Догори
Дати відгук

Влада підготувала вбивство зеленої енергетики – Єгор Фірсов

Ексочільник Держекоінспекції проти прийняття закону про зниження "зелених" тарифів

3 хв на прочитання20 Липня 2020, 18:40
Поділитись:

"Влада підготувала вбивство зеленої енергетики" - таку гучну заяву зробив колишній очільник Держекоінспекції у facebook.

За його словами, 21 липня у вівторок Верховна Рада може прийняти рішення, яке поставить хрест на розвитку альтернативної енергетики на багато-багато років. Мова йде про законопроєкт по зниженню "зелених" тарифів, який парламент буде розглядати у другому читанні.

"Мова йде про законопроєкт №3658, який сьогодні розглядають на комітеті й завтра винесуть на позачергове засідання Ради. Він передбачає суттєве зменшення зеленого тарифу (для окремих СЕС на 50%!). І якщо він буде прийнятий, то фактично зупинить розвиток відновлюваної енергетики в країні. А це буде означати що ми знову перестанемо розвиватися і будемо відставати від розвинутих країн, які сьогодні розвивають перед усім зелену енергетику, поступово відмовляючись від викопного палива. Автори законопроєкт вважають, що закон треба приймати, бо у держави немає грошей, щоб платити виробникам компенсації за зелений тариф. Отже, фактично влада визнає, що не може платити за тими зобов’язаннями, які раніше на себе брала і тому знижує тарифи. Але чому через непрофесіоналізм влади має страждати зелена енергетика?", - пише Фірсов.

Однак, як ми вже повідомляли 10 червня Кабінет Міністрів Україн підписав «Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики».

Документ підписали Прем’єр Шмигаль та Міністерка енергетики Буславець з одного боку та відповідальні особи Європейсько-українського енергетичного агентства й Української вітроенергетичної асоціації – з іншого.

Водночас документ не підписали інші провідні асоціації у сфері ВДЕ, зокрема: Українська асоціація відновлюваної енергетики, Асоціація сонячної енергетики, Біоенергетична асоціація України та Українська воднева рада.

Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для усіх об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%.

Після цього щоб закріпити зниження "зелених" тарифів та стабілізувати галузь у частині маневрових потужностей і дати нові стимули для розвитку «зеленої» енергетики уряд розробив та подав до Ради закон №3658.

Документ передбачає зниження «зеленого» тарифу, закріплення умов реструктуризації боргу ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії, встановлення відповідальності виробників за небаланси, впровадження «зелених» аукціонів тощо.

Крім того, хоча Україна є однією з найбідніших країн Європи, тариф на "зелену" енергії в нашій державі найвищий.

Тим часом, Ольга Буславець заявила, що Меморандум дозволить до 2030 року зекономити 2 млрд євро.

А 3 липня Верховна Рада прийняла законопроєкт по зниженню "зелених" тарифів у першому читанні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.