Догори
Дати відгук

Вакцинація в Україні — вакцини з Європи затримаються, а понад 50 % українців не хочуть вакцинуватися

Люди не мають наміру робити щеплення через недостатню ефективність чи безпечність вакцин, які застосовуються в Україні.

3 хв на прочитання16 Березня 2021, 16:45
Фото REUTERS - Вакцини з Європи затримуються
Фото REUTERS - Вакцини з Європи затримуються
Поділитись:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що постачання в Україну вакцин від COVID-19 з ряду країн-членів Європейського Союзу відтерміновуються. Про це він сказав на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Республіки Словенія Анже Логаром.

«У нас ще з минулого року були переговори та домовленості з деякими країнами Європейського Союзу про те, що вони поділяться з Україною вакциною. І конкретні домовленості були досягнуті. Але графік постачання вакцини до самих цих країн Європейського Союзу був по суті зірваний, відповідно, посунулися і ті дати, коли ці країни можуть поділитися з нами надлишками вакцини», — заявив Кулеба.

Глава МЗС нагадав, що це лише одне з потенційних джерел постачання вакцин в Україну.

«Ми фокусуємося на контрактах із безпосередніми виробниками вакцини. І що стосується лібералізації ринку вакцин, то, безумовно, ми підтримуємо якомога ширший доступ громадян до безпечних, якісних вакцин, незалежно від того, яка компанія їх виробила», — сказав Кулеба.

Нагадаємо, наразі в України є домовленості з Польщею, яка перепродасть українцям 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca від COVID-19. Також наша країна має отримати безкоштовно вакцину за програмою COVAX, але ходять чутки у ЗМІ, що це станеться не раніше літа. Зараз українці можуть зробити щеплення лише реплікою британської вакцини AstraZeneca, яка виробляється в Індії. Крім того, у МОЗ пообіцяли, що до кінця березня в країну доставлять перші партії вакцин Pfizer і китайської Sinovac (відео).

Тим часом понад половина (51,5 %) українців не мають наміру робити щеплення від COVID-19. Про це йдеться в результатах опитування, проведеного з 5 по 9 березня соціологічною службою Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

«51,5 % респондентів відповіли, що не мають наміру робити щеплення від COVID-19, 12 % — мають намір зробити його в найближчому майбутньому (або вже зробили таке щеплення), 16 % — мають намір це зробити, але пізніше, 10 % — мають намір це зробити лише тоді, коли це буде потрібно за формальними вимогами (наприклад, для поїздки за кордон), 10 % — ще не визначилися», — йдеться в результатах.

Що старші респонденти, то частіше вони висловлюють небажання робити щеплення (їх частка зростає від 43,5 % серед тих, кому від 18 до 29 років, до 57 % серед тих, кому 60 і більше років).

Респонденти, які не мають наміру робити щеплення, найчастіше це мотивують тим, що, на їхню думку, вакцини, які застосовуються в Україні, недостатньо ефективні чи безпечні, але «якоюсь іншою» вакциною вони готові зробити щеплення (таку відповідь дають 45 % тих, хто не має наміру робити щеплення). 27 % з-поміж них мотивують свою відмову тим, що, на їхнє переконання, ризики від вакцинації перевищують ризики від самої хвороби, 10 % — тим, що вже перехворіли на COVID-19, 7 % мають медичні протипоказання, 3 % вважають, що імовірність того, що вони захворіють на COVID-19, дуже низька.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання35 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost