Догори
Дати відгук

Вперше на Вінниччині лікарі провели надскладну кардіологічну операцію Бенталла

Незважаючи на важкий військовий час кардіохірургія продовжує розвиватис

2 хв на прочитання09 Жовтня 2022, 12:40
Поділитись:

На Вінниччині лікарі провели надскладну кардіологічну операцію Бенталла. Це – протезування аортального клапана та висхідної аорти через міністернотомію. Таке хірургічне втручання в області провели вперше.

Про це повідомив заступник директора з організації хірургічної допомоги у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М.І. Пирогова Ярослав Хребтій.

«Незважаючи на важкий військовий час кардіохірургія продовжує розвиватися у КНП «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова Вінницької обласної ради».

Нещодавно за участі завідуючого відділом патології аорти ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України» вперше на теренах Вінниччини було проведено протезування аортального клапана та висхідної аорти(операція Бенталла) через міністернотомію.

Аневризма аорти – розширення аорти більше 4,5 см – є однією з причин раптової серцевої смерті. Вчасно прооперувати такого пацієнта – це подарувати повноцінне, довготривале життя.

Стандартним доступом для проведення операції Бенталла є поздовжня серединна стернотомія з розтином грудної клітки до 25 см. Застосування міністернотомії, як менш травматичного доступу, забезпечує мінімальний ризик виникнення раньової інфекції, зменшує крововтрату та вираженість післяопераційного больового синдрому, хороший косметичний ефект.

Перевагами верхньої часткової J—подібної стернотомії (розріз до 10 см) є збереження цілісності лівої половини груднини та хороша експозиція висхідної частини аорти і правого передсердя», - повідомив Ярослав Хребтій.

За його інформацією, 62-річний пацієнт поступив з діагнозом: «Важка аортальна недостатність, аневризма висхідної аорти (діаметр -5.6 см). 15 вересня хворому виконали операцію Бенталла.

Операційна бригада:

  • хірурги: Кравченко Віталій Іванович, Буряк Роман Вікторович;
  • анестезіолог Третяк О.А.;
  • перфузіолог – Дуплякіна В.С.

«Приємно, що дана робота проводиться спільно з кафедрою ендоскопічної та серцево-судинної хірургії ВНМУ ім.М.І.Пирогова. Особлива подяка директору ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України» академіку Лазоришинцю Василю Васильовичу за постійну підтримку та сприяння розвитку кардіохірургії у КНП “Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова Вінницької обласної ради”. Тільки спільними зусиллями можемо зробити більше! Працюємо далі!», - повідомив Хребтій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора