Догори
Дати відгук

Кабмін підписав меморандум з виробниками «зеленої» енергії

Але не з усіма

2 хв на прочитання11 Червня 2020, 09:27
Поділитись:

Кабінет Міністрів України в середу, 10 червня, підписав «Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики».

Документ підписали Прем’єр Шмигаль та Міністерка енергетики Буславець з одного боку та відповідальні особи Європейсько-українського енергетичного агентства і Української вітроенергетичної асоціації – з іншого.

Водночас документ не підписали інші провідні асоціації у сфері ВДЕ, зокрема: Українська асоціація відновлюваної енергетики, Асоціація сонячної енергетики, Біоенергетична асоціація України та Українська воднева рада.

Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для усіх об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%.

«Зі свого боку українська влада бере зобов’язання вживати усіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати ДП «Гарантований покупець» та погашенню наявної заборгованості перед виробникам ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, борг «Гарантованого покупця» перед виробниками відновлювальної енергії становить уже 14 млрд грн. Таким чином, ця обіцянка від Кабміну дещо схожа на шантаж: «ви підпишіть меморандум, а ми погасимо борг».

Також Українська влада бере зобов’язання визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики та забезпечує проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Крім того, відповідно до Меморандуму, посилюється відповідальність виробників ВДЕ за незбалансоване виробництво електроенергії. Також виробники ВДЕ приймають умови обмеження строків введення в експлуатацію нових об’єктів за «зеленим» тарифом. Так, з 1 серпня поточного року, нові сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт зможуть бути введені в експлуатацію з отриманням державної підтримки тільки шляхом участі в аукціонах.

«Ми за те, щоб будувалась зелена енергетика і з часом така енергія була найбільше розповсюджена, як найбільш чиста. Але нам важливо, скільки вона буде коштувати. Якщо ціна електроенергії, що буде вироблятися на нових СЕС, буде визначатися уже на аукціонах, не буде високого тарифу», - заявив Шмигаль, висловивши впевненість, що до перших двох асоціацій «зеленої» енергетики приєднаються і інші інвестори та виробники.

Нагадаємо, нинішні ініціативи українського уряду у галузі ВДЕ уже розкритикували наші європейські партнери та вітчизняні експерти, які стверджують, що Україна фактично згортає "зелений" енергетичний перехід.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Коли починається Петрів піст
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитання42 хвилини тому
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитання3 години тому
Заборона продажу одноразових електронних сигарет
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитання4 години тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання5 годин тому
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання6 годин тому
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання7 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання8 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання9 годин тому