Вчені назвали продукти, які знижують ризик смерті

1 хв на прочитання15 Жовтня 2021, 06:46
Фото: НОВА Тернопільська газета

їсти їх потрібно вміру.

Вживання поліненасичених жирних кислот омега-3 (альфа-ліноленової кислоти (АЛК)), які містяться у в соєвих бобах, горіхах, маслі канола та у насінні льону, значно знижує  ризик смерті від всіх причин, зокрема від хвороб серця і кровоносних судин. Про це пише bmj.com.

Зазначається, що міжнародна група дослідників проаналізувала результати 41 дослідження, опублікованого в період з 1991 по 2021 рік. Загалом в цих дослідженнях взяли участь близько 120 000 учасників віком від 18 до 98 років, за якими спостерігали від 2 до 32 років.

Результати дослідження:

Згідно з результатами аналізу, збільшення споживання АЛК на 1 грам в день (еквівалентно одній столовій ложці олії канола або 14 грамів масла волоського горіха) було пов'язане з 5% зниженням ризику смертності від серцево-судинних захворювань.

Через те, що дослідження було наглядовим, причинно-наслідковий зв'язок встановити неможливо, кажуть експерти. У той же час використання строгих критеріїв включення в метааналіз і суворе систематичне оцінювання його якості дає змогу припустити, що висновки наукової роботи є надійними. Вчені планують провести подальші дослідження, щоб вивчити зв'язок між АЛК і смертністю.

Нагадаємо, що вчені розповіли, коли люди зможуть жити до 130 років.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: