Догори
Дати відгук

В усіх лікарнях Києва тести на COVID-19 робитимуть за годину

Це пообіцяла голова Департаменту охорони здоров'я КМДА

3 хв на прочитання15 Червня 2020, 15:22
Поділитись:

Наскільки завантажені лікарні столиці хворими на коронавірус розповіла директорка Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург. Повідомляє Укрінформ.

"На 40 відсотків завантажені дорослі, а якщо ми говоримо про дитячі родопомічні, то десь на 22 відсотки. Тому що у нас, дякуючи Богу, вагітних із COVID-19 дуже мало – мабуть, не більше десяти за весь період часу", - повідомила чиновниця. 

Також вона розповіла, як в Києві готуються до другої хвилі епідемії.

"Ми розуміємо те, що перша задача – це максимально тестувати киян. Попри те, що Київ має один із найкращих показників тестування (при вимогах МОЗ до виходу з карантину 12 тестувань на 100 тисяч населення – показник Києва в середньому 40-50), я б не хотіла заспокоюватися. Найближчим часом буде придбано ще 10 одиниць ПЛР-обладнання, яке допоможе тестувати в такому режимі, коли для одного пацієнта впродовж години матимемо результати. Таке обладнання вже стоїть в Олександрівській, у 4-й лікарні, але ми підсилимо й інші опорні лікарні", - пообіцяла Гінзбург.

За її словами, разом із Держспоживслужбою, затверджені паспорти перепрофілювання, якщо буде друга хвиля, третя хвиля епідемії – під це будуть ліжка. За кошти резервного фонду м. Києва придбано обладнання приблизно на 60 мільйонів гривень, закуплено ліки, які застосовують для надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Йдеться про 17 найменувань медичних препаратів. На їх закупівлю місто виділило 101 мільйон гривень.Також вона розповіла, що зважаючи на те, що з 1 квітня медикаменти лікарні закуповують за кошти, отримані з НСЗУ – ця неабияка допомога місцевого бюджету дозволяє забезпечувати лікування хворих на COVID-19, які лікуються стаціонарно необхідними медикаментами безкоштовно.

"Також у нас є обов’язкова вимога до керівників закладів: вони формують бригади вже з усіх спеціалістів. Лікарі різних спеціальностей проходять навчання, щоб бути готовими в разі необхідності працювати в умовах інфекційного госпіталю. Дякуючи волонтерам, небайдужим людям, відремонтовано близько 30 апаратів ШВЛ і благодійно передано в наші лікувальні заклади 23 апарати," - розповіла директорка департаменту.

За її словами, не ШВЛ визначають успіх лікування.Київ не є винятком зі світової статистики, яка свідчить, що дуже невеликий відсоток хворих «знімають» з апаратів. Тому завдання медиків – не довести ситуацію до підключення ШВЛ. 

"І наші київські лікарі з цим добре пораються. Зазвичай на добу одночасно у всіх лікарнях на апаратах перебуває 1-3 людини. Інших вдається не доводити до цього крайнього заходу. Тож іще раз наголошую: тяжких пацієнтів з COVID-19 рятують не апарати штучної вентиляції легень, а лікарі", - пояснила Гінзбург.

Нагадаємо, епідемічні показники COVID-19 у регіонах погіршуються.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost