Догори
Дати відгук

Внесення добрив у ґрунт під дерева і чагарники: чого не можна робити восени

У теплому ґрунті коренева система активно працює, а під час холодів коріння завмирає і не сприймає добрив.

3 хв на прочитання20 Вересня 2022, 19:03
Поділитись:

Здавалося б, навіщо удобрювати рослини восени, якщо вони йдуть в зимову сплячку? Все літо дачні культури рясно цвіли і плодоносили, а значить, витратили чимало сил і соків. Саме осіннє підживлення після збору врожаю дозволить їм відновитися і добре пережити зиму (підвищить їхню зимостійкість). Про те, як правильно це зробити, розповідає Barra.

Осіннє підживлення дерев і чагарників допомагає не тільки поліпшити якісний склад ґрунту, а й компенсувати в ґрунті недостатню кількість поживних речовин, необхідних для нормального розвитку рослини. Лідируюче місце в цей час займає кореневе підживлення, за допомогою якого проводитиметься наповнення ґрунту мінеральними і комплексними добривами з умістом кальцію, фосфору та калію.

Одним із найпоширеніших наших помічників серед фосфорних добрив є суперфосфат, який застосовується як у період посадки саджанців чагарників, так і для їх підживлення протягом усього періоду їхнього росту. Фосфор відрізняється малорухомістю в ґрунті, і навіть незначний вплив на видалення його частинок від кореневої системи призводить до того, що процес надходження фосфору в рослину утруднюється. Основним способом удобрення дерев і чагарників є внесення фосфору в прикореневій шар ґрунту, оскільки його поверхневе внесення не приносить потрібного результату.

Монокалій фосфат є безбаластним добривом, яке повністю всмоктується рослиною. Використовувати таке добриво краще для вибагливих і схильних до підмерзання дерев, таких як абрикос, черешня, вносячи його в прикореневий шар ґрунту.

Багато дачників відмовляються від внесення в ґрунт азотних добрив, оскільки це призводить до затяжного росту пагонів, що значно знижує стійкість до зими.

Не варто вносити азотні добрива в теплу погоду, вони можуть тільки нашкодити. Також намагайтеся не присмачувати ґрунт поверхнево, в цей період добрива можуть просто залишитися на поверхні і не принести особливого результату. Намагайтеся розбавляти добрива водою і проводити полив.

Обов’язкове й унесення біодобрив. Воно може бути глобальне, шляхом розкидання по поверхні землі і її копання, але може бути і локальне, більш дієве. Для цього необхідно зробити кілька спеціальних свердловин на кордонах крона дерева й унести добрива в них.

Свердловини можна зробити за допомогою садового бура. Технологія виробництва досить проста: знімаєте лопатою шар дернистої землі, бурите свердловину близько 0,5 м садовим буром, вносите всередину добрива й обов’язково накриваєте попередньо знятим шаром землі.

Також можна удобрити і пристовбурні круги гноєм або компостом. Після укладання добрива його слід накрити шаром будь мульчі, навіть скошеною травою.

Починати проводити осінні підживлення чагарників рекомендується з кінця літа, оскільки рослинам необхідно кілька тижнів, аби використовувати внесені добрива. У теплому ґрунті спостерігається активна робота кореневої системи, яка вбирає в себе всі необхідні речовини, а під час холодів коріння завмирає і не сприймає добрив. Саме тому внесення добрив необхідно завершити до настання холодів, а іноді й заморозків.

Ми вже розповідали про час підживлювати свій сад: правила підживлення плодових дерев восени.

Окрім того, ми наводили календар догляду за плодовими деревами на осінь.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання11 годин тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання13 годин тому
Виростити печериці Домашні гриби
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання16 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Глазур для пасок: розкішний рецепт без сирих білків і желатину
1 хв на прочитання23 години тому
Пісні страви: шоколадно-банановий торт-пиріг – покроковий рецепт
1 хв на прочитанняВчора
Українська с/г продукція може повністю замінити російську на європейському ринку - Соломчук
2 хв на прочитанняВчора
Рецепт смачного шашлику із телятини: з медом та часником
2 хв на прочитанняВчора
Український агросектор став об’єктом негативних міфів, які не мають економічного підґрунтя, - Сольський
2 хв на прочитанняВчора