Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Ліс
  • Виділяє більше вуглекислого газу, ніж поглинає: німецький ліс стає екологічною проблемою

Виділяє більше вуглекислого газу, ніж поглинає: німецький ліс стає екологічною проблемою

Загалом же торік втрати площі лісів у всьому світі були майже пропорційні території Латвії.

3 хв на прочитання14 Жовтня 2024, 10:07
У Німеччині все більше змішаних лісів, здатних протистояти зміні клімату. Фото: Daniel Kubirski/picture alliance У Німеччині все більше змішаних лісів, здатних протистояти зміні клімату. Фото: Daniel Kubirski/picture alliance
Поділитись:

Через пошкодження внаслідок змін клімату ліси в Німеччині вперше за останні десятиліття виділяють більше вуглекислого газу, ніж його поглинають. Це випливає з результатів нової доповіді про стан німецького лісового фонду, розповідає Deutsche Welle.

За словами міністра продовольства та сільського господарства ФРН Джема Оздеміра, німецькі ліси перетворилися на джерело вуглекислого газу.

«Це означає, що втрати біомаси внаслідок ураганів і посух, а також навали жуків-короїдів перевищують її приріст», — зазначив міністр. Як наслідок, німецький ліс більше не сприяє досягненню кліматичних цілей у колишньому обсязі, наголосив політик із партії «Зелених». Від природних лих у Німеччині постраждало 2 млн га лісу.

Водночас дослідження виявило прогрес у перетворенні лісів на змішані, що поєднують хвойні та листяні породи дерев. Такі ліси стабільніше реагують на мінливий клімат, і в Німеччині тепер на них припадає 79 % загального лісового фонду.

Після «інвентаризації» у 2012 році площа лісового масиву в Німеччині збільшилася на 15 тис. га — загалом ліс сьогодні займає 11,5 млн га, а обсяг запасу деревини практично не змінився і становить 3,7 млрд м3. Збільшилася на третину частка лежачої деревини, яка важлива для збереження біологічного розмаїття. Деревина, що розкладається, забезпечує середовище проживання для багатьох видів тварин і рослин. Однак зростання її обсягу говорить і про вразливість лісу до екстремальних погодних умов.

На п'ять років зросла середня тривалість життя німецьких лісів — тепер вона становить 82 роки. Приблизно третина лісів у Німеччині налічують понад 100 років, а кожен п'ятий ліс — навіть старший за 120 років.

Ліс вкриває третину території ФРН. Ретельна перевірка його стану проводиться щонайменше раз на десять років.

У міжнародному порівнянні лісове господарство Німеччини можна охарактеризувати як стійке. Глобально скорочення лісового фонду становить велику екологічну проблему. Торік втрати площі лісів у всьому світі були майже пропорційні території Латвії. Згідно з доповіддю Forest Declaration Assessment, у складанні якої беруть участь ООН, низка дослідницьких організацій і громадських ініціатив, було знищено 6,4 млн га лісу. При цьому існує спільна мета, закріплена на конференції ООН із клімату у Глазго: зупинити процес знеліснення до 2030 року.

96 % знищених лісів і лісонасаджень припадають на тропічні регіони — Африку, Азію, Латинську Америку та Кариби, де ліси стають жертвами інтенсивного сільського господарства, будівництва доріг, пожеж і комерційної вирубки.

«Нам залишилося лише шість років до критичного глобального терміну, встановленого для припинення знищення лісів, але ліси продовжують вирубувати, руйнувати та спалювати в тривожних масштабах», — зазначив один із основних авторів доповіді Іван Пальмеджані з організації Climate Focus. Найбільші втрати лісового масиву відбулися у Бразилії, Індонезії, Болівії та Конго.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.