Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Від легендарного бурбона до витонченого шотландського: різноманітність світового віскі

Від легендарного бурбона до витонченого шотландського: різноманітність світового віскі

Віскі - це узагальнений термін для дистильованих спиртних напоїв, виготовлених зі збродженого зерна, які зазвичай витримуються у дерев'яних ємностях.

3 хв на прочитання21 Січня 2024, 12:02
Від легендарного бурбона до витонченого шотландського: різноманітність світового віскі Від легендарного бурбона до витонченого шотландського: різноманітність світового віскі
Поділитись:

Історія походження напою

Історія віскі починається з відкриття процесу дистиляції. Вперше дистиляція була використана в Месопотамії ще 2000 року до нашої ери, тобто їй понад 4000 років.

Згодом технологія прижилася в Греції, а потім поширилася і по всій Європі, де цей процес використовувався для перегонки всього: від ароматичних речовин до питної води та алкогольних напоїв. У 1000-х роках нашої ери ченці у Шотландії, не здатні ферментувати алкогольні напої з винограду, почали зброджувати зернове сусло та дистилювати. Це стало першим віскі.

Спочатку напій називали «aqua vitae», що означає «жива вода», і лише згодом отримав назву «віскі». Він став популярним в Ірландії та Шотландії, а коли європейці іммігрували до Сполучених Штатів, разом із ними прийшли й винокурні. Це призвело до збільшення числа винокурних заводів у Кентуккі та Теннессі, які виробляють одні з найкращих у світі бурбонів та віскі. Щоб потішити себе благородним смаком алкогольного напою або зробити приємний подарунок, можна купити гарний віскі таких брендів, як Jameson, Jack Daniel's, Ballantine's, Hankey Bannister, Jim Beam та інших.

Різноманітність сортів

Залежно від регіону виробництва та способу створення розрізняють такі сорти віскі:

  1. Бурбон виробляється переважно в штаті Кентуккі. Деякі з відомих брендів бурбона: Jim Beam, Maker`s Mark, Wild Turkey, Buffalo Trace.
  2. Теннессі-віскі очищають через шар вугілля перед дистиляцією, що надає йому особливого смаку. Jack Daniel`s та George Dickel – найвідоміші виробники цього сорту.
  3. Шотландський віскі часто ділиться на кілька категорій: з одиночною та подвійною дистиляцією, торф'яні та безторф'яні сорти. До найвідоміших марок відносяться Johnnie Walker, Glenfiddich, Macallan, Lagavulin та Laphroaig.
  4. Ірландський віскі виробляється трьома різними методами дистиляції. Bushmills, Jameson, Redbreast – це деякі з найвідоміших ірландських брендів. Знайти та купити їх продукцію можна в маркеті важливих штук MAUDAU.
  5. Канадський віскі зазвичай поєднується з різних зернових спиртів. Crown Royal, Canadian Club та Forty Creek – це відомі канадські бренди віскі.
  6. Житній сорт виробляється з використанням житнього зерна. Bulleit та Woodford Reserve – лідери у цій сфері.
  7. Японський віскі набув світової популярності завдяки якості та унікальному смаку. Yamazaki, Nikka та Hakushu – це деякі відомі японські бренди.

Віскі – унікальний алкоголь, який люблять та цінують у всьому світі. Його яскравий і при цьому незвичайний смак дозволяє експериментувати з температурою подачі та інгредієнтами при створенні коктейлю, а великий вибір сортів точно дозволить кожному вибрати щось до смаку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Прання Прибирання Плями на одязі
Названо домашні засоби, які допоможуть відіпрати будь-які плями
1 хв на прочитаннягодина тому
Нерестова заборона на вилов водних біоресурсів Волинь Екологи
На Волині екологи виявили понад 700 метрів браконьєрських сіток у водоймах
1 хв на прочитаннягодина тому
Знижує рівень цукру в крові Корисні напої Чай
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Композиції з пеларгонії і лаванди в ящиках-кашпо (ВІДЕО)
1 хв на прочитання2 години тому
Кипарисовик горохоплідний Blue Moon — красиво виглядає у квітниках, альпінаріях і не тільки (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Несподівані зміни та потреба у підтримці: гороскоп на вівторок, 30 квітня
2 хв на прочитанняВчора
В Амстердамі жінку оштрафували на 140 євро за справляння потреби надворі, а та «вибила» у міста 4 млн євро на туалети
5 хв на прочитанняВчора
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора