Догори
Дати відгук

Секрет довгого і щасливого життя від 105-річного японського лікаря

Японці відомі своїм довгожительством, але не всі з них можуть так, як Сіґеакі Хінохара.

4 хв на прочитання06 Жовтня 2021, 07:38
Поділитись:

Доктор Сіґеакі Хінохара помер 18 липня 2017 року у віці 105 років. До самої смерті він залишався президентом Міжнародної клініки Святого Луки в Токіо і продовжував приймати пацієнтів. В його блокноті сторінки були заповнені на 5 місяців вперед. «Так Просто!» настановами щодо щасливого довголіття цього дивовижного японця.

Радій

Відчуття радості приносить більше користі, ніж сон і їжа.

«Людина отримує енергію не з їжі або сну, а з веселощів. Пам'ятайте, в дитинстві, якщо нам було весело, ми забували поїсти, і сон нам був не потрібен. У дорослих те ж саме. Не варто виснажувати своє тіло надмірно жорстким режимом харчування або сну», — говорив Хінохара.

Харчуйся правильно

Секрет довголіття японця — в помірному споживанні їжі. Чашечка кави з ранку, молоко або апельсиновий сік з оливковою олією — ось і весь сніданок. Обід можна пропустити або зробити його мінімальним. Якщо ти зайнятий корисною справою, їжа тобі не потрібна.

На вечерю краще їж овочі, рибу з рисом. Вживання м'яса потрібно обмежити, двічі на тиждень по 100 грам цілком достатньо, вважає доктор.

Плануй наперед

Заповнюй блокнот планами на майбутнє. Думки матеріальні — коли думаєш про майбутнє, немає часу озиратися в минуле і засмучуватися над проблемами.

Поширюй знання

Шігеакі Хінохара проводив мінімум 150 лекцій на рік. Тривалість кожної — до півтора години, і весь цей час він читав їх стоячи.

Лікарі не можуть вилікувати все

«Коли лікар рекомендує вам здати якісь аналізи або зробити операцію, запитайте його, став би він радити те ж саме своїм дітям, дружині або іншим родичам?» — радив Хінохара.

Навіщо людині зайві страждання, якщо вона не може його вилікувати? Іноді улюблена музика чи тварини допомагають краще, ніж досвідчені лікарі.

Не шкодуй себе

Фізичні навантаження необов'язково виконувати в спортзалі. Піші прогулянки, велосипед, сходи замість ліфта — це набагато краще, ніж нічого. Диван — найлютіший ворог, відпочивати потрібно активно. У свої 105 років Хінохара переступав відразу дві сходинки, змушуючи м'язи працювати.

Читай

Знайди свою книгу для натхнення. Нехай вона допоможе визначити мету в житті. Доктор радить «Абата Фоглера» Роберта Браунінга.

«Треба ставити перед собою великі цілі в мистецтві і в житті. Якщо ви збираєтеся намалювати коло, він повинен бути таким величезним, щоб і за все життя не закінчити. Нам видно тільки частину цього кола — дугу, а решта за межами нашого зору і нашого життя», — говорив Хінохара.

Біль — не вирок

У сучасних лікарнях повинно бути більше веселощів: музики, танців, тварин. Художня терапія допомагає краще за ліки. Перемкни увагу з болю на щось цікаве — відразу забудеш про нього.

Переоціни цінності

У гонитві за матеріальним збагаченням людина забуває про найголовніші речі — любов, турботу, милосердя.

«Пам'ятайте: ніхто не знає, коли проб'є його година. З собою все це не понесеш», — нагадував Хінохара.

Наука як мистецтво

Науковими формулами і незрозумілими фразами допомогти людині неможливо. Хвороби тісно пов'язані з людською душею. Всі люди різні, і підхід до лікування має бути індивідуальним.

Будь готовий до несподіванок

Наше тіло здатне творити неймовірні речі. Сіґеакі Хінохара розповів дивовижну історію про те, як він потрапив у полон і покладався тільки на власні сили. Любов і повага до свого тіла допоможе подолати будь-які фізичні випробування.

Знайди вчителя

Знайди зразок для наслідування. Всіма силами намагайся перевершити його. Героєм для Хінохара був його батько, пізніше він надихався іншими особистостями.

«Коли я опиняюся в скрутному становищі, я намагаюся уявити собі, що б ці люди зробили на моєму місці», — зізнавався Хінохара.

Жити довго — це прекрасно!

Насолоджуйся життям кожну хвилину, кожну мить. Нехай новий день буде кращим за попередній. Пам'ятай про інших, після 60 років допомагай усім у міру можливості. Не потрібно вимагати нічого натомість. Те, що ти живий, і є найвищою платою.

Також ми писали, що маска для сну допомагає жити довше і зберегти молодість.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання13 хвилин тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання56 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання3 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання3 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання4 години тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання11 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання12 годин тому