Догори
Дати відгук

Вимога при перетині кордону України самоізолюватися незаконна — юристи

Самоізоляція — справа суто добровільна.

3 хв на прочитання03 Червня 2021, 11:07
Застосунок «Дій удома» Застосунок «Дій удома»
Поділитись:

Вимога до громадянина України, який прибув в Україну, самоізолюватись та встановити додаток «Дій вдома» — незаконна. Так стверджують юристи.

Вони нагадують: 7 квітня 2021 року постановою Кабінету міністрів України № 310 було запроваджено правило про те, що всі громадяни України, які прибувають в Україну, після перетину кордону підлягають самоізоляції. Зазначена норма передбачає, що самоізоляція проходить за місцем проживання особи (за умови встановлення мобільного застосунку «Дій удома») або у спеціальних закладах. Перевіряти встановлення застосунку особою під час перетину кордону уповноважено посадових осіб Державної прикордонної служби.

«Слід відразу з'ясувати, що прикордонники мають повноваження перевіряти встановлення застосунку, але інструкцій, що робити, якщо такий застосунок не встановлено, не існує. Понад те, жодним нормативно-правовим актом не передбачено повноважень прикордонників щось робити за результатами перевірки», — йдеться в тексті роз’яснення.

Юристи нагадують: перевірка встановлення застосунку не є частиною прикордонного (паспортного) контролю, тому не може впливати на нього жодним чином. Відсутність встановленого застосунку не є підставою затримання чи складання протоколу, бо не є правопорушенням (такої статті немає в КУпАП).

Відповідно до пункту 7 актуальної редакції Правил перетину кордону громадянами України громадяни в'їздять в Україну без жодних обмежень.

Окрім того, Конституція України є законом найвищої юридичної сили, її норми є нормами прямої дії (ст. 8).

Статті 29 і 33 Конституції України гарантують людині право на свободу й особисту недоторканість та право на свободу пересування. Ніхто не може бути без належних законних підстав і інакше, ніж за рішенням суду, позбавлений свободи та можливості в будь-який час повернутись в Україну. Незаконне затримання є кримінальним злочином, передбаченим статтею 371 Кримінального кодексу України.

«За своєю правовою природою «самоізоляція» є обмеженням свободи людини й обмеженням свободи пересування, територія такого обмеження — місце проживання особи. Тобто, по суті, це є домашній арешт. Причому без жодної вини з боку особи та без рішення суду. З юридичного погляду примус до самоізоляції підпадає під дію частини другої статті 371 ККУ та карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років. Відтак будь-яка посадова особа, яка примусить вас до самоізоляції чи затримає вас на кордоні — злочинець. Саме тому, у постанові Кабміну ця процедура значиться як добровільна (така, на яку особа погодилась). Відтак, якщо ви не погоджуєтесь — ви не зобов'язані самоізолюватись», — ідеться в тексті роз’яснення.

Навіть більше, у пункті 3.2 описової частини рішення КСУ № 10-р від 28.08.2020 р. зазначається таке: «Конституційний Суд України наголошує, що обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися винятково законом — актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції України». Отже, оскільки вимога про самоізоляцію встановлена не законом, а підзаконним актом, вона суперечить Конституції.

Якщо чинний закон чи нормативно-правовий акт суперечить Конституції України, в усіх необхідних випадках слід безпосередньо застосовувати Конституцію як акт прямої дії (постанова Пленуму Верховного Суду України №9 від 01.11.1996 р.), тобто вимога самоізолюватись не підлягає правозастосуванню.

Ми вже розповідали про застосунок «Дій удома»: як знятися із самоізоляції та що робити, якщо припинити самоізоляцію не вдалося (інфографіка).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Мінагрополітики Врожай зернових Прогноз
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання20 хвилин тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитаннягодина тому
Розмноження троянд Поради садівників Догляд за рослинами
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів
7 хв на прочитання8 годин тому
Лілійник — невибагливий, проте дуже привабливий елемент садового ландшафту (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Зірки радять бути уважними до дрібниць: гороскоп на четвер, 18 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Азербайджан готовий підтримувати достойну участь України у Кліматичному саміті СОР29 в Баку
2 хв на прочитанняВчора