Водою з крану в Україні навіть посуд мити не можна – експерт
Вибираючи між краном і бюветом, краще вибрати бювет. І не варто покладатися на кип’ятіння. Про це у своєму інтерв’ю GreenPost сказала біолог, бактеріолог і нутриціолог Анна Мельник.
Є люди, які відстоюють воду з крана, вірячи, що таким чином роблять її придатною до пиття.
«Осад, видимий оку, максимально безпечний: це якісь шматочки іржі з труб, і якщо вони потрапляють в організм, то транзитом виходять, – говорить Анна Мельник. – Найгірше – це розчини, їх із води не прибереш. І коли нашу воду перевіряли німці, вони говорили, що цією водою посуд мити не можна і вмиватися небажано. Тому про "пити" навіть не йдеться».
Що ж до води з бюветів, то ця опція доступна не в кожному населеному пункті, але за умови наявності бактеріологічного контролю вона краща за воду з крану, вважає Анна Мельник. Принаймні, готувати їжу на ній можна.
Якщо ж говорити про ще один спосіб знезараження води – кип’ятіння – то слід враховувати, що разом зі шкідливими мікроорганізмами таким чином «гинуть» і корисні властивості води.
«Щоправда, це не робить суп чи компот шкідливим – відвари овочів або фруктів не дорівнюють просто кип’яченій воді. У східній медицині є навіть методи лікування кип'яченою водою. Але, наливаючи воду в чайник, краще налити стільки, скільки потрібно на чай», – говорить Анна Мельник.
І пояснює: при кип'ятінні кластери води розбиваються, тому вода, яку кип'ятили двічі, – це дуже важка, мертва вода. Вона шкідлива для організму, тому пити краще очищену, не кип'ячену воду.
Але цей процес зворотний. Нутриціолог радить заморозити кип’ячену воду, щоб, розтанувши, та знову стала живою.
Також ми писали, що бюветна «Нафтуся» стала коштувати як «Боржомі» у склі, а на Сумщині з кранів потекла вода з... черв'яками (відео).