Догори
Дати відгук

Вплив спеки на серце та судини: як знизити навантаження

Коли настає літня спека, серцево-судинні хвороби дають про себе знати: у хворих виникає ризик виникнення кризів і загострень.

5 хв на прочитання05 Липня 2022, 08:37
Фото:
Факти ICTV Фото: Факти ICTV
Поділитись:

Всім людям, а особливо хворим із захворюваннями серця і судин у літні спекотні дні потрібно прислухатися до відчуттів свого організму. Система терморегуляції організму підтримує постійну температуру тіла, випаровуючи вологу з поверхні шкіри. Але зневоднення організму робить кров густою і серцю все важче працювати. Тому спека є серйозним випробуванням для організму людей .

Найбільш природна та комфортна для організму температура не перевищує +25-27°С. Вищі показники, а особливо різкі перепади температури негативно впливають на роботу серцево-судинної системи:

  • частішає серцебиття;
  • підвищується артеріальний тиск: для людей з гіпертонією це може спричинити гіпертонічний криз;
  • розширюються периферичні судини;
  • з'являються набряки, особливо на ногах;
  • від втрати рідини через посилене потовиділення кров стає густішою, зростає ризик тромбоутворення;
  • у хворих на атеросклероз погіршується процес живлення тканин;
  • у людей з ішемічною хворобою серця найчастіше трапляються напади стенокардії.

Як знизити навантаження на серце в спеку?

Людям, чутливим до спеки, схильних до гіпертонії та інших захворювань серця та судин у літній сезон варто бути особливо уважними до свого здоров'я.

Дотримуючись нескладних рекомендацій, можна допомогти серцево-судинній системі впоратися з підвищеними навантаженнями, пов'язаними зі спекою.

Раціон: легка їжа, маленькі порції

У спеку краще виключити з меню жирну, пересолену, важку їжу. Головний принцип: страви мають бути легкими, а порції маленькими. Віддавайте перевагу овочам, фруктам, ягодам. Гіпертонікам особливо корисна малина – вона розріджує кров, нормалізує роботу серцево-судинної системи та м'яко знижує тиск. Замість м'яса краще їсти нежирну морську рибу, готувати – з використанням олії. І в жодному разі – не переїдати.

Питний режим

Спека супроводжується посиленою втратою рідини, яку потрібно заповнювати. Для запобігання зневодненню та підтримки водно-електролітного балансу пийте очищену воду, охолоджені трав'яні чаї, свіжі соки, кисломолочку. Солодка газованка, кофеїновмісні та алкогольні напої краще не вживати. Спрагу таке питво не втамовує, а спиртне та напої з кофеїном розширюють судини, навантажують серце та провокують додатковий перегрів організму.

Кількість рідини, що споживається, залежить від рухової активності, часу перебування на сонці, наявності проблем із серцево-судинною системою. Орієнтуватися потрібно на той об’єм рідини, який втрачає організм через шкіру та легені: у середньому це 1,5-2 л, за умов активного руху – 3-3,5 л на день. Хворим на ішемію та інші захворювання серця рекомендують пити не більше 1-1,2 л рідини, адже на тлі застою кровообігу відбувається затримка рідини в тканинах, спазм судин, артеріальний тиск підвищується, внаслідок чого може загостритися серцева недостатність.

З появою спраги людям із хворим серцем радять пити невеликими порціями, а іноді просто полоскати рот водою кімнатної температури.

Мінімум фізичної активності на спеці

Фізичну працю, тренування та інші активності людям із захворюваннями серця та судин у спеку краще скоротити до мінімуму. Якщо вам все-таки необхідно попрацювати на відкритому повітрі (наприклад, на дачі), дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • Працювати краще вранці до 11.00 або ввечері, після 17.00.
  • Намагайтеся сильно не нахилятися, опустивши голову: у цьому випадку до голови сильно приливає кров, може різко підскочити тиск, спровокувавши непритомність і навіть інсульт.
  • Кожні 30-40 хвилин робіть 15-20-хвилинні перерви у фізичній активності. Якщо відчули утруднення дихання, порушення серцевого ритму, слабкість, запаморочення – терміново припиняйте роботу.
  • Якщо знаєте, що у вас є проблеми із серцем, завжди беріть із собою серцеві препарати та ліки від тиску.
  • Пік спеки – у приміщенні
  • Намагайтеся без необхідності не виходити з приміщення в пікові години спеки. Якщо все-таки потрібно вийти на двір спекотним днем, скоротіть своє перебування на сонці до 15-20 хвилин. Відчувши задишку, почастішання пульсу – поспішайте сховатися в тіні або зайти в прохолодне (але не переохолоджене) приміщення.

Курцям – менше курити

Якщо ви курець і поки не відмовилися від згубної звички, спробуйте зменшити кількість сигарет, що викурюються. Нікотин сприяє порушенню кровообігу, викликає спазм судин, утворення атеросклеротичних бляшок, зміну в'язкості крові, в результаті збільшується ризик тромбоутворення.

"Ні" – перепадам температури

Уникайте різких перепадів температури – перебування у сильно охолоджених приміщеннях, купання у холодній воді після перегріву на сонці. Особливо якщо ви страждаєте на ішемію. Стрибок температури може спровокувати спазм судин, напад стенокардії і навіть передінфарктний стан.

"Так" – головному убору

Звикайте, перебуваючи на сонці, завжди носити головний убір, щоб уберегти голову від перегріву. Головне, щоб капелюх, панама або кепка були правильно підібрані –  пропускали повітря до шкіри, це знизить ризик теплового удару.

Будьте уважні до власного здоров'я, особливо якщо у вас є проблеми з серцем і судинами. Виконуйте рекомендації лікаря щодо прийому ліків та профілактики. А якщо перегрів, зневоднення спровокували різке погіршення самопочуття (сильний біль за грудиною, запаморочення, головний біль, жар, почастішання пульсу, слабкість, шум у вухах, пелена або «зірочки» перед очима, кров із носа) – викликайте швидку.

Джерела: omegamc.ua,  health.nv.ua, medrivne.com.ua.

Відомо, лікарі назвали продукти проти високого тиску.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитаннягодина тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитаннягодина тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання2 години тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання3 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання4 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання4 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання6 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому