Догори
Дати відгук

В Узбекистані понад 70 дітей потрапили до лікарні після обов'язкового прийому таблеток йоду у школах і дитсадках

Тому програму йодизації згорнули.

1 хв на прочитання23 Вересня 2023, 18:45
Фото: Телеграм-канал Yorqin millat Фото: Телеграм-канал Yorqin millat
Поділитись:

Понад 70 дітей було госпіталізовано із симптомами отруєння в Наманганській області Узбекистану після того, як у школах та дитячих садках країни було запущено програму обов'язкової йодизації, пише Газета.uz.

Міністерство охорони здоров'я Узбекистану 22 вересня ухвалило рішення про термінове припинення використання препарату «Антиструмін» №100 (діюча речовина — йодид калію) у таблетках 1 мг (0.001 г). Рішення прийнято після отруєння напередодні 71 дитини, включаючи 69 вихованців дитсадків та 2 школярів, у Чустському районі Наманганської області. 10 дітей відпустили з лікарень додому.

Причиною отруєння є застосування саме цього препарату. Раніше офіційні органи заявляли, що отруєння має невідоме походження.

З 20 вересня у всіх школах та дитсадках Узбекистану стартувала програма йодизації — всім дітям віком від 3 до 15 років почали видавати таблетки йоду у профілактичній дозі, щоб захистити їх від йододефіциту, рівень якого у країні високий. Вагітним і жінкам-годувальницям видавати препарати йоду почали сімейні лікарі.

Перші пацієнти надійшли до медичних закладів 21 вересня. У дітей була підвищена температура тіла, біль у животі, блювання та діарея. Генеральна прокуратура країни повідомила, що розпочала дослідчу перевірку за фактом отруєння. За офіційними даними, постраждала 71 дитина.

Заборона діятиме до отримання результатів лабораторних досліджень.

Також ми писали, чи достатньо у вашому організмі йоду: як це перевірити вдома.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.