Догори
Дати відгук

Всесвітній День боротьби з пневмонією: як відрізнити від ГРВІ та вилікувати в домашніх умовах

А за потреби — отримати безоплатне лікування.

6 хв на прочитання12 Листопада 2021, 10:15
Фото: Virojt Changyencham Фото: Virojt Changyencham
Поділитись:

Пневмонія — це гострий інфекційний запальний процес у легенях, який розвивається через потрапляння до організму бактерій чи вірусів. Внаслідок цього пошкоджується легенева тканина, тому порушується нормальний кисневий обмін між повітрям і кров’ю, викликаючи проблеми з диханням. 

Пневмонія розвивається, коли в легені потрапляють бактерії та віруси респіраторним шляхом, рідше — через кров. Також вірусна пневмонія часто розвивається на тлі поширення застудних захворювань верхніх дихальних шляхів (бронхіту, трахеїту), переохолодження організму, стресу, перевтоми, зловживання курінням. Про це розповів лікар УЗД, хірург Михайло Софілканич.

Національна служба здоров’я України нагадує, що симптоми пневмонії дуже схожі на звичайну застуду або ГРВІ — кашель, ускладнене дихання, висока температура, загальна слабкість, пітливість і тремтіння, втрата апетиту, біль у грудях, який посилюється під час дихання та кашлю.

Михайло Софілканич розповідає, що за вірусної пневмонії перші симптоми з’являються стрімко, і хворий відчуває різке погіршення самопочуття. Від самого початку хвороби спостерігається біль у м’язах, висока температура тіла, сильний головний біль, болісний сухий кашель.

Бактеріальна пневмонія, навпаки, розвивається поступово. Хвороба починається лише через два тижні після появи перших ознак. Після цього настає різке полегшення, поліпшення загального стану хворого, потім знову різко піднімається температура, виникає головний біль, посилюється кашель, з’являється гнійне мокротиння.

Атипова двостороння пневмонія широко вражає легеневу тканину та розвиває дихальну недостатність. За своїми симптомами двостороння пневмонія нагадує простудну вірусну інфекцію, а в легенях ще не чути характерних хрипів. Багато хто починає лікуватися самостійно, що ускладнює стан.

«Небезпека в тому, що ви можете подумати, що стан покращився, симптоми патології зникають. Але потім кашель посилюється і починається друга хвиля захворювання», — застерігає лікар.

НСЗУ рекомендує не діагностувати захворювання самостійно, а звернутися до сімейного лікаря. Він огляне вас та за потреби випише направлення на додаткові аналізи чи обстеження, а також на консультацію до спеціаліста, наприклад, пульмонолога. Безоплатно отримати всі ці послуги можна в закладах, які підписали договір із НСЗУ на пакет амбулаторної допомоги. 

Щоби знайти ці медзаклади, потрібно перейти за посиланням, у лівому крайньому стовпчику обрати область та місто, а в розділі «Профіль» — «Амбулаторні послуги загального профілю». Карта покаже вам лікарні, де можна пройти обстеження та зробити аналізи. 

«Перед візитом до медзакладу радимо уточнити, чи працює там пульмонолог та чи роблять потрібні обстеження та аналізи. Адже заклад може не спеціалізуватися саме на цій медичні допомозі, а мати інший профіль. Якщо пацієнт потребує негайної госпіталізації, лікар видасть направлення одразу до стаціонару. У стаціонарі всі необхідні обстеження, аналізи та лікування також є безоплатними. За умови, що медзаклад уклав договір із НСЗУ за напрямом стаціонарної допомоги. Якщо пацієнту із підозрою на пневмонію, стало зле вдома, то можна викликати швидку або самостійно відвезти хворого до лікарні. В такому випадку лікування є безоплатним навіть без направлення лікаря», — пояснюють у НСЗУ.

Чого категорично не можна робити, якщо ви підозрюєте у себе пневмонію?

  • Приймати самостійні рішення щодо діагностики чи лікування. Не потрібно одразу записуватися на комп’ютерну томографію чи вимагати в лікаря направлення. Доцільність тих чи інших обстежень визначає саме фахівець, зважаючи на клінічні показання, а не на бажання пацієнта.
  • Не можна самостійно призначати собі ліки, зокрема антибіотики. Причиною пневмонії можуть бути як бактерія, так і вірус. У випадку з вірусною пневмонією антибіотик просто не спрацює, бо ці препарати не діють на віруси. Вірусна інфекція може ускладнюватися бактеріальною пневмонією, проте визначити точну причину та призначити правильний антибактеріальний препарат може винятково лікар. 

«Моє здоров’я» також додає, що завжди треба дозволити лікареві визначити курс лікування. Іноді простих ліків досить, щоб вилікувати пневмонію. У більш серйозних випадках пацієнта треба госпіталізувати. Але навіть тоді це зазвичай завершується повним одужанням. Однак ситуація може бути серйознішою в людей похилого віку.

Тим часом для полегшення перебігу пневмонії в домашніх умовах пропонується дотримуватися таких порад.

Кисневі ванни. Вони переважно спрямовані на очищення легень і зменшення набряків. Пари гарячої води з ванни почнуть розріджувати мокроту в альвеолах і відкриють дихальні шляхи, що дасть змогу значно полегшити дискомфорт.

Щоб прийняти кисневу ванну, просто заповніть ванну гарячою водою. Додайте одну чашку (200 г) кам’яної солі та дві склянки перекису водню (приблизно 400 мл). Лягайте у ванну та розслабтеся, дихайте нормально, вдихаючи пару з повітря. Залишайтеся у ванній протягом 20 хвилин і повторюйте процедуру раз на день.

Імбирний чай. Завдяки своїм цілющим властивостям імбирний корінь зменшує набряк і лікує низку захворювань. Він також діє як природний антибіотик і релаксант без жодних побічних ефектів. Отже, не забувайте випивати принаймні дві чашки імбирного чаю щодня.

Засіб із цибулею та часником. Він може погано смакувати та залишати неприємний запах у роті, але можна з упевненістю сказати, що поєднання цибулі з часником є ​​неймовірно ефективним для лікування пневмонії. Вони знижують набряклість і лікують хворобу. Це природний антибіотик, доступний для всіх охочих.

Приготувати цей засіб просто. Тонко наріжте два зубчики часнику та 50 г цибулі та додайте чашку мінеральної води. Також можна додати столову ложку меду. Змішайте все разом і пийте вранці. Ви будете здивовані ефективністю такого лікування.

Морквяний сік. Перед обідом спробуйте морквяний сік для лікування пневмонії. Адже цей овоч здатен зміцнити ваші легені та дає антиоксиданти, необхідні для відновлення пошкоджених тканин. Крім того, він багатий на вітамін А, кальцій, залізо, магній, калій, фосфор і вітаміни групи В. Зробіть коктейль із двох морквин і однієї склянки води.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора