Догори
Дати відгук

Всесвітній день морозива: як вибрати

Експерт радить дивитися не лише на ціну та склад

5 хв на прочитання10 Червня 2021, 16:09
Морозиво Морозиво
Поділитись:

Із настанням літньої спеки популярність морозива традиційно зростає. Майже всі виробники позиціонують свою продукцію як смачну, натуральну та корисну. Як же зорієнтуватися серед численних пропозицій? Про це у своєму бліц-інтерв’ю GreenPost розповів керівник Центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий.

Чи буває морозиво корисним

Почнімо з того, що морозиво — продукт харчосмаковий, він не належить до базових продуктів харчування. Ми їмо морозиво винятково для того, щоб отримати насолоду від смаку. Тому очікувати від нього чогось суперкорисного просто нема сенсу. Хочеться чогось смачненького, не більше.

Є така помилкова думка, що їжа буває корисна та сміттєва. Насправді це дуже умовно: будь-яка їжа, яку ми можемо вжити, так чи інакше містить якусь користь для організму — навіть такий «еталон» сміттєвої їжі, як чипси, теж містить мінерали та клітковину, яка буде так чи інакше корисна. Тому треба до цього ставитися спокійно.

Як відрізнити морозиво від… морозива

Морозиво — поняття доволі широке, і тут споживача легко ввести в оману. Наприклад, ескімо — це будь-яке морозиво на паличці.

Загалом же морозиво в нашій країні виготовляють за трьома стандартами. Ці номери бажано запам’ятати, якщо ви хочете їх розрізняти, бо маркетологи багато чого роблять для того, аби етикетка ввела вас в оману, — вони докладатимуть усіх зусиль, аби ви вирішили, що це саме те морозиво, яке вам потрібне: мовляв, тільки воно справжнє, а решта — ні.

Є три стандарти морозива, вони дуже схожі, відрізняються лише однією цифрою в кінці.

Морозиво, зроблене на основі молока, має номер 4733. Туди не можна додавати молочні жири. Це морозиво, яке в нас насамперед асоціюється з якістю: пломбір, молочне та вершкове. Але це стосується корпусу морозива. А чим його обливають чи в що наливають — інше питання. Для виготовлення шоколадної глазурі використовуватиметься рослинний жир, а для виготовлення стаканчика — ще й борошно.

Морозиво на кшталт плодово-ягідного, шербету, заморожені соки тощо — 4734.

Морозиво з комбінованим складом сировини — 4735.  Туди можна додавати що завгодно, що не шкодить здоров’ю з погляду держави. В описі продукту — на жаль, не спереду — буде написано: «Морозиво з комбінованим складом».

Якщо ж на морозиві написано «пломбір» і стоїть номер 4734, це порушення нормативів країни. Навряд чи є сенс кудись із цим звертатися, бо в нашій державі захист прав споживача відсутній. Найбільш ефективним способом є голосування гаманцем: не купуйте неякісного морозива — тільки коли це вдарить по кишені недобросовісного виробника, буде якийсь ефект.

Чи може ціна свідчити про якість морозива

Певна закономірність є. Пломбіри — доволі дорогі продукти, вони завжди дорожчі за продукти з комбінованими складами. Звичайне морозиво, схоже на пломбір, буде дешевшим. Але бувають морозива з різними добавками — шоколадними краплями, джемами тощо — і вони теж будуть дорогими, але не такими натуральними, як пломбір.

Морозиво, яке подається на вагу

На будь-якій точці продажу морозива має бути вказаний склад. Такого не буває, щоб його не було взагалі. Ми свого часу проводили тестування — купували зразки у кафе, ларьочках тощо. У кафе склад морозива може бути написаний у меню, у ларьочках теж десь має бути склад.

Морозиво може бути і власного виробництва, яке чимось відрізняється від ДСТУ — тоді виникає ще більше питань. Чи варто його купувати?

Не лише склад

Морозиво має порівняно високий термін зберігання, все залежить від якості морозильного обладнання. Тут є сенс звернути увагу на корпус: якщо морозиво втратило форму, стало кривим, пом’ятим, значить, воно десь у процесі своєї логістики від виробника до покупця було розморожене, а потім знову заморозилося.

Такі продукти купувати не можна, бо хоча мікробіологічне псування в разі заморожування суттєво сповільнюється, але можуть виникнути проблеми на зразок кишкової палички. Мікробіологія — найбільш небезпечна проблема. У кращому разі це загрожує розладами шлунково-кишкового тракту, а якщо там будуть патогенні мікроорганізми, то все може закінчитися навіть смертю.

 Яка харчова добавка у складі є чітким сигналом, що цього купувати не можна

Такої нема. Будь-яка харчова добавка, вказана на маркуванні, вже має допуск до використання у продуктах харчування.

Склад морозива — навіть того ж пломбіру — найчастіше перерахований двома категоріями: безпосередньо корпус (із чого зроблено морозиво) та вафельний стаканчик чи глазур. Не треба їх плутати.

Коли мене запитують про головні рекомендації з вибору продуктів харчування, я завжди відповідаю: що довший список складників, то гірше. На жаль, із морозивом ситуація така, що він буде довгим хоча б тому, що його розділяють окремо на корпус і глазур або стаканчик.

Нагадаємо, фахівець дав поради, як відрізнити якісні харчові продукти від фальсифікату.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитанняВчора
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитанняВчора
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитанняВчора
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитанняВчора