Догори
Дати відгук

Вітаміни для покращення зору: список корисних продуктів

Також вони можуть бути використані для уповільнення прогресування захворювань сітківки.

3 хв на прочитання16 Січня 2023, 17:04
Поділитись:

Безумовно, найбільш повноцінним джерелом вітамінів і мікроелементів є біологічно активні добавки. Вони прості у застосуванні, кожна капсула або таблетка містить необхідну концентрацію сполук, причому такі добавки добре засвоюються.

Але для отримання максимальної користі при профілактиці офтальмологічних захворювань слід приділити особливу увагу раціону харчування. Офтальмологи склали список продуктів, які містять необхідні вітаміни для очей. Регулярне використання цих продуктів у щоденному раціоні може сприяти покращенню зору. Також вони можуть бути використані для уповільнення прогресування захворювань сітківки.

Яйця. Жовток яйця — це універсальне джерело зеаксантину, лютеїну та цинку — мікроелементів, що сприяють збереженню здоров'я сітківки. Одне з'їдене на день яйце, наприклад, на сніданок, принесе незаперечну користь людям, які страждають на короткозорість або далекозорість.

Мигдаль і фісташки. Завдяки високому вмісту вітаміну Е мигдаль може пригнічувати процес дегенерації жовтої плями (область найбільшої гостроти зору на сітківці ока). Одна жменя цих горіхів містить половину денної дози вітаміну Е, що рекомендується.

Мигдаль можна замінити фісташками, які містять велику кількість вітамінів групи В та вітаміну Е, необхідних для здоров'я очей.

З усіх видів горіхів саме фісташки містять найбільшу концентрацію лютеїну та зеаксантину, без яких неможливе нормальне функціонування зорової системи.

Риби жирних сортів. У лососі, осетрових сортах, тунці, скумбрії, жирному оселедці, форелі та сардині є дуже багато Омега-3 жирних кислот, особливо двох найважливіших: DHA та EPA. Вживання цих кислот сприятливо позначаються на сітківці та слизовій оболонці ока.

Проведені дослідження свідчать, що дефіцит DHA в організмі людини призводить до розвитку синдрому «сухого ока», який починає проявлятися у вигляді відчуття «піску в очах».

Лосось є найкориснішою рибою, оскільки містить велику кількість жирних Омега-3 кислот і вітаміну D, який має захисну для судин властивість при віковій макулодистрофії.

Помідори. Помідори містять лікопін, який пригнічує механізми дегенерації жовтої плями (область найбільшої гостроти зору на сітківці ока). Дегенерація жовтої плями часто призводить до втрати зору у людей похилого віку. Крім того, помідори багаті на вітамін С, який сприяє підтримці в нормальному стані кровопостачання органів зору та захисту очей від зайвої дії ультрафіолету.

Чорниця. У чорниці міститься велика кількість антиоксидантів, тому вона входить у топ найнеобхідніших продуктів для підтримки зору. Чорниця багата на вітаміни С, А і цинк, який потрібен для стабілізації будови зорового нерва та зниження ішемії сітківки.

Шпинат. 100 г шпинату містить 20 мг лютеїну та зеаксантину, які сприяють захисту ока від виникнення макулярної дегенерації та катаракти, покращенню сутінкового зору.

Також ми розповідали про глибокий чорний: природний спосіб усунення проблем із зором.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання2 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора