Догори
Дати відгук

Верховна рада підтримала законопроєкт про безпечне довкілля

Проєктом Закону визначаються основні вимоги до інтегрованого довкільного дозволу

2 хв на прочитання04 Червня 2023, 15:24
Поділитись:

Рада проголосувала за законопроєкт про інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забруднення.

30 травня 2023 року Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проєкт Закону «Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля», реєстр. № 6004-д від 04.01.2023 р., що спрямований на імплементацію 75 Директиви ЄС. 

Метою законопроєкту є встановлення правових та організаційних засад запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення для забезпечення захисту довкілля та конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

Проєктом Закону визначаються основні вимоги до інтегрованого довкільного дозволу, він впроваджує інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забруднення на основі застосування найкращих доступних технологій та методів управління згідно з Директивою 2010/75/ЄС про промислові викиди.

Проєктом Закону передбачається 12 років на модернізацію всіх існуючих промислових установок, зокрема:

  • один рік на введення в дію законопроєкту,
  • 4 роки на запровадження норм НДТМ (найкращі доступні технології та методів управління),
  • а також, передбачений відступ до 7 років, щоб усі без винятку встигли модернізуватися.

Реалізація Закону сприятиме покращенню стану навколишнього природного середовища, забезпеченню екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, а отже, забезпеченню прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля; матиме позитивний вплив на ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави, розвиток регіонів, громадське здоров’я та довкілля.

Це, зокрема, зумовлено встановленням чітких процедур та прозорих відносин для суб’єктів господарювання, державних органів та громадськості у сфері видачі інтегрованого довкільного дозволу та впровадження найкращих доступних технологій та методів управління.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко