Як відрізнити якісні харчові продукти від фальсифікату — фахівець дав поради

3 хв на прочитання07 Червня 2021, 15:52
Фото ілюстративне

Здебільшого споживач може лише довіряти виробникові. Але на деякі моменти можна звернути увагу.

Хвиля проблем із продуктами харчування завжди з’являється тоді, коли в країні йде економічна криза. Коли ж економіка стабільно зростає, то й кількість фальсифікатів і проблем із продуктами харчування зменшується: виробник має можливості виробляти краще, а населення — купувати дорожчі продукти. Про це у своєму коментарі GreenPost розповідає керівник Центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий.

Як же зорієнтуватися у пропозиціях на ринку, щоб обрати якісні продукти?

Прив’язка до ціни є, але вона не абсолютна, говорить Валентин Безрукий.

«Якщо продукт дорожчий, це зовсім не означає, що він кращий. У багатьох категоріях продуктів маркетологи спеціально створюють ніші (преміум-сегмент, VIP-сегмент тощо), які насправді сегментами не є — просто вони вирішили так виділити та визначити за ціною для своєї цільової аудиторії. А ось занадто низька ціна на продукти безумовно має насторожити — бодай тому, що для того, аби виготовити той чи той продукт, потрібно витратити якусь кількість ресурсів, а потім продати й отримати прибуток. А все, що стосується безпеки, обертається навколо грошей.

Тому занадто дешевий продукт має бути підозрілим. Казки ж про конфіскат або те, що це виробник привіз… Самі господарі просто не мають можливості щодня їздити торгувати на базарі. Ви маєте справу з перепродавцями, а отже, рівень довіри знижується», — говорить Валентин Безрукий.

Експерт нагадує, що поняття «якість» і «безпека» не тотожні.

«У нас дуже часто — особливо чиновники — люблять говорити про якість продуктів, забуваючи, що держава (тобто вони самі) відповідає лише за показники безпеки. Це означає, що продукт може бути абсолютно несмачним, але він буде безпечним і дозволеним до реалізації», — говорить він.

Експерт радить звертати увагу на склад продукту: що довший список зі складом, то гірша якість продукції. Хоча це не означає, що він небезпечний.

Безпека з погляду нормативів — це те, за чим слідкує держава, нагадує Валентин Безрукий. Це:

Експерт говорить: самостійно споживач не визначить нічого, крім запаху та зовнішнього вигляду.

«Насамперед це запах. На нього може вплинути дуже багато процесів, тому будь-який підозрілий, невластивий цьому продукту запах свідчить про те, що цей продукт варто проігнорувати. Те саме зі смаком», — наголошує Валентин Безрукий.

Також ми писали про всесвітній день безпеки харчових продуктів: що має бути вказано на упаковці продукту.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: