Догори
Дати відгук

Вчені з'ясували, скільки відновлюється людина після безсонної ночі

Дефіцит сну - небезпечний стан, який не "лікується" однієї ночі міцного сну.

5 хв на прочитання04 Серпня 2022, 06:50
Поділитись:

Чи відчуваєте себе втомленими після нестачі сну? Вітаємо, ви приєдналися до багатьох людей по всьому світу, які страждають від недосипання — серйозної проблеми, що може вплинути на психічне та фізичне здоров'я, пише Країна Здоров'я. Згідно зі статистикою, проблеми зі сном становлять «глобальну епідемію, яка загрожує здоров'ю та якості життя 45% населення світу». Здавалося б, досить легко «вилікуватися» від дефіциту сну, особливо в молодості: поспали довше і повернулися до свого звичного стану? На жаль, все не так просто.

Нещодавнє дослідження показало, що відновитися після дефіциту сну важко навіть для молодих людей. Тринадцять людей віком 20 років, які спали на 30% менше, ніж їм потрібно протягом 10 ночей, повністю не відновили більшість своїх когнітивних процесів навіть після семи ночей необмеженого сну.

"Це якісне, хоч і невелике, дослідження для вивчення впливу часткового недосипання - головним чином це вивчення зв'язку тривалості сну зі змінами когнітивних функцій", - сказав фахівець з медицини сну при клініці Мейо в Рочестері доктор Бхан Пракаш Колла.

"Час когнітивної реакції покращився протягом семи днів і повернувся до вихідного рівня, тоді як інші когнітивні завдання, включаючи точність, повністю не відновилися", - додав Колла. "Дослідження показало, що є аспекти, такі як пам'ять і швидкість розумового аналізу, які не відновляться так швидко", - зазначає фахівець зі сну лікар Радж Дасгупта. Безумовно, основні частини втрати сну можна відновити, але є речі, які ви просто не повернете швидко. Ось чому так важливо уникати дефіциту сну», – додає Дасгупта.

Вам потрібен здоровий сон можливо це було невелике дослідження, але воно повторює результати попередніх наукових праць. Лабораторне дослідження сну показало, що люди, які спали менше шести годин на ніч протягом двох тижнів, і відчували себе відносно добре при цьому, працювали так само погано під час когнітивних та рефлекторних тестів, як і люди, які були позбавлені сну протягом двох повних ночей.

Це тому, що мозку потрібні безперервні цикли сну, щоб засвоїти нові навички, зберегти ключові спогади та відновити тіло після денного стресу. Під час сну тіло буквально відновлюється на клітинному рівні. Тому хронічне недосипання впливає на здатність концентрувати увагу, вивчати нове, бути творчим, вирішувати проблеми та приймати рішення.

Навіть пропуск сну лише на одну ніч порушує роботу організму. Відсутність сну протягом 18 годин може погіршити здатність керувати автомобілем так само сильно, якби ви мали значну концентрацію алкоголю в крові, повідомляють Центри США з контролю та профілактики захворювань. Дослідження 2017 показало, що здорові дорослі люди середнього віку, які погано спали лише одну ніч, виробляли велику кількість білка бета-амілоїду, відповідального за бляшки, характерні для хвороби Альцгеймера.

Дослідження, опубліковане в червні, показало, що люди похилого віку, які зазнають значних труднощів із засипанням і постійно прокидаються вночі, мають високий ризик розвитку деменції або ранньої смерті. Залежно від віку, люди повинні спати від 7 до 10 години кожної ночі. Але, наприклад, офіційна статистика в США свідчить про те, що один з трьох американців страждає від дефіциту сну.

Крім того, від 50 до 70 млн. американців борються з такими розладами сну, як безсоння, синдром неспокійних ніг, які можуть зіпсувати спокійну ніч. Центри з контролю та профілактики захворювань США називають це «проблемою громадського здоров'я», оскільки порушений сон пов'язаний з більш високим ризиком критичних станів, включаючи високий кров'яний тиск, ослаблення імунної діяльності, збільшення ваги, перепади настрою, параною, депресію та високий ризик розвитку діабету. інсульту, серцево-судинних захворювань, деменції та деяких видів раку. Скільки часу потрібно для відновлення після дефіциту сну?

«Ми не знаємо цього точно. Нове дослідження показує, що, можливо, деяким аспектам діяльності, особливо у молодих пацієнтів, може знадобитися більше часу на відновлення після недосипання», — зазначає Колла. Головне, кажуть експерти, це уникати недосипання. «Нам потрібно не забувати віддавати пріоритет сну та намагатися спати по 7 годин щоночі. Недосипання погано впливає наш настрій», — додає професор.

Ви можете налаштуватися на гарний сон, відмовившись від негативних звичок та звівши до мінімуму вживання алкоголю. Правильно збалансоване харчування, регулярні фізичні вправи, розумова активність та контроль рівня артеріального тиску та холестерину також покращать сон, зазначають експерти. Ви також можете вирішити будь-які проблеми зі сном, "програмуючи" себе.

Експерти називають це «гігієною сну» і пропонують встановити режим сну, призначений для релаксації, який означає відмову від перегляду телевізора.

До слова, названо 4 неочевидні фактори ризику серцевого нападу.
 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання2 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання4 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання4 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання5 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання6 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання6 годин тому