто більше мав рацію, оцінюючи наслідки рішення «виправити» медреформу.

Утім, не виключений і інший варіант: до осені «курс партії й уряду» може знову змінитися під впливом нових чинників.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.