Догори
Дати відгук

Вакцина від грипу: зробити щеплення пощастить не всім

Куди поділася обіцяна Степановим партія вакцин?

7 хв на прочитання05 Листопада 2020, 16:49
Image by LuAnn Hunt from Pixabay Image by LuAnn Hunt from Pixabay
Поділитись:

Втретє за останні півтора місяці спробував зробити щеплення від грипу у своїй - комунальній київській – поліклініці. «Як положено» - через сімейного лікаря, з яким підписано декларацію. Так, як це робили усією родиною два роки тому за «клятої Супрун». Але те, що успішно пройшло за попередньої влади, при цій вилилося у традиційний за останні півтора року «фігвам».

Порядок був такий: ви йдете до сімейного лікаря, він оглядає й дає дозвіл на щеплення і виписує рецепт. У комунальній аптеці «Фармація», яка поруч з поліклінікою, оплачуєте вакцину і з чеком йдете у маніпуляційний кабінет. Оплачена вами вакцина хоча і числиться за аптекою, але, відповідно до угоди з поліклінікою, вже зберігається у маніпуляційному кабінеті у холодильнику. Віддаєте медсестрі чек, показуєте відмітку «здоровий», зроблену сімейним лікарем у картці – і отримуєте щеплення.

Але сьогодні вакцин у аптеках «Фармації» немає. Ні кращої, ні найкращої, ні найгіршої.

Image by Frauke Riether from Pixabay

Як пояснили мені у відділі закупівель «Фармації», невелику партію вакцин вони таки вже придбали, але по поліклінікам ще не розвезли, бо угоди наразі «у процесі».

І додали, що партія – ну ду-у-уже невелика, бо компанії-постачальники не можуть впоратися із попитом і задовольнити наявні заявки.

Нема і коли буде невідомо

Відсутність вакцини на ринку підтверджують і записи на ПРОЗОРРО. Наприклад, Комунальне некомерційне підприємство "Ічнянський центр первинної медико - санітарної допомоги" Ічнянської районної ради не змогло закупити Ваксігрип через «відсутність пропозицій».

Виходить, хочете щеплення - паняйте до приватної медустанови, он у нас їх троє навколо поліклініки. Там доплатите за прийом і обстеження, може ще й додаткові аналізи (у кого там здоровля ідеальне?), доставку вакцини в їхній холодильник, ну і, власне, за укольчик. Порівняно з ціною дози в комунальній аптеці - так і ой... Вакцина у приватників коштує десь від 500 грн, огляд – теж від цієї цифри.

Але ж – треба! Мінздрав попереджає! Дзвоню у один приватний медзаклад, у другий, питаю. А – дзуськи: в одному рекомендують звертатись пізніше, в іншому - записуватись у чергу. Отакої! А як же бравурні звіти міністра МОЗ і гігантські цифри начебто закуплених вакцин?

Нагадаю, що зовсім недавно головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що до епідсезону 2020–2021 років в Україну поставлено 665 тисяч доз вакцини проти грипу.

Image by Liz Masoner from Pixabay

Виходить, збрехав? Ой, вибачте, видав бажане за дійсне? Спробуємо розібратися

Тонкощі чиновницького піару

Повідомлення Центру громадського здоров’я МОЗ підтверджують на перший погляд слова очільників МОЗ. І я схильний вірити ЦГЗ, бо там працюють люди, яких знаю особисто.

«В епідсезоні 2020–2021 років на приватний ринок України поставлено 665 000 доз вакцин від грипу:

500 000 доз вакцини «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція, чотирьохвалентна);

45 000 доз вакцини «Інфлувак («Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди, трьохвалентна);

100 000 доз вакцини «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, трьохвалентна);

20 000 доз вакцини «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, чотирьохвалентна)», - ідеться у повідомленні ЦГЗ.

Але далі… Далі іде дуже важливий рядок.

«Ці імунобіологічні препарати надходять траншами», - повідомляє ЦГЗ.

Тобто, не поставлені усі 665 тисяч доз в Україну, ні. Вони замовлені, зарезервовані або може навіть і проплачені оптовими покупцями, які потім з надбавкою продають ці вакцини дрібнішими партіями і Фармації, і приватним медзакладам, і Ічнянському комунальному медцентру.

Image by John-Michael Ekeblad from Pixabay

Тобто, наразі було ввезено, продано дрібнооптовим покупцям і вколото громадянам лише якусь частину цих 665 тисяч. І зараз усі учасники ланцюжку очікують поставки наступного траншу.

А час іде, а час минає. Найкращий, за словами медиків, час для щеплення – якраз кінець жовтня-початок листопада.

Так, при цьому діє принцип: «краще щепитися пізно, ніж ніколи». Шанси, що щеплення спрацює і дозволить уникнути грипу – високі, навіть якщо щеплення буде зроблене і у листопаді, і, навіть у грудні. Так що на питання, чи варто усе ж полювати за вакциною – відповідь «так». 

Щеплення від грипу допоможе уникнути усього цього от Image by Bruno /Germany from Pixabay

За даними МОЗ в Україні від ускладнень грипу протягом минулого епідсезону померла 71 людина, на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 млн людей (12,9% населення), 63% з яких — діти віком до 17 років. Хоча щепитися можливості були дещо кращі.

«Минулого епідсезону в Україну було поставлено 500 000 доз вакцин від грипу, однак вакцинувалися тільки 238 079 людей (0,6% населення), частка дітей серед щеплених становить 10,5%», - повідомляє ЦГЗ.

Щоправда, не каже, коли саме вакцини були поставлені. Бо у минулому жовтні-листопаді наша родина теж не змогла зробити щеплення. Схоже, що вакцину тоді постачали так само «вчасно» як і цьогоріч, просто тоді я не став вникати в цю історію і розбиратися в деталях.

Взагалі, небажання цієї влади брати на себе хоч якусь відповідальність, вражає.

«Хочу наголосити, що це питання (постачання вакцин – ред.) лежить в площині комерційного ринку, виходячи з того попиту, який є в Україні. Водночас МОЗ весь час при підготовці до сезону грипу домовлялося з виробниками, щоби вони збільшили кількість вакцин, які завезуть в Україну», - заявив Максим Степанов на брифінгу 28 жовтня.

Також Степанов повідомив, що сподівається на відновлення виробництво вакцин в Україні. Але коли це буде – не сказав.

Є ще одне питання, яке мене цікавить. Для чого було закуповувати трьохвалентні вакцини, якщо штамів грипу буде чотири? Щоб пограти в російську рулетку з одним із штамів?

from Pixabay

«Трьохвалентна вакцина призначена для вироблення імунітету від трьох штамів грипу, які циркулюватимуть у Північній півкулі цього епідсезону, відповідно, чотирьохвалентна — від чотирьох. Цьогоріч вакцини були розроблені з урахуванням прогнозу ВООЗ щодо циркуляції таких штамів:

вірус, подібний A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09;

вірус, подібний A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2);

вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B/Victoria);

вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata)», - повідомляє усе той же ЦГЗ.

Завершу усе ж позитивною інформацію. Згідно з базою даних Держлікслужби, усі серії антигрипозних вакцин, що надійшли на державний контроль, отримали позитивні висновки про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів.

«Також, відповідно до меморандуму про співпрацю із Центрами з контролю і профілактики захворювань США (CDC), має бути поставлено 16 800 доз вакцин від грипу для медиків лікарень першої хвилі КОВІД-19. Окрім того, державним коштом цього року закуповують вакцини проти грипу для груп ризику, перші 40 000 доз буде розподілено найближчим часом», - запевняє МОЗ.

Такі так – вакцинація від грипу – найкраща профілактика цього захворювання. Але через провальну політику й імпотентність влади - доступна не усім.

Як ми вже писали, вакцина від грипу вартістю понад 2000 гривень є провалом державної системи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання13 хвилин тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитаннягодина тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання2 години тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання2 години тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання3 години тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання4 години тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання5 годин тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання6 годин тому