Догори
Дати відгук

«Вірус не зник. Він змінюється та вбиває»: ВООЗ уважно спостерігає за штамами SARS-CoV-2 — ось що про них відомо

Чи можуть нові підваріанти «перезапустити» пандемію?

5 хв на прочитання01 Грудня 2023, 22:57
Фото: Рixabay Фото: Рixabay
Поділитись:

Незважаючи на те, що драматичний період пандемії завершився, вірус, що викликає COVID-19, продовжує мутувати, і його численні варіанти циркулюють у кожній країні. Про це розповідають у Euronews.

На тлі різкого скорочення кількості тестувань експерти закликають людей ставитись до загрози серйозно.

«Суспільство відмахнулося від проблеми COVID, і багато в чому це добре — це означає, що люди захищені вакцинами, але вірус нікуди не подівся. Він продовжує поширюватися. Він змінюється і вбиває, і ми повинні тримати руку на пульсі», — заявила в інтерв'ю Марія Ван Керкхове, американський епідеміолог-інфекціоніст та експерт ВООЗ.

Які варіанти SARS-CoV-2 найпоширеніші сьогодні?

Всі штуми, що сьогодні циркулюють, є мутаціями омікрону — високотрансмісивного варіанту, виявленого два роки тому.

Один з таких підваріантів — EG.5 або Eris — наразі складає більше половини всіх різновидів SARS-CoV-2, що циркулюють у світі. Ще в серпні ВООЗ оголосила EG.5 штамом, «що викликає зацікавлення».

За літо кількість випадків інфікування EG.5 збільшилася, але нещодавно в США його випередив близький підваріант HV.1. За останніми даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), на частку HV.1 припадає 29 % випадків захворювання на COVID-19 в країні.

«HV.1 — це, по суті, варіант, що з'явився після EG.5.1 ("онука" XBB.1.5 або кракена), який просто накопичує кілька мутацій, що дозволяють йому краще поширюватися серед населення, що має імунітет SARS-CoV-2», — зазначає Ендрю Пекош, професор молекулярної мікробіології та імунології Університету Джона Гопкінса (США).

COVID-19: чи небезпечний новий варіант «Еріс»?

Пекош, який вивчає реплікацію респіраторних вірусів, вважає, що ці підваріанти, швидше за все, виникли як випадкові мутації під час природної еволюції.

За даними Європейських центрів з контролю та профілактики захворювань (ECDC), наразі переважають варіанти, подібні до кракену або EG.5, що становлять близько 67 % випадків захворювання в країнах ЄС.

SARS-CoV-2 ВООЗ нові штами Коронавірус мутує Нова пандемія
Секвенування геному коронавірусу в Інституті Wellcome Sanger в Кембриджі, 2021. Фото: Frank Augstein/AP Photo

Як повідомляє ВООЗ, поширеність іншого підваріанту омікрону, названого BA.2.86 (пірола), «повільно зростає в усьому світі», і нещодавно він був класифікований як «варіант, який викликає зацікавлення». Вперше він був виявлений в Ізраїлі та Данії у липні та серпні.

«Поява BA.2.86 викликала серйозне занепокоєння вчених, оскільки цей варіант містив велику кількість мутацій, зокрема, у спайковому білку, які дозволяють вірусу ухилятися від імунного захисту, створюваного вакцинами», — сказав Пекош.

Науковці ЄС готуються до нових пандемій, вивчаючи поведінку вірусів

Науковці вважають, що цей варіант, швидше за все, виник у людини з ослабленою імунною системою, що дозволило вірусу швидше реплікуватися та накопичувати мутації, проте він так і не став домінуючим.

Однак французька влада нещодавно заявила, що більшість випадків інфікування BA.2.86 у країні відноситься до JN.1, підваріанту піроли, який «був виявлений у різних країнах, але в основному циркулює в Європі і, зокрема, у Франції».

Чи слід перейматися з приводу нових штамів?

РНК-віруси, такі як SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, як відомо, набувають мутації швидше за інші віруси. Але поки вчені не бачать змін у тяжкості захворювання, а ті, що використовуються, як і раніше, дозволяють виявити вірус.

Як стверджує Ендрю Поллард, професор інфекції та імунітету Оксфордського університету, нові варіанти з'являтимуться і надалі. Вони, як і раніше, сприятимуть збільшенню кількості госпіталізацій тих, хто має певні супутні захворювання, і навіть впливатиме на зростання смертності.

Однак Поллард не очікує, що нові штами «перезапустять пандемію», оскільки в усьому світі існує сильний популяційний імунітет, зумовлений вакцинацією та попереднім поширенням інфекції.

За словами експерта, хоча нові сімейства коронавірусу «ймовірно, утворюються в результаті мутацій», поки не було жодного штаму, що «перевершив успіх омікрону».

SARS-CoV-2 ВООЗ нові штами Коронавірус мутує Нова пандемія
Фото: Марія Грушева для GreenPost

Найгіршим сценарієм буде поява нового варіанту, який поширюватиметься швидше і спричинятиме тяжчі симптоми, який при цьому не піддаватиметься вакцинам.

«Ми нічого не беремо на віру. У нас є різні сценарії, які ми плануємо з погляду варіантів і їх виявлення», — наголосила Ван Керкхові зі Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Скорочення обсягів тестування

В даний час ці варіанти не викликають нового сплеску захворюваності або госпіталізацій, і хоча експерти стверджують, що для виявлення нових варіантів усе ще достатньо секвенування, зусилля санітарного контролю скоротилися.

Марія Ван Керкхове закликає людей робити тест, якщо вони вважають, що мають COVID-19, оскільки це дозволяє науковцям відстежувати вірус і проводити його секвенування для вивчення можливих мутацій.

Скорочення обсягів тестування та секвенування, а також збільшення затримок в отриманні даних «дуже заважає нам і уповільнює нашу здатність проводити оцінку ризику щодо кожного з нових підваріантів», підсумувала вона.

Тимчасом під час пандемії коронавірусу зросла кількість випадків захворювання на туберкульоз, і тенденція зберігається — ВООЗ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання2 години тому
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання5 годин тому
 Кінь понівечив господаря.
Фото: ОЦЕМД
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Знижує рівень цукру в крові Корисні напої Чай
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання17 годин тому
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost